İBB, Abdullah Öcalan'ı eleştiren kitabın reklamını almayı reddetti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vadi Yayınları tarafından çıkarılan, Aytekin Yılmaz tarafından yazılan Son Diktatör kitabının ücreti ödenerek bilboard reklamları yapılması başvurusunu geri çevirdi.

İBB, Abdullah Öcalan'ı eleştiren kitabın reklamını almayı reddetti!

Terör örgütü üyeliği nedeniyle hayatının yaklaşık 10 yılını hapishanelerde geçiren ve Yoldaşını Öldürmek kitabı ile kendi geçmişi ile de hesaplaşan Diyarbakırlı Aytekin Yılmaz, son kitabı olan Son Diktatör ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ekseninden örgütsel faaliyetlere katıldığı yıllara dair anılarını eleştirel bir dille okuru ile paylaşıyor.

Kısa sürede 2 baskı yapan Son Diktatör, yayınevi tarafından şöyle tanıtılıyor: "PKK ve Öcalan üzerinden Türkiye’nin örgüt kültürünü ve psikolojisini analiz eden, içeriden bir bakış. Aytekin Yılmaz’ın anıları, örgüt adı fark etmeksizin silaha bulaşmış ve şiddeti kurtuluşun tek yolu olarak gösterenlerin şiddet sarmalına nasıl teslim olduklarını gözler önüne seren, alanındaki tek eser olma özelliğini taşıyor.

Elinizdeki eser, literatüre “İkinci el diktatör” ve “İkinci el toplama kampları” gibi yeni kavramlar kazandıran yazarın başyapıtı niteliğinde."

Vadi Yayınları'nın hazırladığı, reklam afişi

Kitabın kısa sürede okur tarafından yoğun ilgi ile karşılanmasından cesaret alan Vadi Yayınları yetkilileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait panolarda kitapla ilgili reklam afişleri hazırlatarak, ücret karşılığında belirli bir süre asılmasını sağlamak için girişimlerde bulundu. Yayınevi açısından en uygun lokasyon, Taksim Metrosu içerisindeki panolar düşünülmüştü. Zaten, pek çok yayınevi de, özellikle metro trenlerinin hareket alanındaki reklam panolarını tercih ediyordu.

Ancak, yayınevi ve kitabın yazarı beklenmedik bir sürpriz ile karşılaştılar. İBB'ye ait bir iştirak olan ve Büyükşehir'e ait tüm reklam panolarının kiralanması yetkisini elinde tutan Medya A.Ş., Son Diktatör kitabının reklamını almayı "uygun görmemişti"!

Yayınevi'nin ısrarları sonucunda, aracı firma Panoeffect tarafından, "kitabın siyasi içeriği"nin, reklam teklifinin reddedilmesi için gerekçe olarak açıklandığı öğrenildi.

HDP İTTİFAKI NEDENİYLE Mİ ÖCALAN'I ELEŞTİREN KİTABIN REKLAMI ALINMADI?

Aracı firma tarafından, reklamın reddedilmesi gerekçesi, kitabın siyasi içeriği olarak açıklanması, akıllara, İBB'nin HDP ile ittifak yapmasının, Öcalan'ı eleştiren kitabın reklamını reddetmeye mi neden olduğu sorusunu getirdi!

Çünkü, İBB panolarında siyasi içerikli afişlerin yayınlandığı herkesin malumu. Daha Mart ayında, örneğin HDP'nin Nevroz afişleri yine İBB reklam panolarında yer almıştı.

Siyasi parti HDP'nin İBB tarafından kabul edilen Mart 2021 Nevroz afişleri

Siyasi içerik kıstası, HDP için geçerli olmamakla, ancak PKK'yi eleştiren bir kitabın reklamında geçerli olabiliyorsa, bu durumun İBB yönetim anlayışı ve Ekrem İmamoğlu açısından büyük sıkıntı yaratacağı aşikar.

İBB yönetiminin ve İmamoğlu'nun durumdan haberdar olmadıklarını kabul ederek, yapacakları açıklama, merakla bekleniyor.

Öte yandan, Vadi Yayınevi, Son Diktatör kitabının reklamının reddedilmesi üzerine, diğer kitaplarının reklamlarını da geri çektiğini açıkladı.

YAZAR AYTEKİN YILMAZ'DAN AÇIKLAMA

Son Diktatör kitabının yazarı Aytekin Yılmaz da, sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi PKK’yi eleştiren, Abdullah Öcalan’a “Diktatör” diyen kitaplarıma reklam tanıtım izni vermedi. Normalde İstanbul Taksim metrosuna şu afiş bugün asılacaktı. Büyükşehir belediyesi son dakikada yayınevine bu kitapların reklamının yapılmayacağını söylemiş. Daha önceden de “Son Diktatör” kitabım üzerine İsmail Saymaz ile Halk TV için yaptığımız röportaj, TV yöneticileri tarafından iptal edilmişti.

Siyasi hesaplar nasıl da kirletiyor her şeyi…. İstanbul Büyükşehir Belediyesi duvara fena tosladı."