İklim değişikliği bölgesel çatışmaların derinleşmesinde rol oynar mı?

Güncel Uluslararası Güvenlik Sorunları başlığı altında 9 farklı üniversiteden 13 akademisyen, dünyanın halihazırda karşı karşıya olduğu uluslararası ilişkiler sorunlarını anlamaya ve açıklamaya odaklanıyor.

İklim değişikliği bölgesel çatışmaların derinleşmesinde rol oynar mı?

Dr. Hakan Karaaslan ve Dr. Murat Demirel editörlüğünde ortaya çıkan kitabı akademisyenler şöyle sunuyor: "Bu kitap, hem uluslararası güvenliğin kuramsal boyutlarına hem de güncel uluslararası güvenlik sorunlarına odaklanmaktadır. Bu kapsamda kitap, hem geleneksel olarak nitelendirilen uluslararası güvenlik sorunlarını hem de etkilerini ağırlıklı olarak Soğuk Savaş’ın bitimiyle birlikte hissettirmeye başlayan ‘yeni’ uluslararası güvenlik tehditlerini ele alan çalışmalardan oluşmaktadır."

Kitapta yer alan en ilginç çalışmalardan birisi de, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların iklim değişikliği bağlamında geleceğinin sorgulandığı makale olarak göze çarpıyor. “Çevresel Güvenlikte Teori ve Pratik: Darfur, Suriye ve Filistin Örnekleri Üzerinden Bir Değerlendirme” başlıklı çalışmasında Ceren Gürseler, Darfur krizini, Suriye’deki silahlı çatışmaları ve Filistin-İsrail sorununu çevresel güvenlik bağlamında incelemekte ve iklim değişikliği gibi çevre sorunlarının bir stres faktörü ya da tehdit çarpanı olarak istikrarsızlığı ve silahlı çatışmaları tetikleyebileceği tezini savunmaktadır.

Çalışmada, silahlı çatışmalar ve çevre sorunları arasında doğrudan bir sebep-sonuç ilişkisine değil; dolaylı bir ilişkinin varlığına odaklanılmaktadır.

Çalışmada, ele alınan örnekler çerçevesinde, çevresel güvenliğin akademi içinde tartışmalı olsa da uluslararası siyasetin ve uluslararası güvenliğin önemli gündem maddelerinden biri olduğu ve olmaya devam edeceği değerlendirilmektedir.