Marmaris sanatla kanatlanıyor!

Küllerinden doğan Phoenix (Anka Kuşu) temasıyla bu yaz ilk kez düzenlenecek Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, öteden beri özlemi duyulan heyecan verici ve nitelikli etkinliklerle ilçenin kent kimliğine sanatla değer katmayı hedefliyor.

Marmaris sanatla kanatlanıyor!

Küllerinden doğan Phoenix (Anka Kuşu) temasıyla bu yaz ilk kez düzenlenecek Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, öteden beri özlemi duyulan heyecan verici ve nitelikli etkinliklerle ilçenin kent kimliğine sanatla değer katmayı hedefliyor. Fazıl Say, Amadeus Quartet, Kerem Görsev, Boğaziçi Gençlik Korosu, İlyas Mirzayev gibi pek çok yıldız sanatçıya ev sahipliği yapacak festival, 10-28 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.


Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD)
tarafından Marmaris Belediyesi’yle işbirliği içinde düzenlenen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, ilk yılında yıldızlar geçidi niteliğinde 30’dan fazla etkinliğe yer veriyor. Önce pandemi, ardından büyük orman yangını ve sellerle iki yılı aşkın süredir zorluklarla mücadele eden ilçeye yepyeni bir soluk getirmeyi hedefleyen festival, büyük konserlerin yanı sıra Cahit Koparal Uluslararası Flüt Yarışması, sergiler, atölyeler, paneller, söyleşiler, köy, sokak ve sahil dinletileri gibi çok yönlü etkinliklere sahne olacak.

Dünya yıldızı büyük usta Fazıl Say,20 Haziran’da festivalin “Küllerinden Doğmak” temasına da gönderme yapacağı eşsiz bir resitalle Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Altı kişilik muhteşem sahne şovları, klasik müziği farklı türlerle harmanlayan esprili yorumları ve on milyonlarca izlenen videolarıyla Avrupa’nın gözde gruplarından AmadeusElectric Quartet, 15 Haziran gecesi festivale renk ve coşku katacak. Enerjileri ve güzellikleriyle de ilgi toplayan Romanyalı ünlü müzisyenler “Earth Song” adlı parçalarını festival teması uyarınca küllerinden doğan Marmaris için özel olarak yorumlayacaklar. 

18 Haziran gecesi sahne alacak Kerem Görsev Trio, yaylı sazlardan oluşan 26 kişilik MAKSAD Festival Orkestrası eşliğinde müzikseverlere harika bir caz senfonisi sunacak. Çoğu parçanın birlikte, bazı parçalarınise yalnızca trio tarafından çalınacağı bu renkli buluşma, 1987 yılında Marmaris’te hayata veda eden büyük caz ve dünya müziği ustası İsmet Sıral anısına gerçekleştiriliyor. Masis Aram Gözbek yönetiminde dünya çapında aldığı ödüllere doymayan Boğaziçi Gençlik Korosu ise farklı türler arasında gezinen renkli repertuarları veetkileyici koreografileri ile 25 Haziran akşamı izleyicileri insan sesinin güzellikleriyle büyüleyecek.

Festivalin açılış ve kapanış konserleri, değerlere sahip çıkmaya dayalı çok anlamlı etkinlikler. Usta Şef Münif Akalın ve onu destekleyen yetkililerin yoğun emekleriyle ülkemize kazandırılan ışıltı dolu Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası, etkileyici performanslarıyla festivalin başlangıç tarihi olan 10 Haziran’da ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak. Kültürel mirası geliştirerek geleceğe taşımanın en güzel örneklerinden biri olan 28 Haziran’daki kapanış konserinde ise dünyaca ünlü Azeri piyanist ve besteci İlyas Mirzayev’in düzenlemeleri ve özgün yorumuyla “Muğla Türküleri Senfonisi”, MAKSAD Festival Orkestrası ve yerel saz ustaları eşliğinde seslendirilecek. Hem yerel halk müziği hem de klasik müzik tutkunlarına derinden hitap edecek bu tarihi konser, özel olarak kayıt altına alınarak arşivlenecek.

Cahit KoparalUluslararası Flüt Yarışması, farklı türlerde keyifli sokak konserleri ve köy dinletileri ile müziğe geniş ve yaratıcı bir yelpazede yer verilen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde görsel sanatlar, tiyatro, edebiyat ve tematik söyleşiler de önemli bir yer tutuyor. Ünlü ressamve gravür sanatçısı HayatiMisman’ınpaha biçilmez eserlerinden oluşan sergisi ve söyleşisi, çok değerli yazarlarımızdan Buket Uzuner’in söyleşi ve imza günü, Eti Çocuk Tiyatrosu gösterileri, yıldızı parlayan genç heykeltıraş Elif Özer’in festival için çalıştığı tematik balmumu eserler, usta ressam Efkan Beyaz’ın atölye ve söyleşisi, değerli uzmanlarla arıcılık ve apiterapi sohbetleri, Taşlıca’daki Phoenix Arkeoloji Projesi hakkında Dr. Asil Yamanile, küllerinden doğmak ve motivasyonunu korumak hakkında Nasuh Mahruki ile gerçekleştirilecek söyleşiler bu çeşitliliğe birkaç örnek niteliğinde…

Marmaris Belediyesi’yle işbirliği içinde düzenlenen festivalde MAKSAD’ın organizasyonuna çok değerli katkılar sunan diğer kuruluşlar arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi, Platin Sponsorluk kategorisinde ise Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB), ETİ Gıda, Setur NetselYacht Marinave Marmaris Yacht Marina yer alıyor. İmece usulü gerçekleştirilen festivalin ayrıca çok sayıda kişisel ve kurumsal, yerel ve ulusal destekçisi bulunuyor.