ÜLKEMİZİN SABUN DİYE BİR DEĞERİ VAR-3

Tarsus'tan sonra ilk durağım Antakya oldu. Antakya sabun konusunda önemli bir merkez, çünkü burada zeytinyağı dışında bir de defne yağı var. Aslında defne bütün Akdeniz bölgesinde var ama diğer bölgeler bu yağı pek bilmiyor. Defne yağının bu bölgede bir adı daha var sanırım Arapça; GAR..

Defne yağlı sabunlara garlı sabun deniliyor. İşte eski sabunların üzerinde yazan gar kelimesinin anlamı bu. Bu bölgeden sonra sabuna defne yağı damgasını vuruyor. Hatta Halep sabunlarının da ham maddesi. İçerisindeki defne yağı oranına göre fiyatlar değişiyor.

Çünkü defne yağı hem az çıkan hem de çıkarması çok zahmetli bir yağ. Bir o kadar da güzel tabi ki.

Defne, mitolojilere bile geçmiş bir bitki. Hem yaprağı hem meyvesinin kokusu muhteşem. Yağ olarak da cilde çok faydası olan bir yağ. Güzellik yağı diyebiliriz.

Mitolojik hikayesini okumanızı tavsiye ederim. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Dafni )

İşte bu güzellik Antakya'da çok miktarda var. Antakya'da Uzun Çarşı'da çeşitlerini bulabilirsiniz. Ucuz olanlara bakmayın. Çünkü defne yağı zaten litresi 100 liranın üzerinde bir yağ, dolayısı ile, defne yağ oranı yüksek sabunlar da kilosu 80- 100 liranın altında değiller.

Şimdi bu konuda Antakya'da uğradığım ve sabunlarını aldığım bir kaç büyük firmayı ve küçük firmayı tanıtacağım. Büyüklerde yine klasik ticari kaygılar var. Yalnız buradakilerin farkı sabun çeşitlerinin içerisinde mutlaka geleneksel sabunların yani defne sabununun ve zeytinyağı sabununun olması. Ama her zaman olduğu gibi benim tercihim küçük yöresel üretici. Önce büyük fabrikalaşmış firmalarla başlayayım.

https://www.defnesabun.com

Mehmet Aydın Sabunları.. Ürünlerini internet satıcılarında bulabilirsiniz ama ürünleri genelde ucuz ürünler. Tek bir tane ürünü (80% defne yağ oranlı olanı ) en saf olanı. Diğerleri ticari kaygı nedeniyle pamukyağı karıştırılmış ürünler.

Bu bölgede yaygın bir şekilde sabunu ucuzlatmak adına kullanılan yağ. Bu pamukyağı çok ilginç bir şekilde zeytinyağında da kullanılıyor. Yani zeytinyağını ucuzlatmak adına içerisine karıştırılıyor. Ve böyle bir yağı analiz yapılmadan bir zeytinyağı uzmanının bile ayırt etmesi mümkün değil.

Hani bir deney vardır her yerde anlatılır buz dolabında donan yağ gerçek zeytin yağıdır denir ya; işte bu pamukyağı da buz dolabında donuyor. Ve kokusu da yok; zeytin yağına karıştırılınca sadece zeytin yağı kokusunu duyuyorsunuz ve bu sahtekarlığın ülkemizde yoğun bir şekilde yapıldığını duydum. Maalesef durum bu.

Palmiye yağı da pamukyağı gibi özelliklere sahip. Palmiye yağı gıda sektöründe çok kullanılıyor. Bu tip yağlar artık sabunun içerisine de girmiş. Hani internette 100% doğal, 100% bitkisel yağlardan yapılmıştır diye bir ibare var ya, işte o aslında gerçekleri söylememenin başka bir türlüsü.

Yalnız Mehmet Aydın ürünlerinde açık açık bu yağı kullandığını yazmış. Firma sahibiyle de konuşma şansım oldu; kendisi de böyle bir şeyi tamamen ticari kaygılarla yaptığını, ama istenilirse istediğiniz yağ oranlarında sabun da üretebileceğini ve hatta işte bu 80% defne yağ oranlı defne sabununu da bir alternatif olarak ürettiklerini söyledi.

Bu noktada, böyle bir yaklaşıma eyvallah diyorum. Çünkü, bir üretici aynı zamanda işin kar zarar ve ticari kısmını da düşünmek durumunda. Ama işte böyle bir tane de olsa geleneksel ürünleri de üretebiliyor ve ürün gamında yer veriyor olması gerekiyor. Benim de savunduğum bu zaten.

Ama bu firma sahibinin söylediği önemli bir şey daha vardı; kesinlikle ürünlerinde hayvani yağ kullanmadıklarını üzerine basa basa belirtti. Buna Nizip'e gidene kadar bir anlam verememiştim. Bu kısmı da Nizip'e geldiğimde anlatacağım.

http://www.sifaver.com.tr/index.html

http://www.habipoglu.com.tr/index.html

Bu iki firma da aynı türden firmalar. Şifaver'e uğradım, ama Habiboğlu'na uğrayamadım. Şifaver'den de sabun aldım, yine geleneksel zeytinyağı ve defne yağlı sabunları var, ama alırken mutlaka sorun. Çünkü diğer bütün sabunları pamukyağı gibi yağların karışımı ve esans kullanılmış hali.

https://www.verdaa.com

Bu firma da ilginç bir firma; aslında şampuan, duş jeli gibi şeyler üretiyor ve bu ürünlerinde de tamamen doğal hammaddeler kullandıklarını söylüyorlar.

Sahibi bir bayan; kısaca bir bayan girişimci. Bu tip ürünleriyle ilgilenmedim, ama eşim ve kızım için şampuanlarından aldım.

Bu arada maalesef eşime ve kızıma sabun kullanmalarını bir türlü ikna edemedim. Onlar şampuan kullanmaya devam ediyorlar. Yalnız bu firmadan aldığım şampuanları beğendiler. Bu firma iki türlü sabun da üretmiş, biri zeytin yağ sabunu, diğeri defne yağlı.. Her ikisi de gerçekten güzel sabunlar. Sabunlarını öneririm. İsteyen şampuanlarını da alıp deneyebilir, ama ben denemedim bile. Ben artık bir sabuncuyum :) ..

Verda'nın sabunları kuruluğu ve sert duruşu çok güzel. Koku yok.. Tamamen kendi doğal kokusu. Gayet güzel.

Gelelim daha küçük firmalara...

Antakya'da bir arastada bulduğum sabuncu. Kendileri defne yağı da üretiyorlarmış. Sabunları çok güzel, ama tabi yine kalite kalite. Defne yağ oranlarını mutlaka sorun. 50%'den yüksek olanları çok güzel. Sade zeytin yağı kullandıkları sabunlar da çok güzel. Bir internet siteleri yok, tamamen yerel bir üretici, müşterileri de Antakya'nın yerlisi diğer esnaflar filan.

Telefonları: 0 326 215 16 77 0 532 621 97 17 Firma sahibi, Mehmet Emin Yeşiloğlu

https://www.merdef.com

Burası bir aktar ama aynı zamanda zeytinyağı ve sabun üreticisi. Yine özel defne sabunları ve zeytinyağı sabunları güzel. Defne yağı oranını mutlaka sorun. Zaten internet sitelerinde de oranlarını belirtmişler.

https://esatis.senkoyluler.com

Şenköylüler diye de bir dükkana uğradım. Bu arada Şenköy gerçekten de bir köy. Taş evlerden oluşan yemyeşil çok güzel bir köy. Ege'de olsa çok ünlü bir yer olurmuş.

Bu mağaza da zeytin ürünleri satıyor. Zeytinyağlarından aldım.

Sabunlarından kül suyu defne sabunu, meryemce defne sabunu , zeytinyağı defne sabunu ve lavantalı zeytinyağı sabununu öneririm. Hepsi de harika.

Lavantalı sabunundan özellikle bahsetmek istiyorum. Lavanta olarak sadece çiçeğin kendisini kullanmışlar. Sabunun içerisinde durdukça kahverengi lekeler gibi duruyor ve kokusu belirgin bir lavanta kokusu değil ama kullandığınızda çok güzel bir kokusu var.

İnternette lavanta sabunu diye satılan morumsu renkte sabunların hiçbiri lavanta sabunu değil. İçerisinde lavanta esansı olan boyalı sabunlar. Bu tip renkli sabunların içerisinde kesinlikle boya var. Kokularına da aldanmayın çünkü gerçek lavanta yağı distile yöntemiyle çıkan uçucu bir yağdır ve sabunda kullanılsa bile uçup gidecektir ve bir süre sonra koku filan da kalmayacaktır.

Gül sabunlarında da aynı olay vardır. Ama gül yaprağı püresi gibi şeyler kullanıyorlarsa kalıcı olabilir. Bu tip distile yöntemiyle elde edilen yağlar uçucu yağlardır ve uçup gider.

Bu konuda bu tip yağları sabunda nasıl kullandıkları ile ilgili kesin bir bilgiyi bir türlü edinemedim. Maalesef üreticilerin bu konuda gerçeği söylemediklerini düşünüyorum. Lavanta yağı gül yağı yazın; internette kaç para olduklarını görün. Bu kadar pahalı yağları kullanarak sabun yapmak bana pek mantıklı gelmiyor. Ancak böyle bitkilerin püresini, kurutulmuşunu, ekstraklarını, hidrosöllerini kullanarak sabun yapılabilir diye düşünüyorum.

İşte bu sabun da gerçekten çok güzel ve lavanta çiçeğinin kendisi kullanılarak yapılmış, yoğun bir lavanta kokusu yok ama kullanınca derinden lavanta kokusunu hissediyorsunuz. Çiçek sabunlarının yapımı hakkında daha fazla bilgi edinmem gerekiyor. Aslında samimi bir üreticiden öğrenebiliriz, ama maalesef şimdiye kadar bu kadar samimi bir şekilde, ürünlerinin içerisinde ne olduğunu anlatan bir üreticiye rastlamadım.

Maalesef ve maalesef diye tekrar ediyorum, ama ülkemiz bu konuda çok kötü durumda, çünkü sahtecilik o kadar çok yayılmış ve kanıksanmış durumda ki, neredeyse ortada gerçek bir şey yok gibi. İnsan aldığı her üründen şüphe duyuyor. Bu yüzden ürünlerine güvenen üreticilerin ürünlerini tanıtmakta açık olmalarını ve bu açıklığı paylaşmalarını öneriyorum.

Antakya'da gezdiğim sabuncular bu kadar, ama daha önce instagram'dan aldığım birbirinin aynısı defne sabunlarını da tanıtmadan edemeyeceğim. Çünkü bunlar tam el yapımı ve tam geleneksel yöntemlerle yapılmış defne sabunları.

Üreticilerden bir tanesiyle de Antakya'da tanışma fırsatım oldu. Bu işi biraz da keyif olsun ve de ninesinin yaptığını devam ettirme adına yapıyor, çünkü kendisinin başka işi var. Öbür arkadaş da üniversitede master yapan bir öğrenci. O da sanırım kendisine harçlık olsun ve de geleneği devam ettirmek adına yapıyor bu işi. İntagram adresleri şöyle:

https://www.instagram.com/defnesabunu_antakya/

 

Bu sabunları alalı bir yıl gibi bir zaman oldu. Zamanla bu rengi aldılar, kokuları da azaldı ama kullanınca muhteşem kokuları ortaya çıkıyor ve içerisinden koyu yeşil, ama ara ara kahverengi tonlarda lekeler görüyorsunuz. İnstagram sayfasını incelerseniz diğer fotoğrafları da göreceksiniz. Hatta yapım aşamasında videolar da var.

https://www.instagram.com/bb_defne_sabunu/

Bu sabunlar da aynı kategoride yapılmış sabunlar. Ben bunları çok beğendim çünkü tam bir geleneksel sabun.

Önceki ve Sonraki Yazılar