Lenfödem için kötü olan besinler

Lenfödem, lenfatik sistemdeki bir sorun nedeniyle vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle kollar ve bacaklarda şişmeye neden olan bir durumdur.

Lenfödem için kötü olan besinler

Bu sağlık sorunu, vücutta lenfatik sıvının birikmesinden kaynaklanır. Ne yazık ki, bu hastalığı yaşayan insanlar genellikle bununla başa çıkmak için gerekli bilgilerden yoksun olabilir, özellikle de fiziksel egzersiz ve diyet konusunda.

Yeterli egzersiz almanın yanı sıra, lenfödem hastası için yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olan iyi bir diyet de önemlidir. Protein bakımından zengin bir ödem olduğundan, genel bir inanış olan hastalığı iyileştirmek için diyetten proteinin çıkarılması gerektiği düşüncesi vardır. Ancak bu doğru bir inanç değildir.

Lenfödem için kötü yiyecekler

Kırmızı Et:

Daha önce de belirtildiği gibi, lenfödem çok proteinli bir su ödemidir. Bu nedenle, birçok insan proteinin diyetten çıkarılmasının durumu tedavi etmenin ve şişliği azaltmanın en iyi önlemi olduğuna inanır. Ne yazık ki, bu doğru bir inanış değildir.

Şu anda, lenfödem hastalarının hayvansal kökenli protein tüketimini, özellikle de kırmızı etten gelen protein tüketimini sınırlamaları önerilmektedir. Ancak bitkisel kaynaklı protein tüketimi artırılmalıdır. Protein eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu proteinleri kaslardan ve dokulardan almasına neden olur. Bu, vücudu zayıflatır ve bağ dokuların şişmesine, dolayısıyla lenfödem'in kötüleşmesine neden olur.

Günlük protein alımınızı tüketmek önemlidir. Kırmızı eti sınırlayın, hindi veya tavuk gibi yağsız etleri tercih edin ve soya peyniri gibi sebzelerden elde edilen proteinlere öncelik verin. Yağsız balıktan elde edilen protein de iyi bir seçenek olabilir.

Tuz:

Fazla tuz alımı, sıvı tutulumuna katkıda bulunur. Bu nedenle, lenfödem hastalarının düşük sodyumlu bir diyet yapmaları gerekir. Sirke, limon, biber ve baharatlar, yemeklere daha fazla lezzet eklemenize yardımcı olabilir, bu hastalık için daha sağlıklı yiyeceklerdir. Ayrıca, yüksek tuz içeren yiyecekleri diyetten çıkarmak da önerilir. Aksi takdirde sağlıklı olabilirler, yüksek tuz içeriği avantajlarını kötüleştirebilir veya yok edebilir.

İşlenmiş Yiyecekler:

İşlenmiş yiyecekler, çekici özelliklerini optimize etmek ve tüketmeyi kolaylaştırmak için işlenmiş olanlardır. Bunun genellikle katkı maddeleri ve koruyucuların kullanımıyla desteklendiği bir durumdur. Sıklıkla yüksek tuz içerirler, ancak lenfödem olanlar için kötü olan E numaraları ve diğer katkı maddelerini içerebilirler. Bu genellikle leğen oluşumunu artıran lezzet arttırıcılar nedeniyle daha fazla şişmeye neden olabilir.

Peynirler:

Yoğurt, süt, tuzsuz peynirler (özellikle yağsız olanlar) ve yumuşak peynirlerin tüketilmesinde lenfödem sorunu yoktur. Öte yandan, özellikle Cheddar, Edam ve uzun süre bekletilmiş peynir gibi sert peynirlerin tüketilmesi önerilmez çünkü bunların sodyum içeriği aşırı yüksektir. Bu tür peynirlerden kaçınılması önerilir.

Hazır Gıdalar:

Yoğunlaştırılmış şuruplar, önceden hazırlanmış soslar ve diğer hazır gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır, çünkü bunlar çok miktarda tuz içerir. Bu tür gıdalar, lenfödemle ilişkili şişmeyi kötüleştirebilir. Ayrıca genellikle rafine şekerler, trans yağlar ve lezzetini artıran ve bağımlılık yapan katkı maddeleri içerir.

Aşırı miktarda ultra işlenmiş gıda tüketimi, sadece lenfödem hastalarına zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kanser gelişme olasılığıyla da ilişkilidir. Bu nedenle doğal veya işlenmemiş gıdalar tüketmek en iyisidir.

Zeytin ve Tuzlu Kuruyemiş:

Bu yiyecekler yüksek sodyum içerir, bu nedenle tüketimlerini sınırlamak veya lenfödem varsa bunlardan kaçınmak önemlidir. Fakat tuzsuz kuruyemiş tüketmek genellikle önerilir, çünkü bunlar bitkisel proteinler, lif, doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu, lenfatik şişmeyi azaltmaya yardımcı olan besin değeri yüksek gıdalardır. Zeytin genellikle yüksek tuz içeriğine sahiptir, bu nedenle genellikle kaçınılmalıdır.

Rafine Unlar:

İltihap oluşturan gıdalar olan rafine unlar, lenfatik sistem üzerinde zararlıdır. Bu nedenle lenfödem hastalarının tüketimini sınırlamaları önerilir. Bu gıdalar hızlı sindirilir, doygunluk hissi hızla kaybolur ve besin olarak doymuş olmalarına rağmen daha fazla yiyecek tüketmeyi teşvik eder.

Bu nedenlerle, rafine un tüketimi kilo alımı ile ilişkilidir. Aşırı kilo, lenfödem'i çok kötüleştirebilir ve semptomları büyük ölçüde kötüleştirebilir.

Neden Diyet Lenfödem İçin Önemlidir?

Gıda, sağlığınıza doğrudan etki eder. Günlük hayatın sık ritimleri ve alışılmışın dışındaki yemekler vücudumuz üzerinde dolaylı bir etkiye neden olabilir. Bu genellikle bu gıdaların katkı maddeleri, doymuş yağlar ve tuzlar yanı sıra kimyasal koruyucular içermeleri nedeniyle vücudumuz üzerinde dolaylı bir kötüye kullanım sonucudur.

Bu diyet, vücudumuzda daha fazla toksin ve bunları ortadan kaldırmak için daha fazla çaba anlamına gelir. Şu anda lenfödem hastaları için özel bir diyet bulunmamaktadır. Hastalığın kilo alımı ve hareketsiz yaşam tarzı ile kötüleştiği kanıtlanmıştır.

Diyet ve fiziksel egzersiz, lenfödem'in semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olan iki faktördür. Bu, daha iyi bir uyku sağlamaya ve lenfatik ödemi azaltmaya katkıda bulunan iki faktördür. Bunlar, nitelikli bir doktor tarafından yapılan bir değerlendirme ve teşhisin bir yerine geçmez.