Uzman isimden çay ve kahve uyarısı!

Ramazan Bayramı için beslenme uyarılarını altını çizerek yapan Diyetisyen Sena Genç, “Bayramın ilk gününe hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Bayram ziyaretlerinde kahve ve çay tüketimini sınırlandırın.

Uzman isimden çay ve kahve uyarısı!

Fazla miktarlarda çay ve kahve tüketildiği takdirde metabolizma yavaşlaması, çarpıntı, mide yanması gibi sorunlar yaşanabilir” ifadelerini kullandı. Diyetisyen Sena Genç, Ramazan Bayramı’nda beslenmede nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda oldukça net uyarılarda bulundu. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle kişinin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini ifade eden Dyt. Genç, “Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır “şeklinde konuştu.

uzman-isimden-cay-kahve-uyarisi.jpg
FAZLA ÇAY KAHVE TÜKETİMİ ÇARPINTIYA SEBEP OLUR
Dyt. Sena Genç, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerilerini “Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Ara öğün yaparak bir sonraki öğüne saldırmayı önleyebilirsiniz. Besinler yavaş yavaş iyi çiğnenmelidir. Bayram boyunca porsiyon kontrolü yapılarak tatlı ve çikolata tüketilebilir. Bayram ziyaretleri sırasında kahve ve çay tüketimini de sınırlandırmayı unutmayın. Fazla miktarlarda çay ve kahve tüketildiği takdirde metabolizma yavaşlaması, çarpıntı, mide yanması gibi istenmeyen sorunlara sebep olabilmektedir. Tatlı tüketmek istiyorsanız, sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Günde 2,5-3 litre su tüketimi de önem kazanmaktadır. Akşam yemeğinde çok yağlı, yüksek kalorili besinler tercih edilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve geç saatlere akşam yemeği bırakılmamalıdır. Bayram sabahı kahvaltıda kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Dyt. Genç, Sevdiklerinizle bir araya gelip yaptığınız bayram kahvaltısında kızartma ve yağlı yiyeceklerden ziyade protein, sağlıklı yağ gruplarının ağırlıklı olduğu ve sağlıklı karbonhidratların eklendiği sizi tok tutacak bir kahvaltı yapın” ifadelerini kullandı.

uzman-isimden-cay-kahve-uyarisi-001.jpg
MİDEYİ KORUYACAK BESLENME ÖNERİLERİ

Midemize aşırı yüklenmenin sonucunda hazımsızlık, mide yanması, bulantı gibi şikâyetlerin olabileceğine dikkat çeken Dyt. Genç, midemizi koruyacak beslenme önerilerini ise şu şekilde ifade etti: “Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyin. Yemekleri yavaş yiyin ve çok iyi çiğneyin. Turp, salça, sirke, ketçap, hardal vb. besinleri mide rahatsızlığınız varsa minimuma indirin. Yemekleri kızartma yerine fırında, buharda, sulu yemek, ızgarada seçenekleriyle pişirin.”