Bağış: Türkiye'nin çabaları Çekya'da takdirle karşılanmaktadır

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

ÇEKYA,150 BİN UKRAYNALI GÖÇMENİ KABUL ETTİ

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanılan çatışmalar sonucunda 150 bin Ukraynalı göçmenin Çekya'ya yerleştiğini bildiren Bağış,Çekya'nın aynı hassasiyeti Afgan,Suriye ve Iraklı sığınmacılar hakkında göstermediğini dile getirdi.

Büyükelçi Egemen Bağış konuyla  ilgili şunları söyledi:

"Yabancı göçmen alma konusunda son derece tutucu davranan ve Suriye, Irak, Afganistan gibi ülkelerden sığınmacı taleplerine pek olumlu yaklaşmayan Çek Cumhuriyeti şimdiden yaklaşık 150 bin Ukraynalı göçmen alırken bu rakamın 400 bini geçebileceği öngörülüyor. Allah kimseyi vatansız ve bayraksız bırakmasın."dedi.


"SAYIN DIŞİŞLERİ BAKANIMIZ VE CUMHURBAŞKANIMIZ ÇEKYA'DA  TAKDİRLE TAKİP EDİLMEKTEDİR"

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanılan krizde Türkiye'nin tutarlı ve toplayıcı dış siyasetinin Çekya'da da takdirle takip edildiğini belirten Egemen Bağış, kalıcı ateşkesin sağlanmasını mit ettiklerini dile getirdi.

Bağış konuşmasında "Türkiye’mizin barışı sağlamak adına attığı adımlar ve özellikle Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Rus ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarını bir araya getiren Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve barış için insanüstü bir mesai ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Çekya’da da takdirle takip ediliyor.  Bu samimi çaba ve emeklerin biran evvel netice vermesini ve kalıcı ateşkesin sağlanmasını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.


"CUMA GÜNÜ ŞEHİTLERİMİZİ VE MİLLİ MARŞIMIZIN ŞAİRİ MEHMET AKİF ERSOY'U  ANACAĞIZ"

Konuşmasının sonunda Çekya'da 18 Mart Şehitleri ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı Cuma günü  gerçekleştireceklerini hatırlatan Büyükelçi Egemen Bağış vatandaşların ulaşım için T.C. numaralarıyla birlikte consulate.prague@mfa.gov.tr mail adresine kayıt yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Egemen Bağış,"Dün İstiklal marşımızın 1921’de TBMM tarafından kabulünün yıldönümü idi. Önümüzdeki Cuma günü  18 Mart Şehitlerimizi ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anmak üzere Pardubicedeki şehitliğimizde bir Program düzenliyoruz. Çek Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanlığı askeri bandosu da katılarak milli marşlarımızı icra edeceği törenimize hepiniz davetlisiniz. 

Pardubice Şehitliğimizde düzenlenecek törene katılmak isteyen vatandaşlarımız için Cuma günü 11.30’da Büyükelçiliğimizden otobüs kaldırılacaktır. Otobüsümüz ile gidip gelmek isteyen vatandaşlarımız aşağıda belirtilen mail adresine T.C. kimlik numaralarını bildirmek suretiyle kayıt yaptırabilirler.

consulate.prague@mfa.gov.tr

Hepinize keyifli bir hafta sonu diliyor, yeni haftanızın güzellikler ile dolmasını diliyorum. Kalın sağlıcakla."dedi.


HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Büyükelçi Egemen Bağış'ın eğitimden ,savunma sanayine,ticaret vb. alanlarda gerçekleştirmiş olduğu haftalık görüşme ve ziyaretlerini konu alan açıklaması ise şöyle:

Bu haftaki çalışmalarımıza gelince; 

Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ikili ticareti arttırma çabalarımıza katkı vermeye hazırlanan Yadigar ve Ramazan Yılmaz çifti bizi ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldılar.

Avrupa Birliği fonlarıyla yürütülen Erasmus+ projeleri kapsamında Prag’da bulunan Hatay Hassa Akbez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Ödemiş Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile bu öğrencilerin bir kısmının staj yaptığı Hotel Le Palais’te buluştuk.  Gençlerle sohbet ederek fikir alışverişinde bulunduk.


Yıllar önce Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte nikah şahitliğini yaptığımız Sayın Hasan Besim’i ağırlayarak şirketleri Osmanlı Defence’in Çek Cumhuriyeti ile ticaretini arttırmaya teşvik ettik.

Eşim Beyhan hanım ve Konsolosluk birim sorumlumuz Başkatip Sayın Ahmet Çelik ile birlikte, Avrupa Judo Birliği Ortak Çalışma Kampına katılmak üzere Çekya’ya gelen Judo Milli Takımı kafilemizi Prag havaalanında karşılayarak genç sporcularımıza başarılar diledik.

Afganistan’n Prag Büyükelçisi Sayın Shahzad Aryobee sefaretimizi ziyaret ederek bizimle güncel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulundu.

"Erasmus+ Teknoloji Enerji İşbirliği Projesi" kapsamında Prag’da bulunan Keçiören Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerini Büyükelçilik rezidansında ağırladık ve gençlerle sohberek fikir alışverişinde bulunduk.

Pakistan’ın Prag Büyükekçisi Sayın Muhammad Khalid Jamali’nin davetine icabet ederek 8 yıl süren Charles Üniversitesi'nin rektörlük görevini başarıyla tamamlayan Prof. Dr. Tomas Zima ve yeni seçilen Rektör Prof. Dr. Milena Králíčková ile öğlen yemeğinde bir araya geldik ve işbirliği imkanlarını değerlendirdik.
  

Erasmus kapsamında Hradec Kralove Üniversitesi'nde öğrenim gören Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi Sayın Servet Haydari, bizi ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldı.

Stuttgart’dan Prag’a gelen Tv8 Ekonomi Dünyası Programı Avrupa Sorumlusu ve Aktuell Gazette sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Sayın Salih Şahin ile Çek Teknik Üniversitesi Pilot Eğitimi öğrencisi Sayın Ahmet Can Sipahi sefaretimizi ziyaret ederek bizimle röportaj yaptılar.

TRT World ekranlarının popüler haber programı The Newsmakers’a konuk olduk ve Sunucu Sayın Jaffar Hasain ile Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarını Antalya’da bir araya getiren ülkemizin diplomasi başarısını değerlendirdik.
  
Prag’daki başarılı öğrencilerimizden Sayın Gökdeniz Kaymak’ı ağırlayarak gençlerimizin deneyimleri hakkında bilgi aldık.

En büyük Türk-Çek ortaklığı olarak ikili ticari ilişkilerimizde önemli bir rol oynayan TEMSA şirketinin CEO’su Sayın Tolga Kaan Doğancıoğlu ve bağlı olduğu Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Sayın Cevdet Alemdar’ı resmî konutumuzda Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile birlikte ağırlayarak fikir alışverişinde bulunduk.

Başkanlığını yaptığımız Royal Beroun Golf Klübünün Dostları Grubunun sezon açılışı nedeniyle düzenlediğimiz davete Beroun Belediye Başkanı Sayın Soňa Chalupová, bir çok ülke Büyükelçisi ve Beroun Golf Klup Başkanı Sayın Vojtěch Matějček, Klup yöneticileri ve işadamlarından oluşan seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Bu arada yarın 14 Mart Tıp Bayramı. Salgın nedeniyle haftalarca evine gidemeyen, çocuklarına, sevdiklerine sarılamayan sağlık çalışanlarımız, vatandaşlarımızı bir an önce sağlığına kavuşturmak için gecelerini gündüzlerine katıyorlar. 

Tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramını yürekten kutluyorum. Sağolsunlar hep var olsunlar.