Büyükelçiden Çekya’daki Türklere aşı çağrısı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış,  haftalık videolu mesajında Çekya'da yaşanılan gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış,  haftalık videolu mesajında Çekya'da yaşanılan gelişmeleri değerlendirdi.

Büyükelçi Egemen Bağış, videolu mesajında, bir dizi görüşme ve ziyaretlerini aktarırken aynı zamanda Çekya'da korona virüs salgınına da değindi.

Egemen Bağış açıklamasında, Çekya'da Kovid-19 salgının hızla artmasına rağmen aşılamanın etkisiyle ölüm oranında artış yaşanmadığına dikkati çekerek,22 Kasım 2021 tarihi itibariyle Çekya'da işyerleri,restaurantlar ve otellerin, vatandaşlardan C-19 enfeksiyonu geçirildiğine dair belge talep edebileceklerini belirtti.

Öte yandan Bağış,Çekya'nın Türkiye'yi "Koyu kırmızı ülke"kategorisinde değerlendirdiğini, İstanbul- Prag hattının THY 10 uçuşla, Pegasus firmasında 3 olduğunu aktardı.

Aşı olmanın önemini vurgulayan Bağış, vatandaşların Çekya ziyareti öncesi  "Public Health Passenger Locator Form" doldurmalarını ve  Avrupa Birliği'nin kabul ettiği aşıları olduklarına dair belge sunmaları gerektiğini ifade etti.

Büyükelçi Egemen Bağış'ın konuşmasının tam metni şöyle:

Yeni bir haftalık video mesajımızla hepinize selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. Bu hafta da Çek Cumhuriyeti'nde C-19 vakaları hızla artmaya devam etti. 

2021 Mart ayı itibarıyla günlük vaka sayısı 17.000'e kadar yükselmişti, yaz döneminde önemli ölçüde azalmasına karşılık, Eylül ayı
sonu itibarıyla, turizm amaçlı yurtdışı seyahatlere gidenlerin dönüşleri ve okulların
açılması gibi nedenlerle vaka sayılarında ciddi artışlar başladı. 16 Kasım 2021 tarihinde tespit
edilen günlük 22.479 vaka sayısı, 2020 yılı Mart ayından bu yana açıklanan en yüksek
günlük vaka sayısı oldu. Öte yandan, toplum genelinde aşılanmanın artmasıyla ki
(tamamı aşılanan nüfus oranı yüzde 48'dir), yükselen günlük vaka sayılarına rağmen,çok şükür 
günlük ölüm oranlarının aşılamanın mevcut olmadığı dönemlere kıyasla aynı oranda
artmadığı görülmektedir.

Geride bıraktığımız hafta ortası itibari ile aktif vaka sayısı 290.462'dir. Onbuçuk milyon nüfuslu Çek Cumhuriyetinde Hastanede bulunanların sayısı 4.750 olup, salgın nedeniyle ölenlerin
toplam sayısı 31.879'a ulaşmıştır.

 
Çek Cumhuriyetinde 22 Kasım 2021 tarihi
itibarıyla test sonuçlarının hukuki bakımdan bireylerin C-19 itibarıyla güvenli
olduğunu tespit etme niteliği kaldırılmıştır. Böylece, artık işyerleri,
restoranlar ve otellere girişte aşı kartı veya geçmişte C-19 enfeksiyonu geçirildiğine dair
belge talep edilecektir. Sağlık nedeniyle aşı olamayanlar, bu durumlarını belgelemek
şartıyla, negatif PCR sonucu sunmalıdır. 

AB tarafından benimsenen trafik ışıkları sistemini uygulayan Çekya'da Türkiye 5 Şubat 2021
tarihinden itibaren koyu kırmızı ülke kategorisinde değerlendirilmektedir. Halihazırda Prag İstanbul
arasında THY tarafından haftalık 10 uçuş ve Pegasus firması tarafından 3 uçuş
gerçekleştirilmektedir.
Mevcut seyahat düzenlemelerine göre, vatandaşlarımızın Çekya'ya varışlarından önce "Public
Health Passenger Locator Form" doldurmaları ve Avrupa Birliğinin kabul ettiği aşıları olduklarına dair belge sunmaları beklenmektedir.

Çekya’da Aşılanma sürecinin üzerinden sekiz ay geçen ve çoğu sağlık görevlisi ve yaşlılardan
oluşan halkın 20 Eylül tarihinden itibaren 3. doz aşılanma talepleri karşılanmaya
başlamıştır. Bugüne kadar yaklaşık 600 bin kişiye üçüncü doz aşı uygulanmıştır.

Tüm bu rakamlar bize aşı olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Lütfen aşılarımızı ihmal etmeyelim ancak aşılı isek de rehavete kapılmayalım. Maske, hijyen ve sosyal mesafe konularına azami derecede hassasiyet gösterelim. 

Gelelim haftanın faaliyetlerine. 

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği'ne atanan Sayın Yarbay Cem Tekin'i makamında ziyaret ederek, yeni mesai arkadaşımıza görevinde başarılar diledik. 

Çek fotoğraf sanatçısı Sandra Sandrova bizi ziyaret ederek yetim ve öksüz kalan Çek çocuklar yararına hazırladıkları takvim projesi hakkında bilgi verdi ve iki ülke STK’ları arasındaki işbirliği imkanlarını değerlendirdi.

Çek Cumhuriyeti’nin önde gelen insansız hava araç şirketi Primoco UAV firmasının kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Sayın Ladislav Semetkovsky sefaretimizi ziyaret ederek biz ve Askeri Ataşemiz Sayın Yarbay Cem Tekin ile istişarelerde bulundu.

Erasmus Plus projesi kapsamında Prag'ı ziyaret eden Ankara-Çankaya Mimar Kemal Ortaokulu ve Şanlıurfa Haliliye Görme Engelliler Ortaokulu öğretmenlerinden oluşan heyeti konutunda ağırlayarak sohbet ettik. 

Çek Cumhuriyeti’nin eski Başbakanlarından Dr. Petr Necas bizi sefaretimizde ziyaret etti. İki eski dost olarak 2013 Şubat ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olarak Sayın Necas’ın davetine icabetle Prag’a yaptıkları ziyareti andık ve  geleceğe yönelik işbirliği imkanlarını değerlendirdik.

Tabii ki bunların dışında bir çok rutin toplantı, kabul ve yazışmalar ile  haftamız hızla geçti. Şimdi yeni bir haftaya başlamanın heyecanı ile hepinize keyifli bir hafta sonu diliyorum. Başta da söylediğim gibi sağlığınızı lütfen ihmal etmeyin. Kalın sağlıcakla.