Egemen Bağış: Çekya'da hükümet güvenoyu aldı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Çekya'da 5 partiden oluşan  koalisyon hükümetinin Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu aldığını aktardı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Çekya'da 5 partiden oluşan  koalisyon hükümetinin Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu aldığını aktardı.

Çekya'daki gelişmeleri aktaran Büyükelçi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı  videolu mesajında "Çek Cumhuriyetinde 8-9 Ekim 2021 tarihlerinde yapılan seçimlerin ardından, Temsilciler Meclisinde bu hafta Başbakan Petr Fiala liderliğindeki beş partiden oluşan koalisyon hükümeti, 87 ret oyuna karşı 106 evet oyu alarak güvenoyu aldı.  

21 saat süren güvenoylaması sürecinde muhalefette yer alan milletvekillerinin tamamı red oyu kullanırken, koalisyonu oluşturan 5 partiden iki; muhalefet partilerinden  ise beş milletvekili yani toplam yedi milletvekili sağlık durumları nedeniyle oylamaya katılamadı. 

Başbakan Petr Fiala bu senenin bağımsız Çek Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1993 yılı gibi zor yıllardan biri olacağını, enflasyon, artan enerji fiyatları ve pandemi sebebiyle yaşanacak zorluklarla mücadele edilmesi gerekeceğini belirterek beklentileri kontrol altına almaya çalışıyor.

Sözkonusu zorluklarla başa çıkılmasının zaman alacağını kaydeden Başbakan Fiala, sorunların ertelenemeyeceğini, kısa vadede enflasyonun tasarrufları ve istihdamı tehdit edebileceğini, ekonomik büyümeye olumsuz tesirlerinin olacağını dile getirerek, ancak yıl
bitmeden ilk olumlu neticelerin alınacağını umut ettiğini vurguladı."
dedi.

KAZAKİSTAN'A DESTEK MESAJI

Kazakistan'a  "destek mesajı" ilettiklerini belirten Büyükelçi Egemen Bağış," Kazakistan’da meydana gelen olaylar sonrası ulusal yas ilan edilmesi üzerine Prag’daki Kazak Büyükelçiğinde açılan taziye defterini imzalamaya giderek, gerek kaleme aldığımız mesajda, gerekse de Kazakistan’nın Prag Büyükelçisi Sayın Marat Tazhin ile sohbetimizde ülkemiz, devletimiz ve milletimizin başsağlığı ve destek mesajını ilettik."dedi.

HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'ın Çekya'daki gelişmeleri aktardığı videolu mesajının tam metni ise  şöyle:

Brno merkezli Türk-Çek Kültür İşbirliği Derneği'nin Başkanı Sayın Murat Yıldız, Sefaretimizi ziyaret ederek bizimle ve Elçi-Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile önümüzdeki dönem etkinlikleri hakkında istişarelerde bulundu.

 Dost ve kardeş Pakistan’nın uzun yıllar Türkiye’de çalışan ve akıcı Türkçe konuşan Prag Büyükelçisi Sayın Muhammad Khalid Jamali Sefaretimizi ziyaret ederek güncel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Karlovy Vary şehrinde düzenlenen “CEV CUP" maçlarına katılmak üzere Prag’a gelen Galatasaray HDI Sigorta Voleybol Takımı kafilemiz havaalanında Elçi-Müsteşar Behiç Hatipoğlu tarafından karşılandı. Takımımız 8’li finaller ilk maçında CEZ Karlovarsko ekibi ile deplasmanda karşılaştı ve maalesef Karlovy Vary Spor Salonu’nda oynanan mücadeleden takımımız 3-0 mağlup ayrıldı ama Çekyada yaşayan vatandaşlarımız tarafından yalnız bırakılmadı. 

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın önde gelen savunma sanayi gruplarından Çekoslovak Group’un mühimmat üreticisi MSM şirketinin üst düzey yöneticilerinden Sayın Robert Cicvak, Sefaretimizi ziyaret ederek biz, Askeri Ataşemiz Sayın Yarbay Cem Tekin ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile istişarelerde bulundu.

Büyükelçiliğimizin bu sene 11 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek olan geleneksel golf turnuvasına evsahipliği yapan Beroun Royal Golf Klübü'nün başkanı Sayın Vojtěch Matějček’in davetine icabet ederek, klübün yeni otomobil sponsoru Volvo şirketinin araç teslimi dolayısıyla düzenlenen yemeğe Çek Cumhuriyeti Genel Müdürü Sayın Alican Emiroğlu ile birlikte katıldık.

Türkiye ve Çek Cumhuriyetleri arasında lüx segment VIP turizm sektöründe faaliyet gösteren Elite Voyage firmasının ortak ve yöneticileri Sayın Petr Udavsky ve Sayın Stepan Borovec, bizleri ziyaret ederek işbirliği potansiyelleri
 hakkında fikir alışverişinde bulundular.

Las Vegas'ta düzenlenen olimpiyatlarda üç başarılı yarışma geçiren tek Çek kadın yarışmacı olan Çek profesyonel vücut geliştirmeci Vladimíra Krásová Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu. Misafirimize ziyareti ve “Hayatta kazanmanın tek ve doğru yolu güçlü irade ve azimdir!” sloganını savunarak genç sporculara rol model olması nedeniyle teşekkür ettik.

Nazım Hikmet’in 120. Doğum gününü kutlamak üzere ünlü şairimizin Prag’da en çok takıldığı mekan olan Slavia Cafede düzenleneceğini daha önce duyurduğumuz etkinlik maalesef artan kovid vakaları nedeniyle ileriki bir tarihe ertelendi. 

Önümüzdeki hafta tekrar görüşmek üzere hepinize keyifli bir hafta sonu ve sağlıklı ve bereketli bir yeni hafta diliyorum. Kalın sağlıcakla.