Egemen Bağış,Çekya'daki gelişmeleri aktardı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış,haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeleri aktardı.

Büyükelçi Egemen Bağış, Türkiye ve Çekya arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesine katkısı olacak bir dizi görüşme ve ziyaretlerini  vatandaşlar ile paylaştı.

Ticaret,ekonomi,turizm,eğitim ve kültür sanata kadar uzanan gelişmeleri aktaran Büyükelçi Egemen Bağış'ın konuşmasının tam metni şöyle:

 

 İyi Pazarlar 

Geçen hafta da söylediğim gibi Çek Cumhuriyetinde Pandemi rakamları artmaya devam ediyor 

Lütfen dikkatli olalım ve rehavete kapılmadan sosyal mesafe, maske, ve hijyen kurallarına uyma konusunda hassasiyet gösterelim. 

Gelin Bu haftaki çalışmalarımıza göz atalım. 


Prag merkezli Comenius Avrupa Kültür, Eğitim, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Derneği'nin, Çek Ticaret Odası ile bu yıl 28. kez düzenledikleri geleneksel “Başarının Temel Faktörleri (Key Factors of Success)” temalı konferansta bir konuşma yapmaya davet edildik.  Katılımcılara pandemiye rağmen iki ülke arasındaki işbirliği ve ticareti arttırma konusunda elde edilen başarının perde arkasını anlattık.
 
Çek Cumhuriyeti Senato Başkan Yardımcısı Sayın Jiri Ruzicka başta olmak üzere birçok üst düzey Çek devlet, iş ve STK Yöneticisinin katıldığı ve Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesine ev sahipliği yapan, Prag Kalesi'nde gerçekleşen toplantıda zihinsel kararlılığın her türlü
  engeli bertaraf etmek için en önemli faktör olduğunun altını örnekler vererek çizdik. 

Gün boyu süren program sonrası her yıl olduğu gibi düzenlenen ödül töreninde farklı alanlarda başarılı kurum ve kuruluşlara ödüller verildi.
 Ödül törenine sevgili eşim i Beyhan hanım ile birlikte katıldık ve kendi alanında lider konumdaki birçok yönetici ile görüşme imkanını da değerlendirdik


 
Prag’da yaşayan ve hukuk danışmanlığı ve mahkeme tercümanlığı yapan Azerbaycan’lı kardeşimiz Sayın Feqan Hemidov bizi ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu.

 Çek muhattapları ile görüşmek üzere Prag’da bulunan Roketsan Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Sayın Hüdai Özdamar, Sefaretimizi ziyaret ederek Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu, Askeri Ataşemiz Sayın Yarbay Cem Tekin ve bizimile görüşerek temasları çerçevesindeki gelişmeleri paylaştı.

 Arnavutluk’un Prag Büyükelçisi Sayın Ilirian Kuka ve eşi Sayın Nevila Kuka’nın Arnavutluk ulusal günü nedeniyle düzenledikleri davete eşim Beyhan Hanım ile birlikte katıldık. Dost ve kardeş Arnavutluk’un haklı gurur ve mutlululuğunu ülkemiz, devletimiz ve milletimiz adına kutladık

 Çek Cumhuriyeti’nin tanınan siyasetçilerinden Parlamento eski Başkan Vekili ve
 Komünist Parti eski Genel Başkanı Sayın Vojtech Filip Büyükelçiliğimizi  ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu.

Avrupa’nın en tarihi ve köklü üniversitelerinden Prag’daki Charles Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yapan gençlerimizden Sayın Ayşegül İzgi, bizi ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldı.

 İspanya’nın Prag Büyükelçisi Sayın Angel Lossada’nın davetine eşimle birlikte katılarak ünlü sanatçı Sayın Virginia Delgado’nun Royal Theatre salonunda sahnelediği “Noche Flamenca” adlı gösteriyi diğer ülke diplomatları ile beraber izledik.
 
Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanı Sayın Ömer Gürsoy, 3 Aralık Dünya Engelliler Haftası nedeniyle ülkemizin başarı öyküsünü yazdığı makalede Sefaretimize ve bize de atıfta bulundu. Teşekkürlerimizi sunuyoruz :
  
 Erasmus programı kapsamında Prag’da bulunan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Kızıloğlu, bizi ziyaret ederek gözlemleri hakkında bilgi verdi.

 İstanbul’da Avukatlık yapan Sayın Oğulcan Pehlivan ile İnşaat ve Maden Mühendisi Sayın Şevval Nur Büyüksolak, Prag seyahatleri esnasında sefaretimizi ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldılar.

  Eşi Beyhan hamım ile İsrail’in Prag Büyükelçisi Sayın Anna Azari’nin davetine icabet ederek resmî konutlarında düzenlenen Hanukkah kutlamasına katıldık

Çek Radyo ve Novinky.cz haber sitesinde yorumculuk yapan, Balkanlar ve Doğu Akdeniz konularında uzman Çek gazeteci Sayın Thomas Kulidakis, Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek, biz ve Elçi-Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile fikir alışverişinde bulundu. 

Erasmus plus programı kapsamında Prag’a gelen Mersin merkezli Akdeniz Naturel Yaşam Derneği heyetini resmî konutumuzda kabul ederek tarım sektöründeki işbirliği projelerini dinledik. 

Çekya’nın tanınan sanatçı ve tv sunucullarından Sayın Tomas Matanoha ve yazar Sayın Nada Laban sefaretimizi ziyaret ederek iki ülke arasındaki turizm potansiyeli üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Yapımcılığını üstlendiği plağı imzalayarak hediye eden misafirimize teşekkür ettik. 

Evet bir haftayı daha geride bıraktık. Önümüzdeki hafta görüşmek dileğiyle hepinize sağlıklı ve mutlu bir Pazar diliyorum. Kalın sağlıcakla.