Prag'da 18 Mart'ta Şehitlerimizi Anma Günü düzenlenecek

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış,haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

HABER: BORA ÖZİZMİRLİ

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Çekya'daki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİLİĞİ HOCALI KATLİAMINI ANDI

Egemen Bağış, konuşmasında haftanın önemli gelişmeleri arasında yer alan kardeş ülke Azerbaycan'ın Prag Büyükelçiliği'nin Hocalı katliamını anma etkinliği düzenlediğini belirterek şehitleri rahmetle andıklarını dile getirdi.


Büyükelçi Bağış, " Hocalı katliamının yıl dönümü nedeniyle Azerbaycan’ın Prag Büyükelçisi Sayın Adish Mamadov kardeşimizin evsahipliğinde düzenlen Çekya’nın eski Başbakanlarından Sayın Petr Necas’ın da konuşmacı olarak katıldığı anma etkinliğine Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoglu ile birlikte katılarak şehitlerimizi rahmetle andık ve Berlin’den gelerek eserlerini sergileyen Azeri ressam Sayın Eşref Heybet’i tebrik ettik. " ifadelerine yer verdi. 
 
"YÜREKLERDE ÂKİF, DİLLERDE HÜRRİYET" TEMALI MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA ETKİNLİĞİ

Konuşmasının devamında  Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçiliği olarak Pardubice Şehitliği'nde 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü düzenleyeceklerini duyuran Büyükelçi Bağış, ulaşım sorunu olan vatandaşların embassy.prague@mfa.gov.tr adresine mail atmaları  halinde gerekli yardımı sağlayacaklarını bildirdi.

Büyükelçi Bağış konuyla ilgili şunları söyledi:

" Geçen hafta kısaca bahsetmiştik. 
18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve "Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet" temalı Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği 18 Mart Cuma günü saat 14.00’te Çekya’nın Pardubice şehrindeki şehitliğimizde gerçekleştirilecek. 

Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk Toplumunu, Galiçya cephesi şehitlerimiz dahil tüm Aziz Şehitlerimizi ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u hatırlamak üzere söz konusu anlamlı törene katılıma davet ediyoruz. Törenimize Çek Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanlığı askeri bandosu da katılarak milli marşlarımızı icra edecek. 

Pardubice’ye ulaşım konusunda 
yardıma ihtiyaç duyan yada yardıma ihtiyaç duyanlara aracıyla destek vermek isteyen vatandaşlarımız embassy.prague@mfa.gov.tr
adresine mail atarlarsa. Gerekli koordinasyonu sağlamaya çalışacağız."
dedi.


HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Büyükelçi Bağış'ın Çekya'daki diğer gelişmeleri aktardığı videolu mesajının tam metni ise şöyle:

İyi Pazarlar. 

Bu hafta Prag sarı lacivert renklere büründü. Bunun bir sebebi Slavia Prag karşısında mücadele eden Fenerbahçe’nin Avrupa’nın dört bir yanından Prag’a akın eden taraftarları diğer sebebi ise Rusya’nın saldırısı sonrası Prag’lıların Ukrayna ile dayanışma sergilemek için her yere sarı mavi renkli Ukrayna bayrağı asmaları idi. Bu vesile ile Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanımızın da vurguladıkları gibi ateşkesin sağlanmasını ve barışın biran evvel tesis edilmesini diliyoruz. 

Slavia Prag takımı ile yarın UEFA Konferans Ligi'nde karşılaşan Fenerbahçe Futbol takımı oyuncu ve yöneticilerini Vaclav Havel havalimanında Konsolosluk Şube sorumlumuz Başkatip Sayın Ahmet Çelik ve Prag Fenerbahçeliler Derneği yönetici ve üyeleri karşıladık.

Bu hafta Türkiye ve Çek Cumhuriyetleri ilişkileri açısından önemli bir gündü. Hem Fenerbahçe futbol takımımız Prag’a geldi, hem de Yıldızlar SSS Holding ile Çek İhracat Bankası CEB ve Devlet Sigorta Mevduat Fonu EGAP arasında, Adularya Yunus Emre Termik Santraline ilişkin Kredi Devir Sözleşmesi imzalandı ve iki ülke ticari ilişkilerindeki en önemli gündem maddelerinden biri çözüme kavuşmuş oldu. Eşim Beyhan hanım ile birlikte bu iki önemli gelişmeye katkı veren yöneticileri resmî konutumuzda ağırladık. 

Gerçekten de Türkiye-Çekya arasındaki ticari ilişkiler açısından önem taşıyan bir gelişme yaşandı. Yıldızlar SSS Holding ile Çek İhracat Bankası CEB arasında, Adularya Yunus Emre Termik Santraline ilişkin Kredi Devir Sözleşmesi bugün imzalandı. İmza törenine Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile katıldık.  Yapılan bu anlaşma ile iki ülke ticari ilişkilerindeki en önemli gündem maddelerinden biri çözüme kavuşmuş oldu. Gerek Çek Eximbank ve EGAP Sigorta yönetimlerini gerekse de Yıldızlar SSS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sebahattin Yıldız ile beraberindeki heyeti tebrik bu vesile ile bir kez daha tebrik ediyoruz.

Slavia Prag karşısında mücadele eden Fenerbahçe takımımızı eşim Beyhan hanım, sefaret ekibimiz, Çek Cumhuriyetinde ve farklı ülkelerde yaşayan vatandaş ve soyadaşlarımız ile futbol severler ile birlikte yalnız bırakmadık.

Geldiklerinde karşıladığımız gibi takımımızı Vaclav Havel Havalimanından İstanbul’a yolcu ettik. 

Bu hafta içerisinde ayrıca yakın dövüş sporlarında dünya şampiyonlukları sahibi Sayın Martina Ptáčková ve kendi gibi başarılı bir atlet olan erkek kardeşi Sayın Josef Ptáček bizi ziyaret ederek uluslararası müsabakaları hakkında bilgi verdiler. Görüşmede farklı kültürlerde gençlerin spora teşvik edilmesi, aile içi şiddet ve fiziksel şiddetle mücadele konularını  ele aldık. 

Prag’da göreve başlayan Kosova Büyükelçisi Sayın Albesjana Iberhysaj Kapitaj’ı ağırladık.  Kosova’yı ilk tanıyan ülkelerden biri olan Türkiye’nin desteğinin her platformda süreceğini teyid ederek meslektaşımıza başarılar diledik. 

Ertesi gün Ankara’da Bakan Yardımcımız Sayın Büyükelçi Faruk Kaymakçı’nın evsahipliğinde iki ülke Dışişleri Bakan Yardımcıları arasında gerçekleşen istişare toplantılarının da bu anlayışın bir yansıması olduğunu özellikle vurguladık.

Erasmus programı kapsamında eğitiminin bir dönemini Skoda Auto University’de almak üzere Çek Cumhuriyeti'nde bulunan Sakarya Üniversitesi öğrencisi Sayın Enes İbil Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek tavsiyelerimizi aldı.

Prag’ı ziyaret eden İstanbul Işık Üniversitesi öğrencileri Sayın İbrahim Yılmaz ve Sayın Kürşat Kadiroğlu’nu ağırladık.


Türkiye'de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde restoran ve otel işletmeciliği yapan Titanik şirketinin Operasyon Direktörü Sayın Emre Evren ve Teknoloji Sorumlusu Sayın Turhan Dilek, Prag seyahatleri kapsamında bizi ziyaret ederek Çek Pazarı hakkında bilgi aldılar.

Hocalı katliamının yıl dönümü nedeniyle Azerbaycan’ın Prag Büyükelçisi Sayın Adish Mamadov kardeşimizin evsahipliğinde düzenlen Çekya’nın eski Başbakanlarından Sayın Petr Necas’ın da konuşmacı olarak katıldığı anma etkinliğine Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoglu ile birlikte katılarak şehitlerimizi rahmetle andık ve Berlin’den gelerek eserlerini sergileyen Azeri ressam Sayın Eşref Heybet’i tebrik ettik. 

Geçen hafta kısaca bahsetmiştik. 

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve "Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet" temalı Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği 18 Mart Cuma günü saat 14.00’te Çekya’nın Pardubice şehrindeki şehitliğimizde gerçekleştirilecek. 

Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk Toplumunu, Galiçya cephesi şehitlerimiz dahil tüm Aziz Şehitlerimizi ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u hatırlamak üzere söz konusu anlamlı törene katılıma davet ediyoruz. Törenimize Çek Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanlığı askeri bandosu da katılarak milli marşlarımızı icra edecek. 

Pardubice’ye ulaşım konusunda 
yardıma ihtiyaç duyan yada yardıma ihtiyaç duyanlara aracıyla destek vermek isteyen vatandaşlarımız embassy.prague@mfa.gov.tr
adresine mail atarlarsa. Gerekli koordinasyonu sağlamaya çalışacağız. 

Hepinize keyifli bir hafta sonu diliyor, yeni haftanızın güzellikler ile dolmasını diliyorum. Kalın sağlıcakla.