Türkiye'nin Çekya'ya ihracatı yüzde 46 arttı

AB Eski Bakanı, Başmüzakareci Egemen Bağış'ın Prag'a  büyükelçi olarak atanmasıyla birlikte  Türkiye -  Çekya ilişkileri her alanda büyük bir ilerleme kaydediyor.

AB Eski Bakanı, Başmüzakareci Egemen Bağış'ın Prag'a  büyükelçi olarak atanmasıyla birlikte  Türkiye -  Çekya ilişkileri her alanda büyük bir ilerleme kaydediyor.

Bu ilerlemelerin bir örneğide pandemiye rağmen  iki ülke arasındaki artan ticaret hacmi oldu. 

Türkiye ve Çekya  arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında 4.4 milyar dolara yükselirken, aynı zamanda  Türkiye'nin Çekya'ya  ihracatı  2020 yılına kıyasla yüzde 46 artmış durumda.

Türkiye ve Çekya arasında her alanda işbirliğini arttırmak amacıyla 2019 yılında bizzat Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çek Cumhuriyeti'ne büyükelçi olarak atanan Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında bazı önemli verileri vatandaşlar ile  paylaştı.

İki ülke arasındaki artan ticaret hacminin sevincini paylaşan Bağış," Geçtiğimiz hafta içinde Sayın Cumhurbaşkanımız 2021 yılının dış ticaret rakamlarını açıkladı. 2021 toplam ihracatımız, geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülkemizin dış ticaret hacmi de 2021 yılında 496,7 milyar dolara ulaştı. 

Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği gibi ihracatımızdaki artış sadece belli bölgelere yoğunlaşmıyor, tüm dünyaya dengeli biçimde yayılıyor. Büyük bir gurur ve mutluluk ile şu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Ülkemizin Çek Cumhuriyeti ile ikili ticaretindeki artış, ülkemizin küresel ortalamasının çok üzerinde bir oran ile gerçekleşti. 

Resmi olmayan verilere göre  Çekya’ya ihracatımız 2020 yılına göre %46 artışla yaklaşık 1,65 milyar Dolar seviyesine ulaşırken, Çekya’dan ithalatımız %1 oranında azalarak, 2,7 milyar Dolar düzeyinde kaldı.

Ticaret hacmimiz 4,4 milyar Dolara yaklaşırken, dış ticaret açığımız 1,6 milyar Dolardan 1 milyar Dolara geriledi.

2 sene önce 2019 sonunda Prag’da Büyükelçilik görevini devraldığımızda 3.5 milyar dolar olan ve Cumhurbaşkanımızın 5 milyar rakamını hedef olarak gösterdiği ticaret hacmimizi 2020 sonunda 3,9 milyar dolara 2021 sonu itibari ile de yaklaşık 4,4 milyar Dolara yükseltirken, dış ticaret açığımızı da yaklaşık %40 azaltmış olduk.  Olağanüstü bir durum yaşanmaz ise inşallah 2022 yılında 5 milyar dolar hedefini yakalayacağız. 

Hazır giyim, mücevher, işlenmiş aluminyum ile metal eşya ihracatımızda %98 ila %140 oranında kaydedilen büyük artışlar, Çekya’ya ihracat rakamlarımızda önemli rol üstlenmiştir.

Çekya’dan ithalatımızda başlıca ürün olan otomobillerde, büyük ölçüde yarı iletken çip tedariki ve pandemi kaynaklı küresel tedarik sorunları ile bağlantılı, %23’lük düşüş dikkat çekmektedir. 

Otomotiv yan sanayi ithalatımızda da %5 oranında düşüş kaydedilmiştir. Söz konusu ithalat azalışı konjonktürel bir eğilim olmakla birlikte, otomotiv sektöründe Çekya’ya ihracatımızın da daha mütevazı bir oranda yani %10 ile %20 civarında artmasının aynı eğilimden kaynaklanmış olabileceğini değerlendirmekteyiz."ifadelerini kullandı.


EGEMEN BAĞIŞ'IN EŞİ BEYHAN BAĞIŞ'TA YOĞUN ÇALIŞMA İÇERİSİNDE

Prag'da Büyükelçilik konutuna değinen Egemen Bağış, eşi Beyhan Bağış'ın çalışmalara katılıp konutla ilgili  kitap hazırlığı içerisinde olduğunu belirterek," Bu çekimi Prag’da 1976 yılından bu yana devletimizin mülkü olan resmî konutumuzun önünden yapıyoruz. 50’li yıllardan beri önce hem kançılarya hem de konut olarak, son 40 yıldır da 4 ailenin yaşadığı resmi konutu olarak  kullandığımız bu binayı Dışişleri Bakanlarımızdan rahmetli İhsan Sabri Çağlayangil’in girişimleri sonucu devletimiz Çekoslavakya kominist yönetiminden önce kullanma hakkını satın almış, ülke demokrasi ve serbest pazar ekonomisine geçince de tapuyu devralmış. 

Yüz yılı aşkın tarihi olan binanın hikayesini kitaplaştırmak için eşim Beyhan hanım Prag kalesinin eski Başküratörü Prof. Sojka ile yoğun bir çalışma içinde. Binanın tarihçesinin enteresan yönlerini önümüzdeki günlerde bir başka yayınımızda sizler ile paylaşırım."dedi.


HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Çekya'daki gelişmeleri aktaran Büyükelçi Egemen Bağış'ın konuşmasının geri kalanın tam metni şöyle:

Haftanın faaliyetlerine de göz atarsak:

Türk kahvesi ve çayını Çek Cumhuriyeti'nde tanıtma çabalarımıza katkı veren işyerlerinden Michalska 15 adresindeki La Pomme d’Or Cafe Türkiye’den getirdikleri kahve ve çay makinaları ile hizmet vermeye başladı. İşletmeyi ziyaret ederek sahiplerine teşekkürlerimizi ilettik. 

Türkiye ve Çek Cumhuriyetleri arasındaki ticaret hacmini arttırma çabalarımıza önemli katkılar veren Trade Tower Group Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kemal Işık bizi ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu.

Sefaretimizde Sayın Gizem Güner ve Sayın Sönmez Bilgiç’in nikâhlarını kıydık. Tören sonrasında otuz yıla yaklaşan evlilik tecrübemiz çerçevesinde genç çifte bazı tavsiyelerde bulunduk ve mutluluklar diledik.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımızın
dünyanın farklı ülkelerinden gelerek yüksek öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayan ve çeşitli alanlarda üstün başarı elde eden mezunlarının ödüllendirildiği bir program olan Türkiye Mezun Ödülleri’nin 2021 başvurularının başladığını duyurduk. 

Son Başvuru Tarihi 28 Şubat 2022 olan ödüller hakkında daha geniş bilgi için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımızın web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

http://url.ytb.gov.tr/bb2


Türkiye’den Çek Cumhuriyeti'ne ihracat atağı yapmak için çalışmalar başlatan Sayın Dr. Nikola Karasová ve Sayın Mehmet Hakan Tohma, bizi ziyaret ederek Ticaret Müşavirimiz Berat Demirci Cörüt’ten bilgi ve tavsiye aldılar.

Sevgili eşim Beyhan hanım ve kızımız Ecehan ile birlikte Prag’da güçlendirme dozu aşılarımızı olarak gerek bireysel sağlık gerekse toplumsal sosyal sorumluluğun öneminin altını çizdik. Gösterdikleri sıcak misafirperverlikleri için Elite Medikal sağlık merkezi yönetimine teşekkür ediyoruz. 

Genç ve başarılı tasarımcımız Yeliz Farah Kimia’nın yeni mağazasını eşim Beyhan hanım ile birlikte ziyaret ettik. Genç tasarımcımız Yeliz’i ve annesi Filiz Hanım’ı tebrik ederek ülkemizin ihracat hedefine katkıları için de teşekkür ettik.

Bunların dışında bir çok rutin iş ve görüşmelerimiz de devam etti. Önümüzdeki hafta yeni bir video mesajla huzurlarınıza gelmek üzere hepinize en içten selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Kalın sağlıcakla.