Çerkes Dernekleri Federasyonu: Nedim Şener'i esefle kınıyoruz!

Çerkes Dernekleri Federasyonu, gazeteci Nedim Şener'in CNN TÜRK televizyonunda Çerkes Ethem'le ilgili olarak sözleri nedeniyle bir kınama bildirisi yayınladı.

Çerkes Dernekleri Federasyonu: Nedim Şener'i esefle kınıyoruz!

Çerkes Dernekleri Federasyonu'nun açıklaması şöyle:

NEDİM ŞENER’İ ESEFLE KINIYORUZ!

CNN TÜRK Televizyonu’nda 12 Mart 2021 akşamı yayınlanan “Akıl Çemberi” isimli programın konuşmacılarından gazeteci Nedim Şener, Yunanistan’ın Türkiye aleyhine gördüğü eylem ve eylemcilere sahip çıktığını ifade ederken, “Türkiye Cumhuriyetine ihanet eden hain Çerkes Ethemi de bağrına bastı” şeklinde konuşarak “İhanet” ve “Çerkes” kavramlarını yanyana kullanmak suretiyle Çerkes vatandaşlarımızı rencide etmiştir. (Bu lafı sonrasında Nedim Şener’e, FETÖ başından bahsederken niçin “Hain Türk Fetullah Gülen” kalıbını kullanmadığını sormak da hakkımızdır.)

Anılan dönemde Ethem Bey, 1919’da İzmir’e çıkmasından itibaren Yunan Ordularının önüne adeta bir set örerek 1921 yılı başına kadar Batı’da adeta  tek önemli güç olarak mücadele vermiş; cephe gerisinde Milli Mücadele’nin örgütlenmesi ve milli ordunun kurulması için gereken altın değerindeki zamanı Anadolu halkına armağan etmiştir.

Bu dönemde ortaya koyduğu cansiperane mücadelesine şahit olan halktan gördüğü teveccühün kendisine kazandırdığı güç, “ülke liderliğini elde etme hesapları içinde olan asker görünümlü siyasileri” rahatsız etmiş ve planlarını bozabileceği düşüncesiyle kendisini oyun dışına atmayı planlamışlardır. Böylece, onun kazandırdığı zamandan istifade ile oluşturulan Nizami Ordu’nun ilk seferi Yunan işgalciler yerine Ethem bey ve kuvvetlerinin üzerine yapılmıştır.

Ancak Ethem bey bu haince provokasyona gelmemiş, Nizami Ordu’yla çatışmaya girmeyerek kendi birliklerini dağıtmış, Yunan komutanlığından aldığı geçiş izni ile Avrupa’ya gitmek üzere Yunan kontrolündeki bölgeye geçmiştir. Yunanlılar tarafından iradesi dışında bir süre Atina’da tutulduktan sonra tedavisini yaptırmak üzere Almanya’ya gitmesi mümkün olmuştur.

Tüm bu gerçeklerin ışığında,

– Ethem bey Milli Kuvvetlere silah atmamış ve attırmamış; ihanet olarak nitelendirilecek hiç bir askeri eylemde bulunmamıştır.

– O tarihte Cumhuriyet daha ilan bile edilmediği için Şener’in ifade ettiği “Cumhuriyete ihanet” suçlaması zaten muhaldir.

– Eğer bu gelişmelerde bir ihanet varsa, ihanete uğrayan bizzat Ethem Bey’in kendisi olmuştur.

Nitekim sonrasında gücü eline geçirenler, Milli Mücadeleye katkı sunan diğer bütün liderleri de değişik suçlamalarla enterne etmiş ve ülkede diktalarını kurmuşlardır. Bu da millet için verilen tüm emekleri yok saymak suretiyle asıl ihanet suçunu kendilerinin işlediğinin en açık delilidir.

Gerçeklerden bihaber bir zavallının boş lakırdılarına ulusal bir tv kanalında mikrofon tutuluyor olması üzüntü vericidir.

Sorumsuz ve bilgisiz bir gazeteci olduğunu bir kez daha tescilleyen Nedim Şener’i gerçeklerle hiçbir alakası olmayan sözleri nedeniyle esefle kınıyor, kendisini bir an önce kamu huzuruna çıkarak özür dilemeye davet ediyoruz.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU