DİSK, Kovid-19 salgını ile geçen 1 yılı değerlendirdi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kovid-19 salgını sürecinde emek cephesinin konumunu ve mücadelesini değerlendiren bir rapor yayınladı.

DİSK, Kovid-19 salgını ile geçen 1 yılı değerlendirdi

COVID-19 SALGINININ BİRİNCİ YILINDA

DİSK'İN DEĞERLENDİRMELERİ VE YOL HARİTASI

  • Kısa çalışma ödeneği kapsamı genişletilerek sürdürülmeli!
  • İşten çıkarma yasağı ücretsiz izin uygulaması ve istisnaları kaldırılarak devam etmeli!
  • İşten çıkarma yasağı sırasında işçilere nakdi ücret desteği değil kısa çalışma ödeneği verilmeli!
  • Salgında iş ve gelir kaybına uğrayan çalışanlara ve hanelere asgari gelir desteği sağlanmalı!
  • Asgari ücretin brütü net ödenmeli!
  • İşe gitmek zorunda olan tüm çalışanlar öncelikle ve hızla aşılanmalıdır!

Covid-19 salgını Türkiye'de 11 Mart 2020'de başladı. Salgının üzerinden tam bir yıl geçti. Salgın bir yıl içinde halkın sağlığı üzerinde büyük bir yıkım yarattı. 29 bin yurttaşımızı Covid-19 salgını nedeniyle kaybettik. Tüm dünyada ve ülkemizde neoliberal uygulamalarla kamusal sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin zayıflatılmasının sonucu olarak Covid-19 salgını, büyük sosyal güvenlik ve halk sağlığı sorunlarına yol açıyor. Aşıya erişim konusunda dünya çapında büyük bir eşitsizlik yaşanıyor. Ülkemizde aşılama programı büyük aksamalarla yüz yüze. Aşılamada açıklanan hedeflerin henüz çok uzağındayız.

Salgın sadece halkın sağlığını değil sosyal ve ekonomik yaşamını da derinden etkiledi. Salgın nedeniyle yaşanan büyük iş kayıpları beraberinde büyük gelir kayıplarını getirdi ve başta işçiler ve küçük esnaf olmak üzere toplumun dar ve düşük gelirli kesimleri büyük ekonomik sıkıntılarla yüz yüze kaldı. Özellikle kayıtsız çalışanlar ve yoksul haneler salgın nedeniyle büyük ekonomik zorluklar yaşadı.

DİSK, Covid-19 salgını ortaya çıkar çıkmaz alınması gereken önlemler ve izlenmesi gereken politikalar konusundaki görüşlerini hükümete iletti ve kamuoyuna açıkladı. DİSK salgının ilerleyen dönemlerinde önerilerini daha da ayrıntı hale getirdi ve bir yol haritası olarak açıkladı. DİSK diğer emek ve meslek örgütleri ile birlikte ortak politikalar oluşturdu ve kamuoyuna sundu.

AKP hükümeti maalesef birçok emek ve meslek örgütü ile birlikte dile getirdiğimiz talepler doğrultusunda gerekli adımları atmadı. Oysa dünyada Covid-19'un yarattığı sosyal ve ekonomik tahribata karşı neredeyse tüm ülkelerde çeşitli sosyal ve ekonomik destekler uygulanıyor. Hükümet salgına karşı etkin sosyal politikalar üretmedi. Anayasa'nın sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirmekten kaçındı.

DİSK salgının birinci yılında, salgınla mücadelede yapılan yanlışları ve eksikleri dikkate alarak, bunların yarattığı sorunlara dikkat çekerek, salgınla mücadele için daha önce dile getirdiği önerileri genişleterek ve yenileyerek kamuoyuna sunuyor. "Halk Sağlığına İlişkin Önlemler”, "İş ve Gelir Güvencesi”, "Çalışma Yaşamına İlişkin Öneriler”, "Kamucu ve Toplumcu Ekonomi Politikaları”, "Covid-19 ve Toplumsal Cinsiyet Politikaları”, "Covid-19 Sonrası Yeni Bir Toplumsal Düzen İhtiyacı” başlıkları altında sıralanan önerileri bir yol haritası olarak sizlerle paylaşıyoruz.

"Covid-19 Salgınının Birinci Yılında DİSK'in Değerlendirmeleri ve Yol Haritası” başlıklı raporumuza ulaşmak için TIKLAYINIZ