Toroslar Cemevi: Mersin Büyükşehir'den bu dönem 1 TL dahi almadık!

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi oturumunda, Başkan Vahap Seçer'in büyükşehir sınırları içerisinde faaliyet gösteren cemevlerine yapılan yardımlarla ilgili verdiği bilgilere itiraz Toroslar Cemevi'nden geldi. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı ve Toroslar Cemevi 2. Başkanı Mehmet Şahin, Seçer'in görevde olduğu son 22 aylık dönemde Büyükşehir'den 1 TL dahi yardım almadıklarını açıkladı.

Toroslar Cemevi: Mersin Büyükşehir'den bu dönem 1 TL dahi almadık!

AKD Genel Başkanı yardımcısı Mehmet Şahin'in açıklaması şöyle:

Değerli Canların Bilgisine

Hafta içinde yapılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında Mersindeki Cemevleri ile ilgili bazı tartışmalar yaşandığını gördük.

Bu günlerde yoğun şekilde Mersin Büyükşehir Meclisinde 5000 lik ve ilçe belediyelerinde 1000 lik nazım imar planları üzerinde itirazlar değerlendirilerek kentimizin imar planı netleştirilmeye çalışılmaktadır. Bilindiği gibi imar affı ile bir çok ruhsatsız veya plan –projeye ,imar planına uygun olmayan yapılar mevcut durumlarını yasal durumlara uygun hale getirip gerekli ödemelerini yapmışlar ve sonuçlarını beklemekteydi.

Cem Vakfı'na bağlı Tarsus Yenice Cemevi de yasal haklarını kullanarak cemevinin bulunduğu binasının ibadethane olarak imar planına işlenmesini talep etmesi üzerine, Cemevi'nin talebi Mersin Büyükşehir Belediyesi İhtisas Komisyonlarında görüşülerek hafta içindeki meclis gündemine geldiğinde ve ayrımcılık yapıldığı iddiaları üzerine,

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "bu ülkede ayrımcılığı reddediyoruz, hepimiz kardeşiz, burası barış kentidir"; 

bir meclis üyesinin cemevlerinin ibadethane olmadığını belirtmesine karşılık olarak ise; "cemevinin üzerinde bulunduğu parselin ibadet yeri olarak işaretlenmesi gereklidir";

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak’ın cemevlerine Büyükşehir Belediyesinin yeterli yardımı yapmadığı noktasındaki eleştirilerine karşılık olarak da; “daha önceki mecliste Toroslar, Mezitli ve Yenişehir Cemevlerine birer milyon lira yardım yapılması kararı alındığını ve yönetime geldikten sonra Toroslar Cemevinin 800.000 TL aldığını 200.000 TL kaldığını, Yenişehir Cemevi'ne kalan 500.000 TL ve Mezitli Cemevi'nin % 60 kalan kısmını (Birmilyon TL ödeneğin 600,000 TL'sini ) ödediklerini, Akdeniz Belediye Başkanı'nın ne kadar yardım yaptığını açıklamasını talep ediyorum“ dedi.

Daha sonra, Yenişehir Cemevi yöneticisi ve Büyükşehir Meclisi üyesi Özgür Emire’nin söz alarak cem evlerinin yasal statüsü ve ibadethane olup olmadığı noktasındaki yargı ve AİHM kararlarını hatırlatarak çok yerinde açıklamalarda bulunması üzerine, yapılan oylamada Tarsus Cemevi'nin bulunduğu parselin ibadethane olarak işaretlenmesi oy çokluğu ile kabul edilmiştir.

Bu hususta emek veren, katkıda bulunan bütün meclis üyelerine ”marifet iltifata tabidir” ilkesi uyarınca, teşekkürlerimi sunarım.

Ülkemizdeki demografik yapı içinde sayısal olarak ikinci sırayı alan Alevi inancını benimsemiş, “incinsen de incitme“, “yetmiş iki millete bir gözle bakmayan bizden değildir” şiarıyla vatanını ve milletini seven, her türlü bölücü ve gerici kışkırtmaya karşın “gelin canlar bir olalım, diri olalım, iri olalım” diyerek kardeşliği, barışı savunan Alevi canların CEMEVLERİ İBADET YERİ’dir. Her ne kadar mevcut yasalarda Cemevleri ibadethane olarak kabul görmemiş olsa da, bu olgu hayatın gerçeği olarak karşımızda durmaktadır.

Herkesin inancı, ibadeti Hakk ile kendi arasındadır; görünmez ve bilinmez bir sırdır. İnanırız ki, hepimiz Hakk’tan geldik ve vakti zamanı geldiğinde şüphesiz Hakk’a döneceğiz. Önemli olan bu süreçte Kamil İnsan olarak geride bıraktıklarımız için, insanlık için güzel eserler bırakmaktır.

Toplumsal yapıya ve kamu düzenine aykırı ve zararlı unsurlar içermediği sürece, bir başkasının inancını veya inancın ibadet şeklini, ibadet yerini belirlemek hiçbir kişinin veya kurumun yetkisinde değildir.

Bu gerçeğimiz değişik siyasi partiler tarafından yönetilen bir çok belediyemizde kabul görmüş olup, gerekli destek ve yardımlar yapılmaktadır.

Ancak, hafta içinde Büyükşehir Meclis toplantısındaki açıklamalarda yanlış değerlendirmelerde bulunulmuştur. Meclis görüşmelerinde ifade edildiği şekilde, geçen dönem değişik tarihlerde Büyük Şehir Belediyesi meclisi tarafından Mezitli Cemevi inşaatına, Yenişehir Cemevi'nin tadilat ve onarımı için ve Hacı Bektaş Veli Vakfı tarafından yapılan cemevi inşaatına birer milyon TL yardım yapılması karar alınmış, ödemelerin bir kısmı geçmiş dönemde yapılmış, ancak edindiğimiz bilgilere göre, Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilmiş hak edişlerin ödenmediği, Mezitli Cemevi inşaatının yarım kaldığı, Yenişehir Cemevinin bir çok eksiği olduğu, Vakıf cem evinin ise, başka arsasının satarak inşaatını tamamlamaya çalıştığı ifade edilmiştir.

1- Toroslar Cemevi, Sayın Hamit Tuna’nın Belediye Başkanlığı döneminde, 2016 yılında ihalesi yapılarak 2018 yılında bitirilmiş ve bina olarak canlarımızın hizmetine sunulmuştur. Geçtiğimiz dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz ve bu dönemde 22 aydır görev yapan Sayın Vahap Seçer tarafından Toroslar Cemevinin inşaatı için 1 TL dahi yardım yapılmamıştır.

2- Toroslar Cemevi'nin morg ünitesi, masa, sandalye, perde ve mutfak malzemeleri Sayın Burhanettin Kocamaz’ın döneminde satın alınarak teslim edilmiştir. Ancak defalardır belirtilmesine rağmen, mutfak malzemelerinden hala ödenmeyen borç bulunmaktadır.

Toroslar Cemevinin ısıtma ve soğutma sistemi, jeneratör ve demirbaşlarında bir çok eksiği vardır. Bu süreçte, Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Atsız Afşin Yılmaz ve Akdeniz Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Mustafa Gültak başkanımızın, çok değerli iş insanlarımızın kısıtlı olanaklarla cemevimizin demirbaş ihtiyaçlarını gidermede çaba gösterdiklerini belirtiyorum. Hakk katkı verip destek olanlardan razı olsun, hizmetleri kabul olsun.

3- Sayın Vahap Seçer başkanımızın kendinden önceki belediye meclisi tarafından alınmış ve uygulamaya konmuş kararları uygulamasını, kurumların bekası için yerinde bir davranış olarak değerlendiriyoruz.

Ancak, geçmiş hizmet döneminde görev yapan belediye başkanlarımız gibi, Tarsus, Anamur, Toroslar Cemevini bitiren halen inşaatı devam eden Nehir Klikya Külliyesi ve Silifke Cemevimiz gibi somut örnekleri görünen projeleri görmek istediğimizi, 22 aylık görev sürecinde cem evleri için yapılanları ve bundan sonra neler yapılacağının açıklanmasını Sayın Başkanımızdan bekliyoruz.

Politikacı hitap ettiği halkın yaşam kalitesini ve mutluluğunu artırdığı oranda destek bulur. Halkımızın ferasetine güveniyor; hizmet eden, kendi hayatına dokunan herkesi kucakladığını, zamanı geldiğinde vicdan terazisinde çok iyi tarttığını ve yapılan iyilikleri de, kötülükleri de hafızasına kayıt ettiğini çok iyi biliyoruz.

İlgilenen tüm canların bilgisine, saygıyla. Aşk ola. 16.01.2021

Mehmet Şahin

Serçeşme Vakfı Ocakzadeler Meclis Üyesi

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı

Akd Toroslar Cemevi 2.Başkanı

Toroslar Belediyesi Meclis Üyesi