Arslantepe Höyüğü artık UNESCO Dünya Miras Listesi'nde

Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. Arslantepe Höyüğü 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi.

Arslantepe Höyüğü artık UNESCO Dünya Miras Listesi'nde

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde yer alan ve 7 bin yıllık geçmişiyle aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı merkez olan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü kesin listeye alındı.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü tarihe ışık tutuyor.

Malatyalılar 7 bin yıllık geçmişiyle aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye alınmasını heyecanla bekliyordu.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 2

Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Malatya'ya 7 kilometre mesafede bulunan Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı sayesinde binlerce yıl insanoğluna kucak açmış tarihi mekanlar arasında bulunuyor.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 3

ANADOLU'NUN EN ESKİ ŞEHİR DEVLETİNDEN BİRİNİN YAPILARINI ORTAYA KOYUYOR

Kazı çalışmalarıyla Geç Hitit dönemine ait, girişinde aslan ve devrilmiş kral heykellerinin bulunduğu höyük, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle Anadolu'nun en eski şehir devletlerinden birinin yapılarını ortaya koyuyor.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 6

Duvarlarında siyasi gücün tasvir edildiği renkli figürler ve işlenmiş rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini de barındıran Arslantepe'de, Mezopotamya ile benzerlik gösteren çok sayıda çanak ve çömlek de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 7

DÜNYADA BULUNMUŞ EN ESKİ KILIÇLAR BURADA 

İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi'nin 1961'den bu yana kazı çalışması yaptığı alanda, merkezi devlet sistemine geçişe tanıklık eden bulgular ortaya çıkarıldı.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 8

Kerpiç saray kompleksi, gıda dağıtımında kullanılan mühürleme sistemi, dünyada bugüne kadar bulunabilmiş en eski kılıçlar devlet sisteminin burada ortaya çıktığını gösteriyor.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 9

ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN ÖZELLİĞİ

Malatya'nın 7 kilometre kuzeydoğusunda Fırat Nehri'nin batı kıyısı yakınındaki Orduzu'da yar alan Arslantepe Höyüğü, MÖ 5000 yıllarından MS 11. yüzyıla kadar yerleşim gördü.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 10

MS 5-6. yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılan höyük, daha sonra Bizans Nekropolü olarak yerleşimini tamamladı.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 11

Geç Hitit tabakalarında yapılan kazılarda taş üzerine alçak kabartma ile dekore edilmiş avlu ve giriş kapısının iki yanında 2 aslan heykeli ve karşısında devrilmiş bir kral heykeli ile bir Geç Hitit Sarayı bulundu. 

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 12

Höyükte yapılan kazılar sonucunda MÖ 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, MÖ 3600-3500'lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Devlet sisteminin ilk doğduğu yer Arslantepe Höyüğü UNESCO'nun kalıcı listesine aday - 13

Elde edilen veriler Arslantepe'nin aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkez olduğunu ortaya koydu.

Şehir devletlerinin temelinin atıldığı Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye alınması bekleniyor - 8