Hıdır Bey camisi yıkılmak üzere!

Kozluk İlçesi Hamam Mahallesinde bulunan Hicri 890 (1485) yıllarında Hezo ve Sason beyi Ebu Bekir Roşki'nin oğlu Hıdır Bey tarafından inşa edilen Hıdır Bey Camii cemaati daha önce vakıf olan camilerinin restore edilmesini istiyor. 

Hıdır Bey camisi yıkılmak üzere!

Kozluk ilçesinde ibadete açık en büyük tarihi cami olan Hıdır bey Camii, çeşitli onarımlardan geçtiği için tarihi dokusu beton sıvalarla kaplanmış durumda. Minaresi yıkılan bu tarihi caminin duvarlarını süsleyen Kufi yazı, Güneş sembolü ve değişik motifleriyle geçmişten günümüze izler bırakıyor.

Kozluk ilçesinde ibadete açık en büyük tarihi cami olan Hıdır bey Camii, çeşitli onarımlardan geçtiği için tarihi dokusu beton sıvalarla kaplanmış durumda.

Minaresi yıkılan bu tarihi caminin duvarlarını süsleyen Kufi yazı, Güneş sembolü ve değişik motifleriyle geçmişten günümüze izler bırakıyor. 

Geniş ve düz kesme taşlardan örülü 8 kolon üzerine inşa edilen tarihi cami Cuma namazları için ibadete açılıyor.

Kozluk Kalesinin eteğinde tarihle bütünleşmiş olarak inşa edilen tarihi caminin, hemen bitişiğinde birçok tarihi mezarında barındığı Hıdır Bey mezarlığı da bulunuyor.

Eski mezar taşlarıyla süslenen bu geniş mezarlıkta, Hıdır Bey ve Şerefname'nin yazarı Şerefhan Bitlisi'nin eşi de bu mezarlıkta oldukları rivayet ediliyor.

BALTAŞ: DOKUSU BOZULUYOR

Kozluk AK Parti ilçe başkanı Abdullatif Baltaş yaptığı açıklamada” Camimiz bir vakıf camisi olarak bizim atalarımızdan dedelerimizden bize miras kalmıştır, zamanla yıkıma uğramış ve çeşitli onarımlardan geçerek eski mimarisini kaybetmistir, 1968 yılında ben imamlık yaparken o zamanki ilçe müftümüz bu caminin bir vakıf camisi olduğunu sahip çıkmamız gerektiğini bizlere söylemişti. Daha sonra Halkımız tarafından burası onarıldı. Fakat Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olduğu için caminin tarihi dokusu bozuldu diye, vakıflar bölge müdürlüğü bu durumu haber alınca müfettiş gönderip soruşturma açmışlardı. Bu onarıma müfettişlerin çok kızdığını hatırlıyorum. Bu camii Cuma camisi olarak yüzyıllardır kullanılmış ve halen kullanılmaya devam edilmektedir” dedi.

MÜFETTİŞLER İNCELEDİ AMA…

Tarihi İbrahim Bey Camisi imamı Abdurrahman İnal müfettişlerin camiyi inceleidklerini ama halen bir netice alamadıklarını belirtti. İnal, ” Ben bölge Kanaat önderlerinden biri olan rahmetli Molla Sabri'nin oğluyum. Babamdan ve bölge eşrafından duyduğum kadarıyla bu cami vakıflara ait bir camiydi. Ayrıca Bitlisli Şerefhan Bey, "Şerefname" adlı kitabında, bu camiinin hicri 890 yılında Hıdır Bey tarafından yapıldığını ve vakfedildiğini yazmaktadır. Uzun yıllar önce çökme tehlikesinden dolayı cami cemaati tarafından tadilat yapılmış, bunu duyan Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğünün iki müfettiş görevlendiğini ve tadilat yapanlar hakkında soruşturma açtıklarını babam bana anlatmıştı. İstiyoruz ki camimiz sahipsiz kalmasın" şeklinde çağrıda bulundu.

ACİL TAMİR EDİLMESİ LAZIM

Camii cemaatinden değerlendirmede bulunan Hasan Avağ “Bu cami uzun yıllar önce vakıf camisi olarak biliniyordu ve özellikle camiinin etrafındaki bahçeler, çeşmeler caminin vakfiyeleriydi. Hatta yakın zamana kadar eski Kız Yatılı Bölge Orta Okulunun alt tarafında Hıdır Bey Camiine ait Vakıf arazileri vardı. Şu anda çok kötü durumda. Acilen tamir edilmesi gerekiyor. Kim yardımcı olursa Allah razı olsun” diye konuştu.