Azerbaycan, Karabağ'da onlarca Ermeni asker yakaladı

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da denetimine geçen bölgede 'anti-terör' operasyon düzenlediğini açıkladı. Bölgeyi terk etmeyen ve gizlenen Ermeni askerler Azerbaycan kuvvetleri tarafından tutuklandılar.

Azerbaycan, Karabağ'da onlarca Ermeni asker yakaladı

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 27 Eylül'de başlayan ve iki taraftan 5000'i aşkın askerin ölümüne yol açan çatışmalar 9 Kasım'da imzalanan ve Dağlık Karabağ'da Ermenistan'ın işgali altındaki bazı bölgelerin denetiminin yeniden Azerbaycan'a verilmesini öngören ateşkes anlaşması ile sona ermişti.

Azerbaycan'da sosyal medyada dolaşıma giren bazı videolar nedeniyle Ermenistan'ın başkenti Erivan'da protesto gösterileri düzenlendi. Dağlık Karabağ insan hakları gözlemcisi Artak Beglaryan, bu videolarda ele geçirilen Ermeni askerlerin görüntülerinin bulunduğunu ve kayıp asker sayısının 60 civarında olduğunu söylüyor.

Kayıp askerlerin aileleri, olayla ilgili bilgi alma talebiyle Erivan'daki ana yolu kapatırken, göstericilerin bir kısmı da Savunma Bakanlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

Azerbaycan'ın bölgede yürüttüğü "terörle mücadele" operasyonunda ele geçirilen askerlerin sayısı tam olarak bilinmiyor; ancak tahminler 60 ila 160 arasında değişiyor. Sosyal medyada paylaşılan videoların ele geçirilen Ermeni askerlerin görüntülerini içerdiği belirtiliyor.

Dağlık Karabağ'ın güneyindeki operasyon geçen hafta başlamıştı. Ermenistan, Azerbaycan'ı Kasım ayındaki barış anlaşmasını Köhne Dağlar ve Kalakale köylerine saldırarak ihlal etmekle suçluyor. Azerbaycan ise barış anlaşması gereğince bu iki köyün kendi kontrolüne geçtiğini ve bölgeyi terk etmeyi reddeden Ermeni askerlere karşı saldırı başlattığını söylüyor.

Hafta sonu meydana gelen çatışmalarda dört Azerbaycan askeri ölmüştü. Bunlar, 10 Kasım'da sona eren çatışmaların ardından ilk kayıplar oldu.