Bişkek’te Manas Destanı Günü kutlandı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Ulusal Filarmoni binasında, Manas Destanı Günü’ne adanmış bir etkinlik düzenledi.

Bişkek’te Manas Destanı Günü kutlandı

Etkinliğe Devlet Sekreteri Süyunbek Kasmambetov, Kültür Bakanı Azamat Camankulov, önde gelen halk figürleri, Manas alimleri ve destanın ünlü öykücüleri katıldı.

Etkinlik sırasında genç Manasçı’ya Manas’ın en iyi performansı için onur sertifikaları, teşekkür mektupları ve diğer hediyeler verildi.

Hediyeler bizzat Devlet Sekreteri Süyunbek Kasmambetov ve Bakan Azamat Camankulov tarafından takdim edildi.

Suyunbek Kasmambetov yaptığı konuşmada, Manas destanının arkasında tüm Kırgız halkının olduğunu kaydetti.

Kasmambetov konuşmasında “9 yıl önce “ Manas Üzerine ” yasası kabul edildi. Yasa, tartışılmadan üç oturumda kabul edildi. Başlatanlar, milletvekilleri Karganbek Samakov ve Kanybek Imanaliev’di. Kanun,  Manas destanının aslen Kırgız halkına ait olduğunu ve sarsılmaz bir varlık olduğunu söylüyor. Ayrıca yasa,  Manas destanını çeşitli yıkıcı ve çarpık yorumlardan korur. Yasa, Manas’ın her zaman yanımızda olduğu mesajıyla ayrı bir bildiri olarak kabul edildi” dedi.

Ayrıca Devlet Sekreteri, ülkede Manas destanının genç hikayecilerinin sayısının arttığını da sözlerine ekledi. “Manas her zaman yanımızdadır ve halkımızın kültürel temelidir. Bugün Manas destanı radyo, televizyon ve diğer medya kaynaklarında duyuluyor. Manas çalışmasını geliştirmeye ve destanı hikaye anlatıcılarının yeni genç yeteneklerini eğitmeye devam edeceğiz” dedi.

Etkinlikte, Cogorku Keneş’in basın sekreteri İndira Kuralbekova, meclis adına bir tebrik mektubu okudu.

Meclis'in mesajı şöyle: “Manas, halkımızın nesilden nesile aktarılan değeri ölçüye gelmez servetidir. Manas, vatanseverliği, hoşgörüyü ve halkların dostluğunu öğretir. Manas, Destanı Kırgız halkının kültürel mirasının en yüksek standardıdır. Bugün insanların parlak yetenekleri ve Manas destanının yetenekli hikaye anlatıcıları var. Onlar seçkin manasçi Sayakbay Karalaev, Sagymbay Orozbakov ve Cusup Mamay'ın doğrudan takipçileridir. Manas, Kırgız halkıyla sonsuza kadar birlikte yaşayacak.

Etkinlik daha sonra Manasçı, halk şarkıcıları ve müzik sanatçılarının performanslarıyla devam etti.