Kırgız Dışişleri Bakanı Kazakbayev Antalya Diplomatik Forumu'nda konuştu

Kırgızistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev Antalya Diplomatik Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Kırgız Dışişleri Bakanı Kazakbayev Antalya Diplomatik Forumu'nda konuştu

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kazakbayev konuşmasında, Antalya Forumu’nun yenilikçi diplomatik yaklaşımlar kullanarak güvenlik, barış ve istikrarın korunması için işbirliğinin geliştirilmesi için geleneksel ve yetkili küresel bir platform olacağına duyduğu güveni dile getirdi.

Bu forumun bir sonucu olarak, dünya toplumunun uluslararası gündemin güncel konularında siyasi, ekonomik, çevresel ve insani istikrar, görüş birliği ve pozisyonlar elde edebileceği umudunu dile getirdi.

Kazakbayev, devletlerarası anlaşmazlıkların münhasıran barışçıl yollarla ve müzakere masasında çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda son dönemde yaşanan Kırgız-Tacik sınır ihtilafına değinerek, tarafların bunu diplomatik yöntemlerle çözme arzusunu kaydetti.

İçinde bulunduğumuz dönemde dünyada şekillenen jeopolitik mimariye dikkat çeken bakan, Asya kıtasındaki entegrasyon süreçlerinin önemine dikkat çekti. Katılımcıları bölge ve genel olarak kıtalar arasındaki ticaret ve ekonomi, transit, ulaşım, enerji ve bilgi teknolojisi etkileşimini yoğunlaştırmaya çağırdı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı Bakanı Kazakbayev, İpek Yolu halklarının yüzyıllardır sınandığı bölgesel bağların kullanılmasını önerdi. Kazakbayev özellikle, Bakü – Tiflis – Kars demiryolu projesine bağlandığında Çin’i Ankara üzerinden Avrupa’ya bağlayacak olan Çin – Kırgızistan – Özbekistan gibi Asya iletişim otoyollarının geliştirilmesi gereğini vurguladı. İstikrar, güvenliği korumak ve çatışmaları önlemek için devletlerin ve halkların dış politikasını yoğunlaştırmak için güven artırıcı önlemler mekanizmaları geliştirmeyi önerdi.

Avrasya kıtasının ve Türk devletlerinin modern dünya düzeninde artan önemine dikkat çeken Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Başkanı, gelecek vaat eden insani, entelektüel, enerji, ulaşım ve ulaşım kaynakları olduğunun altını çizdi.