Kırgızistan 1-2 Mayıs tarihlerini ulusal yas ilan etti

Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, 1-2 Mayıs 2021 tarihlerini Kırgız Cumhuriyeti’nde ulusal yas günleri ilan edildiği bir kararname imzaladı.

Kırgızistan 1-2 Mayıs tarihlerini ulusal yas ilan etti

Batken bölgesindeki Kırgız-Tacik sınırında 29-30 Nisan 2021’de yaşanan silahlı çatışma sonucunda hem siviller hem de askeri personel arasında çok sayıda can kaybı ve yaralanma yaşandı.

Silahlı çatışma aynı zamanda sivillerde ve kamu personeline yönelik önemli maddi hasarlara da yol açtı.

Hayatını kaybedenlerden dolayı derin üzüntülerini ifade ederek ve ailelerine ve arkadaşlarına başsağlığı dileyerek açıklanan karar şöyle:

- 1 ve 2 Mayıs 2021’i Kırgız Cumhuriyeti’nde ulusal yas günleri olarak ilan etmek;

-  Ülke çapındaki ulusal yas günlerinde ve ayrıca yurtdışındaki diplomatik ve konsolosluk bürolarının binalarında Kırgız Cumhuriyeti Devlet bayraklarını indirmek;

- Kültür kurumlarına ve TV ve radyo şirketlerine ulusal yas günlerinde eğlence etkinliklerini ve programlarını iptal etmelerini teklif etmek;

- Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti, yerel özyönetim organları ile birlikte, ölen ve yaralıların ailelerine yardım sağlamak için gerekli önlemleri alır.

Ülkenin Sağlık Bakanlığı’ndan alınan son verilere göre, sınırda meydana gelen silahlı çatışma sonucunda 31 kişi öldü, 154 kişi yaralandı.