Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Batken bölgesindeki halka seslendi

Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov bugün 30 Nisan'da Kırgız halkına Batken bölgesindeki Kırgız-Tacik devlet sınırında yaşanan olaylarla ilgili seslendi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Batken bölgesindeki halka seslendi

Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Sayın vatandaşlar!

Barış ve istikrarı destekleme çabalarımıza rağmen, bazı güçler Kırgız-Tacik sınırında ayaklanmalara neden oldu. İki gündür Kırgızistan ve Tacikistan halkları arasındaki birlik ve dayanışmayı korumak için tüm çabalarımızı göstererek çatışmanın şiddetlenmesini önlüyoruz.

Sınır durumunun belirlenmesi, hem halk hem de yöneticilik tarafından büyük öngörü ve titizlik talep eden bir meseledir. Dünya halklarının tarihi bunu kanıtlanmaktadır. Bu tür ciddi sorunlar ancak barış anlaşmalarıyla çözülür.

Eski Tacik halkının bilge temsilcileri olan Tacikistan Cumhuriyeti'nin liderlerinin de aynı görüşü paylaştığına eminim. Halklarımızın barışçıl ve karşılıklı saygılı olduğuna yüzyıllardır süregelen tarihimiz delildir. İki halkın dostluğunun, "Manas" destanındaki Manas ile Kanıkey’in aşkıyla yansıması tesadüf değildir! 21. asırda Kırgız ve Tacik halkları uyumlu iyi bir komşuluk örneği göstermelidir.

Biz sadece komşu değiliz, aynı zamanda sahip olduğumuz doğal kaynaklarımızdan da sorumluyuz.

Özellikle şu sorundan bahsediyorum. Çünkü Kırgızistan ve Tacikistan temiz su kaynaklarına sahip önde gelen ülkelerdir.

Maalesef insanların barışçıl hayatlarının bozulmasına neden olan silahlı çatışmalar, insan kayıplarına ve ekonomik zararlara yol açtı. Her iki taraf da ağır kayıplar verdi.

Bu durumdan faydalanarak yakınlarını kaybeden ailelerle ve dostlarıyla en derin üzüntülerimi paylaşıyorum. Vatan sınırlarını savunarak canlarını veren askerlerin kahramanlıklarını takdir ediyorum.

Derler ki, savaşı başlatmak kolaydır ama durdurmak zordur.

Barış ve huzur her şeyden üstündür. İç savaşı atlatan Tacik halkının bunu çok iyi anladığını düşünüyorum. Müslüman halkların kutsal Ramazan ayında birbirlerine karşı gelmeleri iyi değildir. Bu nedenle tüm tarafları barışa çağırıyorum. Az önce Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon ile karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdik.

Biz sınır meselesini ve diğer tüm sorunları müzakereler yoluyla barışçıl bir şekilde çözmek için anlaştık. Eğer yanılmıyorsam, bu durumla ilgili 16 sene önce uyarıda bulunmuştum. Kaderin iradesiyle, şimdi bu sorunu çözme görevi bana emanet oldu. İnşallah her şeyi yakında çözeceğiz. Bu durumdan faydalanarak, insiyatifi ele alan ve insanlara yardım etmek için Batken'e gitmeyi amaçlayan genç ve vatansever vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bunun yanında onlardan duygusallığa kaptırmamayı rica ediyorum.

Biz her şeyi barış yoluyla çözeceğiz!".