Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Türk Konseyi Genel Sekreteri'ni kabul etti

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'i 15 Mart 2021 tarihinde Bişkek’te kabul etti. Toplantıya Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev de katıldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Türk Konseyi Genel Sekreteri'ni kabul etti

Genel Sekreter, 31 Mart 2021 tarihinde Kazakistan’ın, Türkistan şehrinde düzenlenecek olan Türk Konseyi Gayri Resmi Zirvesi'nin devam eden hazırlıkları hakkında Cumhurbaşkanına bilgi vererek, Kazakistan Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı ve Türk Konseyi Onursal Başkanı Nursultan Nazarbayev’in davet mektubunu Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov’a sundu.

Cumhurbaşkanı, yaklaşan Gayri Resmi Zirveye katılımını teyit ederek, katılacağı bu ilk Zirvenin önemine dikkat çekti ve Genel Sekretere vakitli ziyareti ve verdiği detaylı bilgi için teşekkür etti. Taraflar ayrıca Zirve gündemine ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Türk Konseyi'nin görünürlüğünün arttığını ve Örgütün uluslararası toplumdan daha geniş kabul gördüğünü belirterek, Kırgız Cumhuriyeti'nin Türk Konseyi'nin çalışmalarına çok yönlü destek vermeye devam edeceğini yineledi.

Genel Sekreter, Cumhurbaşkanına, Türk Yatırım Fonu'nun kurulması için yürütülen çabalar ve Örgütün danışma organı olan Aksakallar Konseyi için gerçekleştirilecek kurumsal iyileştirmeler hakkında da ayrıntılı bilgi sundu.

Cumhurbaşkanı, Teşkilatın faaliyetlerinde ekonomik işbirliği boyutunun güçlendirilmesinin önemini vurgulayarak, Kırgızistan'ın Türk Konseyi’nin kurucu ülkelerinden biri olarak, Türk Yatırım Fonu gibi gelecekte kurulacak ekonomi alanında faaliyet gösteren bir Türk kurumuna ev sahipliği yapmaya ve bu konuda gerekli girişimlerde bulunmaya hazır olduğunu özellikle ifade etti.

Cumhurbaşkanı Japarov, Türkiye tarafından bu yıl Bursa İznik'te düzenlenecek 4.Dünya Göçebe Oyunlarında, Oyunların öncüsü olarak Kırgızistan'ın aktif rol almaya hazırlandığını ve Oyunların başarılı organizasyonu için bu konudaki geniş deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı ve Genel Sekreter, bu ayın sonunda Türkistan'da ve bu sonbaharda İstanbul'da yapılması planlanan olağan zirvenin, Örgüt'ün geleceği için hayati önem taşıyan süregelen çabalar için bir katalizör oluşturacağından emin olduklarını ifade ederek, Üye Devletler arasında kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için önemli bir platform oluşturacaklarını belirttiler. Ayrıca, Türk Dünyasının kadim şehirlerinin uluslararası arenada görünürlüğünü artırmayı hedefleyen bu üst düzey girişimlerin gelecekte de devam etmesi gerektiğini vurguladılar.

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev toplantıda Genel Sekreter'e eşlik etti.