Özbek ve Kırgız liderler resmi bir görüşmede ilk kez anadillerinde konuştular!

Yeni seçilen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un Özbekistan’a gerçekleştirdiği ziyaret önemli bir ilke de sahne oldu. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, ilk resmi ziyaretinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile ana dilinde görüştü. Her iki liderin görüşmede Rusça yerine kendi ana dillerinde resmi konuşmalarını gerçekleştirmesi ilk kez gerçekleşti. Orta Asya ülkelerinde uygulamanın yaygınlaşarak tüm coğrafyada resmi görüşmelerin anadilde yapılması bekleniyor.

Özbek ve Kırgız liderler resmi bir görüşmede ilk kez anadillerinde konuştular!

Kırgızistan Vumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan'a yaptığı resmi ziyarette Mirziyoyev tarafından Göksaray Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda törenle karşılandı.

Törenin ardından Mirziyoyev ve Caparov'un başkanlıklarında baş başa ve genişletilmiş heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin durumu ile taraflar arasındaki siyasi, ticari-ekonomik ve taşımacılık alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin meseleler ele alındı.

Caparov'u Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı bir kez daha kutlayan Mirziyoyev, Caparov'un Kırgız halkının refahı yolunda gerçekleştirdiği çabaları desteklediğini kaydetti.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinin stratejik ortaklık ilişkilerinin öncelikli yönlerinden biri olduğu belirtilerek, cumhurbaşkanlarının, son 4 yılda 5 kat artarak 900 milyon Dolara ulaşan iki ülke arasındaki ticaret hacminin yakın zamanda 2 kat artırılması konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

Liderler, 200 milyon Dolarlık Özbekistan-Kırgızistan Yatırım Fonu oluşturulmasını da kararlaştırdı.

Taşımacılık ve transit koridorlarının geliştirilmesinin iş birliğinin önemli alanlarından olduğunu vurgulayan liderler, inşası öngörülen Özbekistan-Kırgızistan-Çin demir yolu projesi konusunda da iş birliği yapmaya karar verdi.

Mirziyoyev ve Caparov, Orta Asya'nın su-enerji kaynaklarının ortak ve verimli istifadesinden yana olduklarını belirtirken, 2017'de imzalanan anlaşmaya ilişkin henüz uzlaşma sağlanamayan sınırın kalan kısmının belirlenmesi konusunda da ortak komisyonu görevlendirdi. Görüşmede, Orta Asya ile ilgili meselelerin bölge ülkeleri arasında karşılıklı menfaatlere saygı duyularak halledilmesi gerektiği de vurgulandı.

İKİ LİDER ANA DİLLERİNDE KONUŞTULAR

Caparov'un Özbekistan ziyaretinde en ilginç nokta ise, Orta Asya Türk devletlerinin 30 yıllık tarihinde bir ilkin kayıtlara geçmesiydi.

Konuk Kırgız lider Caparov ve ev sahibi Özbek lider Mirziyoyev tüm görüşmelerinde birbirlerine ana dillerinde hitap ettiler.

Neredeyse geleneklleşmiş denecek derecede kanıksanmış olan resmi görüşmelerin Rusça yapılması uygulamasını sona erdiren iki liderin bu çıkışının diğer Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkilere de yaygınlaşması bekleniyor.