Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov Türkmenistan'ı ziyaret etti

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov başkanlığındaki heyet, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta çalışma ziyaretinde bulundu. Özbek Dışişleri Bakanı Kamilov, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov Türkmenistan'ı ziyaret etti

Bu ziyaret kapsamında Türkmenistan ile Özbekistan Dışişleri Bakanları düzeyinde siyasi istişareler yapıldı. Diplomatlar, siyasi ve diplomatik çizgide yüksek düzeydeki ülkeler arası ilişkiler ele alındı. Ziyaretleri en üst düzeyde düzenlemenin önemi vurgulandı, iki ülkenin dış politika kurumları arasındaki işbirliğinin öenmi vurgulandı.

Taraflar, özellikle bölgesel işbirliğine ve uluslararası kuruluşlardaki ortaklığa odaklanarak ikili gündemle ilgili bir dizi kilit konusu görüştü. BM, ECO, IFAS ve diğer örgütler çerçevesindeki işbirliği masaya yatırıldı. Diplomatlar, bölgede ve ötesinde güvenlik, istikrar ve sosyo-ekonomik büyümeyi sürdürmedeki konumların benzerliğini doğruladılar.

Su kaynaklarının kullanımı alanında ortak eylemlerin genişletilmesi de dahil olmak üzere çevresel konular ayrıntılı olarak ele aldılar. Enerji ve ulaştırma alanında işbirliğine değinildi.

Taraflar, ticari ve ekonomik ilişkilerin durumunu görüştü, Hükümetlerarası Türkmen-Özbek Ticaret, Ekonomik, Bilimsel, Teknik ve Kültürel İşbirliği Komisyonu’nun önemini vurguladılar. İki ülkenin ticari ilişkilerin geliştirilmesine olan bağlılığı, bölgenin ekonomik entegrasyonu teşvik etmek için ulaşım ve transit fırsatlarının kullanılması vurgulandı.

Diplomatlar, sağlık sektörü de dahil olmak üzere kültürel ve insani işbirliğini görüştüler. İki ülkenin tarihi ve kültürel mirasının korunması ve yaygınlaştırılması da dahil olmak üzere, içinde bulunulan yıl için ortak etkinlikler düzenleme olasılığını değerlendirdiler.

İstişarelerin ardından, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan Dışişleri Bakanlığı arasında 2021-2022 dönemi için İşbirliği Programı imzalandı.