Özbekistan’da “Nizami Gencevi Yılı” resmi açılış töreni yapıldı

Özbekistan’daki Haydar Aliyev Azerbaycan Kültür Merkezi (AKK), bu yılın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Nizami Gencevi Yılı” ilan etmesiyle ilgili olarak büyük şaire adanmış bir dizi etkinliğin açılışını resmen başlattı.

Özbekistan’da “Nizami Gencevi Yılı” resmi açılış töreni yapıldı

Etkinliğe Nizami Gencevi adını taşıyan Taşkent Devlet Pedagoji Üniversitesi’nden bilim, eğitim, kültür, öğretmen ve öğrenciler, diğer üniversitelerden bilim adamları, Özbekistan Ulusal Bilimler Akademisi, Yazarlar Birliği, Özbekistan-Azerbaycan Dostluk Derneği temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Kültür Merkezi lobisinde büyük şaire ithaf edilen serginin açılış kurdelesi kesilmesinin ve kompozisyonun ardından katılımcılara Nizami Gencevi’nin “Yedi Güzel” reprodüksiyonları ve AMM tarafından Özbekçe yayınlanan şairin yeni eserleri sunuldu. Merkezde sanat çevresi öğrencilerinin el sanatları sergisi sergilendi.

Karabağ’ın milli kadın ve erkek kıyafetlerinin gösterilmesi de katılımcılar arasında büyük ilgi uyandırdı.

Alişer Navoi adını taşıyan Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi öğrencileri tarafından dahi Nizami Gencevi’nin eserlerinden oluşan bir sanat kompozisyonu sunuldu.

Kültür Merkezi Müdürü Samir Abbasov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle Azerbaycan’da 2021’in “Nizami Gencevi Yılı” ilan edilmesiyle ilgili olarak Özbekistan’da çok sayıda etkinlik ve projenin uygulanacağını kaydetti. Özbek basınında Azerbaycan ile ilgili açıklanan yarışmanın adaylıklarından birinin “Nizami Gencevi, Azerbaycan ve dünya şiirinin dehasıdır” olduğunu söyledi. Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye’de tutulan minyatür sergisinin açılacağını söyledi.

S.Abbasov, Nizami Gencevi’nin mirasının dünyada yaygın olarak tanıtıldığını, büyük şairin 840. yıldönümünün büyük önder Haydar Aliyev’in önderliği ve katılımıyla devlet düzeyinde kutlandığını, ardından 870’inci yıldönümünün devlet düzeyinde kutlandığını kaydetti. 2011 yılında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle. Dahi şairlerin dünya kültürüne katkılarından Nizami ile Navai arasındaki edebi bağ olan Nizami Gencevi’nin eserlerinden bahsetti.

Özbekistan-Azerbaycan Dostluk Derneği direktörü, Nizami Gencavi adını taşıyan Taşkent Devlet Pedagoji Üniversitesi profesörü Erkin Nuriddinov, 2021’in Azerbaycan ve Özbek halkları için önemli olduğunu, Nizami Gencevi’nin 880’inci ve Alisher Navoi’nin 580’inci yıl dönümünün geniş çapta kutlandığını söyledi. Her iki şahsiyeti de Türk dünyasının gururu olarak nitelendirdi ve gelecek nesillerin çalışmalarını incelemesinin önemli olduğunu söyledi. Nuriddinov ayrıca Nizami Gencevi’nin kişiliğinin sonraki şairlerin yaratıcılığı ve Azerbaycan-Özbek dostluğu üzerindeki etkisinden de bahsetti.

Azerbaycan Kültür Bakanlığı resmi temsilcisi Danışman Elnur Aliyev video-konferans yoluyla etkinliğe katılarak Bakan Anar Kerimov’un selamlarını katılımcılara aktardı, Özbekistan ile ilişkilere önem verildiğini belirterek Nizami Gencevi’nin tüm Türk dünyasının şairi olduğuna dikkat çekti.

Elnur Aliyev, Kültür Merkezi projesinin Nizami Gencevi’nin “Khamsa” eserinin Özbekçeye çevrilmesini tarihi bir olay olarak nitelendirdi ve bu eseri övdü. Nizami Gencevi’nin mirasının tüm Türk ve İslam dünyası için önemli olduğunu ve halklarımızı yakınlaştırdığını kaydetti.

Özbekistan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı, şair Gayrat Majid, Ulusal Bilimler Akademisi Edebiyat, Dilbilim ve Folklor Enstitüsü müdürü, Biruni Athambek Alimbekov’un adını taşıyan Taşkent Devlet Doğu Araştırmaları Üniversitesi’nde doçent olan Profesör Nizameddin Mahmudov defalarca Nizami’nin eserlerini Özbekçeye çevirmeye çalışmışlar, Özbekçeye çeviri ve yayının Kültür Merkezi’nin talebi üzerine Özbekistan Halk Şairi Cemal Kamal tarafından gerçekleştirildiğini kaydetmişlerdir. Nizami Gencevi’nin Özbekistan’daki çalışmalarına büyük ilgi olduğunu, Taşkent’e büyük şair için bir anıt dikildiğini ve onun adını taşıyan Pedagoji Üniversitesi’nin faaliyete geçtiğini belirttiler.

Azerbaycanlı Türkolog Prof.Dr. Ramiz Asker, bir video adresiyle etkinliğe katılarak Nizami Gencevi ve Alişer Navai’nin çalışmalarından literatüre katkılarından bahsetti. Doğu dünyasında şiir türüne yeni bir üslup getiren Nizami’nin “Khamsa” nın eşsizliğini anlattı ve halkımızın mutluluğunu Nizami gibi büyük bir kişiliğe sahip olarak nitelendirdi.

Ardından “Nizami Gencevi Yılı” videosu gösterildi. Videoda, büyük şaire adanmış etkinliklere büyük lider Haydar Aliyev’in katılımı, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva’nın dünyanın çeşitli şehirlerinde Nizami Gencevi anıtlarının açılış törenlerine katılımı, Nizami Gencevi Yılı ile ilgili planlanan etkinlikler sunuldu.

Özbekistan’ın tanınmış makom ustası Doç. Dr. Davron Kadırov’un Nizami’nin eserlerinden oluşan konuşması katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.

Kültür Merkezi “Azerbaycan Kızları” dans topluluğu üyeleri milli danslarımızı sergiledi.