Türkmenistan akıllı şehrin temelini attı

Türkmenistan’da 25 Mayıs Aşkabat şehrinin günü ve aynı zamanda Aşkabat’ın 140. kuruluş yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde Aşkabat’ın kuzey bölgesinde Aşkabat-siti adıyla geleceğin akıllı şehrinin temeli atıldı.

Türkmenistan akıllı şehrin temelini attı

Temel atma törenine; Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı. Ayrıca, temel atma töreninde Milli Konsey Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, askeri yetkililer, bakanlar, kamu kurum yetkilileri, basın mensupları katıldı.

Törende konuşan Devlet Başkanı 2013 yılından bu yana Aşkabat şehrinin gününün bayram edildiğini kaydetti. Bu bayram dolayısıyla bir dizi projelerin hayata geçirildiği, yeni projelerin temelinin atıldığı ifade edildi.

Türkmen Lider, bu defada dev bir projenin – geleceğin akıllı şehrinin temelinin atıldığını ifade etti.

RAKAMLARLA TÜRKMENİSTAN’IN AŞKABAT-SITI-AKILLI ŞEHRİ

  • Dev proje 744 hektar alanda inşa edilecek.
  • Bu proje kapsamında 240’dan fazla tesis kurulacak.
  • Projede ilçe valilik binası, diğer sosyal amaçlı binalar kurulacak.
  • 1200 çocuk kapasiteli 4 kreş, 3000 öğrenci kapasiteli 4 okul, Kültür Merkezi, 5000 seyirci kapasiteli stadyumlu spor merkezi inşa edilecek.
  • Türkmen Milli Konservatuar, özel müzik okulu, çok fonksiyonlu hastane, 2 adet Sağlık evi, 2 adet AVM, Türkmenbaşı ve Halkbank Bankası Şubeleri projede yer alacak.
  • Projede 12 ila 35 katlı 8 çeşit 17 bin 836 daireli ve 107 bin kişiye niyetlenecek 180 büyük katlı konutlar inşa edilecek.
  • Çocuk Sanat Merkezi, park, ulaşım altyapısı, kamu hizmetleri, mühendislik ve iletişim sistemleri inşa e
  • Böylelikle önümüzdeki yıllarda burada “Aşkabat Siti” denen modern bir şehir ortaya çıkacaktır.

Türkmen Lider konuşmasında proje uygulanırken, ekolojik durum göz önünde bulundurulacağını belirtti. Bu projeye başlamadan önce, Bilimler Akademisi bilim adamlarının bölgenin sismik durumun ayrıntılı bir analizini yapması gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca, koronavirüs pandemisi şartlarında nereden daha iyi inşaat malzemelerinin satın alınabileceğinin planlaştırılması geretkiğini ifade eden Türkmen Lider, Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı’nın bu projeye içme suyunun kaynağını ve yeşillendirme çalışmalarını yapması gerektiğini ifade etti.

Devlet Başkanı daha sonra törenle bu projenin temelini attı ve ilk harcı koydu.

TÜRKMEN LİDER AŞKABAT FAHRİ VATANDAŞI OLDU

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Aşkabat’ın 140. yıldönümünün kutlanmasına ilişkin genişletilmiş bir Bakanlar Kurulu toplantısı düzenledi.

Toplantıya katılan Türkmenistan Milli Konseyi Meclis Başkanı Gülşat Mammedova, Türkmen Lideri’ni Aşkabat’ın 140. yıldönümü ile tebrik ederek, Devlet Başkanı’nın Aşkabat’ın kalkınmasında önemli katkılar sağladığını kaydetti.

Ayrıca, Meclis Bakanı Milli Konseyin Meclisi’nin 22 Mayıs’taki olağan toplantısında kabul edilen kararname hakkında bilgi verdi. Meclisin aldığı kararname çerçevesinde, Türkmenistan Devlet Başkanı ve Türkmenistan Milli Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a “Aşkabat şehrinin Fahri Vatandaşı” unvanı verildi.

Milli Konseyin Meclis Başkanı Gülşat Mammedova, bu kararnameyi Türkmen Lideri’ne takdim etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı, çalışmalarına verilen yüksek değerden ötürü teşekkür ederek, Aşkabat’ın fahri vatandaşı olmayı büyük bir onur olarak gördüğünü vurguladı. Türkmen Lider ayrıca, Aşkabat’ın refahı için çalışmaya, sosyal ve yaşam koşullarını iyileştirmeye devam edeceğini kaydetti.