Türkmenistan İran'a elektrik ihracatını artıracak

İran İslam Cumhuriyeti Enerji Bakanı Reza Ardakanian, Türkmenistan ile elektrik ithalatını artırmak için görüşmelerin yeniden başlatıldığını duyurdu.

Türkmenistan İran'a elektrik ihracatını artıracak

Bakan Ardakanian gazetecilere verdiği demeçte, “Türkmenistan ile görüşmeleri yeniden başlattık. Kesinti nedeniyle, önemli miktarda elektriğin Türkmenistan’dan ithal edilmesine karar verildi” dedi.

Türkmenistan ile İran, Türkmen elektriğinin alım, satım ve transit geçişinde uzun süredir işbirliği yürütüyor. Türkmenistan’ın İran’a elektrik ihracı 2003 yılından bu yana 220 kW kapasiteli Balkanabat-Gombad enerji nakil hattı üzerinden başladı.

Türkmenistan elektrik ihracatını artırmak için Mari devlet elektrik santralinin güç ünitelerinin yeniden inşa edilmesinin, Türkmenistan-İran sınırına 400 kV Mari-Serahs enerji nakil hatlarının inşa edilmesinin ve benzerinin uzatılmasının planlandığını bildirmişti. Balkanabat devlet santralinden İran yönünde yeni hatların çekilmesi öngörülüyor.

Türkmen elektriğinin en büyük müşterileri Afganistan, İran ve Özbekistan. Türkmenistan, komşu ülkelere yaptığı elektrik arzını artırmayı planlıyor.

Elektrik-enerji sektörünü geliştirme planına göre, 2024 yılına kadar Türkmenistan’daki elektrik üretiminin yılda 33 milyar kilovat saate ulaşması gerekiyor. Bu amaca ulaşmak için mevcut üretim tesisleri modernize ediliyor. 2018 yılında, ülkenin ilk buhar ve doğalgazlı kombine çevrim elektrik santrali Mari’de açıldı.