Türkmenistan reform çabalarına hız verecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Ruhiyet Köşkü’nde Türkmenistan Meclisi milletvekilleri ile bir araya geldi. Bu sene Türkmenstan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümü ve Aşkabat’ın kuruluşunun 140. yıldönümünün kutlanacağına dikkati çeken Türkmen Lider, ülkenin ulusal mevzuatının yenilenmesi ve güncellenmesine yönelik konuların görüşüleceğini belirtti.

Türkmenistan reform çabalarına hız verecek

Dünyanın hızlı bir şekilde değiştiğini kaydeden Türkmen Lider, her hafta acil çözümler gerektiren yeni sorunlar ortaya çıktığını, yüzyılın en büyük felaketi haline gelen koronavirüs salgını nedeniyle insanlığın küresel bir durgunluk yaşadığını belirtti.

Pandeminin küresel ekonomiye verdiği aylık hasarın yaklaşık 400 milyar Doları bulduğunu kaydeden Devlet Başkanı Berdimuhammedov, bugüne kadar dünya çapında 500 milyon iş alanının kaybedildiğini, ek olarak, bölgede ve gezegende ekolojik durumun kötüleşmesinin son derece endişe verici olduğunu belirtti.

Toplantıya katılanların dikkatini birincil öneme sahip konulara çeken Türkmen Lider, Meclis’in her şeyden önce, ekonomi, sağlık hizmetleri, eğitim, istihdam ve ücretler, sosyal garantiler gibi kilit alanlar için yasal mevzuatın iyileştirilmesi için kanun tasarılarının hazırlanması ve mevcut yasaların güncellemesi için çalışmalar yapmasını istedi.

Devlet Başkanı Meclis tarafından acilen üzerinde çalışılması gereken ve ilk etapta en önemli görevler olan kanunlardan bazıları hakkında bilgi verdi.

  • Pazar ekonomisi bağlamında, sektörlerin verimliliğini artırmayı, dünya ekonomik alanına aktif olarak entegre olmayı ve mevcut yasaları iyileştirmeyi amaçlayan yeni mevzuatı kabul etmek gerekmektedir. Vatandaşların girişimcilik girişimlerini desteklemeli ve yatırım faaliyetlerini teşvik etmeli. Devlet mülkiyetini özelleştirmeli ve anonim şirketler kurmalı. Bu ilişkiyi düzenleyen yasaların iyileştirilmesi ve modernize edilmesi gerekmektedir.
  • Yurtdışından ithal edilmekte olan malların ülkede üretiminin desteklenmesi, ek istihdam yaratılmasına ilişkin mevzuatın iyileştirilmesi gibi önemli alanlarda çalışmaya devam etmek gerektemedir.
  • Ülkemizde dijital ekonominin gelişimi, etkin sistemlerin devreye girmesine, uzun vadeli ekonomik büyümeye ve yüksek üretkenliğe vesile olmaktadır. Kamu hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesine ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Teknoloji risklerinin azaltılmasına ve İnternetin genişletilmesine katkıda bulunur. Bu bakımdan dijital ekonominin gelişmesi için yasal çerçevesinin sürekli iyileştirilmesi gerekmektedir.
  • Tüzel kişiliklerin devlet sicilini modernize etmek için, “Tüzel kişiliklerin devlet siciline ilişkin” Türkmenistan Kanunu taslağı hazırlamak gerekir.
  • Serbest ekonomik bölgelerin yaratılması ve bunların etkin işleyişinin sağlanması için mevzuatın iyileştirilmesine düzenli olarak dikkat edilmelidir.
  • Türkmenistan İdari Suçlar Kanununda değişiklik ve eklemeler yapmak gerekmektedir.
  • Modern gerekliliklere uygun olarak, tahkim mahkemelerin çalışmalarını düzenleyen ulusal mevzuatın kuralları iyileştirmelidir. Bu bağlamda, hakem heyetlerini, tahkim deneyimini incelemenin önemini dikkate alarak, Türkmenistan Tahkim Kanununun revize edilmiş bir versiyonunu kabul etmek için uygun önlemlerin alınması gerekmektedir.
  • Parlamento, siyasi partiler ve STK’lar, cinsiyet ve eşitlik (cinsiyet eşitliği) ile ilgili yasaların uygulanması üzerinde sıkı denetim uygulamalıdır. Bu alandaki hukukun iyileştirilmesi için çalışmaya devam etmek, toplumumuzun yeni bir gelişme aşamasında çok önemli bir görevdir.
  • Gerekirse bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesine yönelik yasal, örgütsel, ekonomik ve sosyal temelleri tanımlayan özel yasalar çıkarılmalıdır.
  • Vatandaşları sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları konusundaki anayasal haklarının hayata geçirilmesi ve çalışma ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla İş Kanunu’nun revize edilmiş bir versiyonunun taslağının hazırlanması çalışmaları da devam edilmelidir.
  • Aile ilişkilerini sürekli iyileştirmek ve yasal çerçevesini güçlendirmek için Türkmenistan Medeni Yasasında modern gerekliliklere dayalı olarak ilgili değişikliklerin yapılması gerekmektedir.
  • Milli gelenekleri, ülkenin tarihini ve milli mirasımızı korumak, yaratıcı işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmek, hukuki ve sosyal korumayı garanti altına almak, bu alandaki hukuki ilişkileri düzenlemek amacıyla “Yaratıcı Dernekler Üzerine” Türkmenistan Kanunu taslağı hazırlanmalıdır.
  • Eğitim sistemini daha da modernize etmek ve yasal çerçevesini iyileştirmek için, Eğitim Yasasının gözden geçirilmiş bir versiyonunun taslağının hazırlanması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
  • Ülkemizde posta sistemindeki halkla ilişkileri, posta hizmeti taraflarının hak ve yükümlülüklerini ve bu alandaki kamu otoritelerinin yetkilerini düzenlemek için hukuki temelini iyileştirmek
  • Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanununu çıkarmanın uygun olacağını düşünüyorum. Bu Kanun, yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde yapılan çalışmaların yasal, ekonomik, örgütsel ve sosyal çerçevesini belirleyecektir.
  • Parlamento milletvekilleri, Su Kanununun yanı sıra Devlet Arazi Kadastrosu Kanunu’nun iyileştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmalıdır. Bu yasaların, tarımda köklü reformlar için yasal bir alan yaratılmasında olumlu bir etkisi olacak.
  • Ulusal mevzuatı iyileştirmeye yönelik devam eden çalışmalar çerçevesinde ve değişiklikleri, yeni fırsatları ve modern uluslararası normları dikkate alarak Diplomatik Hizmet Kanununda değişiklikler yapılmalıdır. Ayrıca, Türkmenistan’daki Yabancı Vatandaşların Hukuki Statüsü Hakkında Kanunun taslak bir versiyonunun hazırlanması gerekmektedir.
  • Göçmenlik ve Göç İdaresi Kanunlarında yapılacak değişiklik ve ilavelerle ilgili kanun tasarılarının hazırlanması önemlidir.