Türkmenistan, yeni dönem ECO başkanlığını üstlendi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) 14. Zirvesi'nde, Pakistan ve Türkiye önerisiyle Türkmenistan dönem başkanlığını üstlendi.

Türkmenistan, yeni dönem ECO başkanlığını üstlendi

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine, video konferans yoluyla düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) 14. Zirvesine katıldı.

KOVID-19 salgını sonrası dönemde bölgesel ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durulan Zirve'de, dünyanın mevcut durumu ve EVO üyeleri açısından anlamı da görüşülen konular arasındaydı.

Zirve'nin katılımcıları, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Aşraf Gani, İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Pakistan Başbakanı İmran Khan ve ECO Genel Sekreteri Dr. Hadi Sulaymanpur idi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Bagdad Amreyev, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak ve çok sayıda uzman da Zirve'nin katılımıcıları arasında yer aldı.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (ECO) NEDİR?

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) bölgesel bir birlik olarak 1985 yılında Pakistan, İran ve Türkiye tarafından ekonomi ve ticaret alanlarında daha yakın ortaklık amacıyla kurulmuştur.

ECO’nun faaliyetleri, 1992’den itibaren Türkmenistan, Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan’ın da katılımlarıyla niteliksel olarak yeni bir ivme kazanmıştır.

Organizasyonun mevcut yapısına genişletildiği tarih olan 28 Kasım 'ECO Günü' olarak kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 50. oturumunda ECO’ya BM’de gözlemci statüsü verildi. ECO BM nezdinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile benzer bir statüye sahiptir.

14. ECO ZİRVESİ

14.ECO Zirvesi Başkanlığını yürüten Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılında ECO Başkanlığının Türkmenistan’a devredilmesi kararını açıkladı.

Türkmen Lideri’ne bu konuda içten tebriklerini ileten Erdoğan, Türkmenistan'ın üstleneceği Ekonomik İşbirliği Teşkilatı başkanlığının verimli olacağına ve bu çerçevede yapılan girişimlerin tüm bölgenin yararına olacağına inandığını ifade etti.

13. ECO Zirvesi Başkanı olan Pakistan Başbakanı İmran Han da, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı başkanlığının Türkmenistan’a devredilmesini tebrik etti. Pakistan lideri, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un, enerji taşıyıcılarının güvenilir tedariki ve transit geçişi için ulaşım ve transit koridorlarının ve altyapısının oluşturulması konusundaki girişimlerinin uluslararası düzeyde tanınması, uluslararası işbirliği ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için önemli bir koşul olarak yüksek katkıda bulunduğunu ifade etti.

TÜRKMEN LİDERİ BERDİMUHAMMEDOV'UN KONUŞMASI

Forumun katılımcılarına hitap eden Türkmen Lider Berdimuhammedov, Türkmenistan’ın bu toplantıyı, geçen zaman zarfının değerlendirme ve analiz etme ve gelecek için umutları belirleme bağlamında, ECO'nun faaliyetlerinde önemli bir aşama olarak gördüğünü kaydetti. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ECO’nun çalışmalarının bölgesel işbirliğini olumlu yönde etkilediğinin altını çizdi.

Türkmen Lider, zirve katılımcılarına, Türkmenistan’ın teşkilatın başkanlığı dönemindeki öncelikli alanları hakkında bilgi verdi.

Stratejik bir görev olarak, Türkmen tarafı, ekonomik, ticari, endüstriyel, enerji, ulaştırma, iletişim ve kültürel ve insani alanlarda ECO bünyesinde kapsamlı ortaklık olanaklarının genişletilmesine yardım etmeyi düşünmektedir.

Türkmen Lider, “Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da yoğunlaşması için koşullar yaratmak için ortaklarla özel çalışmalar yapmayı planlıyoruz ve ticaret hacmini ve çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Bununla birlikte, Asya-Pasifik bölgesinden kıtanın Avrupa kısmına, Orta Doğu’ya doğru Doğu-Batı rotası boyunca kombine transit ulaşım koridorlarına odaklanmaya çağırıyoruz” diye konuşan Türkmen Lider, Türkmenistan’ın beş Hazar ülkesinden dördü ECO üyesi olduğu için Hazar Denizi bölgesinde işbirliğini genişletmeyi de önerdiğini belirterek, Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarına ulaşmak için Hazar üzerinden batı ve kuzey yönlerinde aktif olarak ilerlemek gerektiğinin altını çizdi.

BERDİMUHAMMEDOV, ECO LİDERLERİNİ TÜRKMENİSTAN’A DAVET ETTİ

Türkmen lider, konuşmasını tamamlarken, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üye devletlerinin bir sonraki Zirvesi’nin 28 Kasım 2021’de – ECO Günü’nde – Aşkabat’ta yapılmasını ve yabancı mevkidaşlarını bu zirveye katılmak üzere Türkmenistan’ın başkentini ziyaret etmelerini önerdi.