Türkmenistan'da 52 devlet mülkiyeti özelleştirildi

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, videokonferans eşliğinde Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirildi. Toplantıda, Ocak-Mayıs aylarındaki çalışmalar değerlendirildi.

Türkmenistan'da 52 devlet mülkiyeti özelleştirildi

Türkmenistan Milli Konseyi Meclisi Başkanı Gülşat Mammedova, Ocak-Mayıs aylarında ulusal parlamentonun yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verdi. Meclis’in yıl başından bu yana düzenlenen iki toplantısında, 40 Türkmenistan Yasası ve 34 Karar olmak üzere 74 yasama belgesi kabul edildi.

Parlamentolar arası işbirliğini genişletmek için 4 toplantı yapıldı, milletvekilleri bir dizi uluslararası ve bölgesel forumda yer aldı.

GSYİH BÜYÜME ORANI YÜZDE 6,1

Ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Gadırgeldi Müşşikov, beş aylık  dönemin ardından GSYİH büyüme oranı yüzde 6,1 olarak gerçekleşti. 2020 yılının aynı dönemine göre üretim yüzde 5,3 oranda büyüdü.

Geçen yılın aynı dönemine göre perakende ticaret hacmi yüzde 17,5 arttı. Ocak-Mayıs döneminde Devlet bütçesinin gelir kısmı yüzde 120,4 ve harcama kısmı ise yüzde 92,2 düzeyinde gerçekleştirilmiştir.

Devlet mülkiyetinin özelleştirilmesine yönelik uygulanan kapsamlı önlemler hakkında rapor veren Türkmen yetkili, belirtilen dönemde 52 nesnenin özelleştirildiğini söyledi.

YENİ POLİROPİLEN FİLM ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Petrolgazdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şahım Abdrahmanov, Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nde  üretimine başlanan yeni polirpopilen film ürünü hakkında bilgi verdi.

Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksinde, 20, 25 ve 30 mikrometre kalınlığında üretilen ambalaj filmlerine ek olarak, şekerleme ve hediye paketlemede kullanılan beyaz sedefli polipropilen film üretimine başlandı.

Petrol Rafinerisi’nde  bu tip filmlerden yılda 2.000 ton üreterek iç ve dış piyasaya gönderilmesi öngörülmektedir. Hazır ürünlerin ilk partisinin Devlet Emtia ve Hammadde Borsası aracılığıyla satılması planlanmaktadır.

ÖZEL SEKTÖRE DEVLET DESTEĞİ

Ticaret, tekstilö borsa ve özel sektörden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, Ocak-Mayıs aylarında ticaret ve özel sektördeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ocak-Mayıs 2021 arasında Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı’na göre, geçen yılın aynı dönemine göre ticaret cirosunun büyüme oranı yüzde 109,1, üretim büyüme oranı ise yüzde 109,2 oldu.

Pamuk ipliği ve kumaş dahil olmak üzere Tekstil Sanayi Bakanlığı işletmelerinin ürettiği ürünlerin hacmi sırasıyla yüzde 112,4 ve yüzde 101, hazır giyim ve triko yüzde 124,1, deri ürünleri yüzde 100,6 oranda artmıştır.

Sözkonusu dönemde Devlet Emtia ve Hammadde Borsası, 12 bin 835 sözleşmenin tescil edildiği 122 borsa işlemi gerçekleştirdi.

Özel sektöre sağlanan destek sayesinde, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği ülkede üretilen tarım ve gıda ürünleri hacminin artırılmasında aktif rol almaktadır.

Türkmen Lider, daha önce verilen talimatlara uygun olarak, girişimciliğin geliştirilmesi için ekonominin özel sektörüne devlet desteği için bir teklif paketi hazırlanması gerektiğnini altını çidi. Küçük ve orta ölçekli işletmelere, özellikle turizm faaliyetlerinde bulunan işletmelere mali ve maddi-teknik yardım sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Devlet Başkanı, bu alanda çalışmaların yapılmasını istedi.

Türkmen Lider, yaz sıcaklarının başlaması nedeniyle daha fazla dondurma ve meyve suyu üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 YABANCI ÜLKE YETKİLİLERİNİN ZİYARETİNE HAZIRLIK

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Ocak-Mayıs aylarındaki dış politika gelişmeleri hakkında bilgi verdi.

Uluslararası işbirliğinin geliştirilmesinde en üst düzeyde ziyaretler, toplantılar ve müzakereler özel bir yere sahiptir. Bu kapsamda, Özbekistan Cumhurbaşkanı ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı tarafından Türkmenistan’a ziyaret edildiği kaydedildi.

Sözkonusu döneminde Türkmenistan Devlet Başkanı ile Afganistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları arasında online görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Türkmen Lider, çevrimiçi düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 14. Zirvesi, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin gayri resmi Zirvesi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Yüksek Düzeyli Küresel Forumu’na da katıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı birçok yabancı devlet başkanıyla telefon görüşmeleri yaptı.

Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan temaslar ve istişareler düzenli olarak yapılmaktadır. Orta Asya devletleri ve ABD bakanları düzeyinde “C5+1” formatında olağan toplantı ve “Orta Asya – Çin” formatında dışişleri bakanların ikinci toplantısı da yapıldı.

Türkmen Lider, yabancı ülke delegasyonların Türkmenistan’a yapacağı ziyaretlerin yanı sıra uluslararası konferanslar ve diğer etkinlikler için yüksek düzeyde organizasyonel hazırlık yapılması talimatı verildi.

Koronavirüs ile ilgili duruma göre, 12 Aralık’ta yapılması planlanan kutlamalara yerli diplomatların katılımını da dikkate almalı. Bununla ilgili konuşan Türkmen Lider, bayramdan sonra Türkmenistan’ın dış politikasının yakın gelecekte çözülmesi gereken konular ve geleceğe yönelik görevler konusunda bir toplantı düzenlemeyi planladığını kaydetti.