Türkmenistan’da pamuk ekimi başladı

Türkmenistan'da pamuk ekimi için önemli bir tarım kampanyası başladı. Ahal, Balkan, Lebap ve Mari vilayetlerinin pamuk yetiştiricileri ekime başladı. Daşoğuz vilayet çiftçileri ise, 31 Mart tarihinde ekime başlayacak.

Türkmenistan’da pamuk ekimi başladı

Pamuk yetiştiriciliği, Türkmenistan'da yerli tarım-sanayi kompleksinin önde gelen sektörlerinden biridir ve ithal ikamesi alanında hükümet programlarının uygulanmasına önemli bir katkı sağlar ve ülkenin ihracat potansiyelini arttırıyor. Türkmenistan'ın 2020 yılındaki pamuk rekoltesi 1 milyon 250 bin tonun üzerinde gerçekleşti.

Bu yıl 620 bin hektar ekili alan pamuğa ayrıldığı açıklandı. Bu mahsulün ekimi, özel bir tarım arazisi fonundan araziler alan özel tarım üreticilerini de içeriyor.

Bu yıl 1 milyon 250 bin ton pamuk üretilmesi bekleniyor. Bunun 280 bin tonu Ahal vilayetinde, 10 bin tonu Balkan vilayetinde, 275 bin tonu Daşoğuz vilayetinde, 320 bin tonu Lebap vilayetinde ve 365 bin tonu Mari vilayetinde üretilmesi öngörülmektedir.

Ekimin başlangıcında, ülkenin tüm bölgelerinde geleneksel olarak yetiştirilen orta lifli çeşitleri olan seçilmiş pamuk tohumları hazırlanmıştır. Bunlar arasında “Yoloten-7”, “Dashoguz-120”, “Dashoguz-114”, “149 F”, “Gubadağ-3”, “Yoloten-39”, “Jeyhun” ve diğerleri yer almaktadır.

Bu yılki kampanya, farklı markalardan 7.600’den fazla traktör, 1.700’den fazla ekim makinesi, 5.500’den fazla pamuk kültivatörü ve kesintisiz ekim sağlayan diğer tarım birimlerinin yanı sıra müteakip agroteknik önlemlerin uygulanmasını öngörülmektedir.

Dünyanın önemli tarım makineleri üreticilerinden satın alınan telematik dijital elektronik sistemle donatılmış ekiciler ve traktörler de kullanılacak.