AB'den Kıbrıs ziyareti

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Lefkoşa'da bir araya geldi.

AB'den Kıbrıs ziyareti

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB'ye ihracat yapan KKTC'li hellim üreticilerinin denetlenmesi konusuna değindiklerini ifade eden Tatar, denetleme sisteminin AB tarafından ya da Kuzey ve Güney Kıbrıslı liderler tarafından oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Rumların AB üyeliğini kullanarak iki tarafın da coğrafi ürünü olan hellimin kalite denetimi konusunda tek yetkili otorite olmaya çalıştığını ifade etti. Tatar, AB'nin 27-29 Nisan arasında Cenevre'de yapılacak görüşmelerde de tarafsız olamayacağını söylediklerini de belirtti.

Borrell, Tatar’a Hellim’in Türk tarafını da kapsayacak şekilde coğrafi tescili ve yeşil hat tüzüğüyle AB’ye ihracı konusunda komisyondaki çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Borrell, Tatar'la görüşmesi öncesinde Rum lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelmiş, AB'nin Kıbrıs müzakerelerinin federal zeminde yeniden başlamasını desteklediğini dile getirmişti.