Çin, daha iyi bir gelecek için sosyalist yolu seçiminde Vietnam'ı desteklemeye devam edecek

Xinhua ajansının sitesinde yer alan bir habere göre, Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Cuma günü yaptığı açıklamada, bir yoldaş ve kardeş olarak Çin tarafı, daha iyi bir gelecek için sosyalist yolu seçmede Vietnam'ı sağlam bir şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Çin, daha iyi bir gelecek için sosyalist yolu seçiminde Vietnam'ı desteklemeye devam edecek

Vietnam'ın yeni dışişleri bakanı Bui Thanh Son ile yaptığı telefon görüşmesinde Wang Yi, Çin ve Vietnam'ın dost komşular ve birbirleri için önemli ortaklar olduklarını, iki tarafın, stratejik öneme sahip ortak bir geleceği olan bir topluluğa ait olduğu ve her iki ülkenin de komünist partilerin liderliğine ve sosyalist davalarına bağlı kaldıklarını söyledi. .

Dünyanın sosyalist davasına güçlü bir ivme kazandırmak, ama aynı zamanda zamanın ilerleme ve gelişme eğilimine de tam olarak uymak gerektiğini vurgulayan Wang, her iki tarafın da ilk misyonlarını akılda tutması, karşılıklı güveni ve birliği artırması, stratejik işbirliğini güçlendirmesi ve ortak çıkarları koruması gerektiğini söyledi.

Wang, kısa bir süre önce, iki partinin ve iki ülkenin üst düzey liderlerinin tekrar konuştuklarını, bir plan çizdiklerini ve şu anda ve gelecekte ikili ilişkilerin geliştirilmesi için ileriye giden yolu işaret ettiğini vurguladı.

Parti ve hükümet, Parti'nin ve ülkenin kurulması yönündeki iki yüz yıllık hedeflerine doğru ilerlediğini belirten Wang, bu yılın hem partiler hem de ülkeler için olağanüstü olduğuna dikkat çekerek, Çin Komünist Partisi'nin 100. yıldönümünü kutlayacağını ve her yönden modern bir sosyalist ülke inşa etmek için yeni bir yolculuğa çıkacağını söyledi ve Vietnam'ın yeni hükümetin altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Wang, Çin'in Vietnam ile her düzeyde iki taraf ve iki ülke arasındaki dostane alışverişi güçlendirmeye, anti-salgın, ticaret ve yatırım, altyapı ve diğer alanlarda işbirliğini hızlandırmaya, Kuşak ve Yol Girişimi'nin sinerjisini hızlandırmaya istekli olduğunu söyledi. Bakan ayrıca, "İki Koridor ve Bir Ekonomik Çember" projesinin insanlar arası dostluğu ve gençlik değişimlerini derinleştiriyor, denizcilik sorunlarını düzgün bir şekilde ele alıyor ve yeni çağ için Çin-Vietnam kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının sürekli gelişimini teşvik ettiğini belirtti.

Çin tarafı, Lancang-Mekong işbirliği ile Yeni Uluslararası Kara-Deniz Ticaret Koridoru arasındaki bağlantıyı güçlendirmek ve bölgedeki insanlara daha iyi fayda sağlamak için Çin-ASEAN ilişkilerinin iyileştirilmesini gerçekleştirmek için Vietnam da dahil olmak üzere ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ülkeleriyle, iki taraf arasındaki diyalog ilişkilerinin 30. yıldönümünü kutlamak, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın erken yürürlüğe girmesini ve uygulanmasını teşvik etmek için çalışmaya isteklidir.

Bui Thanh Son, geleneksel dostluğu ve Vietnam ile Çin arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığını sürdürmenin ve geliştirmenin Vietnam'ın kesin seçimi ve diplomatik önceliği olduğunu söyledi.

Son ise, Vietnam'ın ÇKP'yi 100. yıldönümünü kutladığını ve ÇKP önderliğinde ayağa kalkan, zenginleşen ve farkına varma yolunda ilerlerken güçlenen Çin halkının yaptığı büyük sıçramadan övgüyle bahsettiğini söyledi.

Bir yoldaş ve kardeş olarak Vietnam, Çin'in kalkınmasının yanı sıra bölgede ve daha geniş dünyada barış ve kalkınmanın sürdürülmesindeki önemli rolünü ve dünyanın sosyalist davasına yapacağı daha büyük katkıları desteklediğini söyledi.

Son, şu anda hem Vietnam hem de Çin'in kendi stratejik kalkınma hedeflerini gerçekleştirmenin kritik aşamalarında olduklarını, iki taraf ve iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştirilmesinin her iki taraf için de büyük önem taşıdığını söyledi.

Vietnam tarafı, Çin ile çeşitli alanlarda ve her düzeyde alışverişte işbirliğini güçlendirmeye, salgın sonrası dönemde ekonomik, ticari ve yatırım işbirliğini kuvvetli bir şekilde ilerletmeye, ulaşım ve altyapıda bağlantıyı artırmaya, denizcilik işbirliğini geliştirmeye ve ortaklaşa hazırdır.

Vietnam, ASEAN-Çin ilişkilerinin stratejik konumunu yükseltmeyi ve ASEAN-Çin diyalog ilişkilerinin 30. yıldönümünde özel bir dışişleri bakanları toplantısı düzenlemeyi desteklediğini ve Lancang-Mekong işbirliğini ilerletmek için Çin ile çalışmaya hazır olduğunu ekledi.

Ayrıca, iki tarafın Birleşmiş Milletler gibi çok taraflı kurumlarda koordinasyonu ve işbirliğini geliştirmesinin umulduğunu söyledi.

Telefon görüşmesi sırasında, iki taraf, çeşitli alanlarda ikili alışverişleri ve işbirliğini teşvik etme çabalarını koordine etmek için, Çin-Vietnam İkili İşbirliği Yönlendirme Komitesi'nin yeni bir oturumunu olabildiğince erken düzenlemeyi kabul ettiler.