Çin, yolcu uçağı piyasasına da giriyor!

Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), C919 model uçaklarından 5 adetlik ilk partisini China Eastern havayolu şirketine teslim etmek üzere sözleşme imzaladı.

Çin, yolcu uçağı piyasasına da giriyor!

China Eastern Airlines, Pazartesi günü düzenlenen imza töreni ile birlikte, ticari yolcu uçağı olarak tasarlanan bölgesel jetliner C919'un ilk küresel müşterisi oldu. 

İki şirket Kasım 2016'da bir işbirliği çerçeve anlaşması imzalamıştı.

China Eastern, Şanghay'daki üretici Commercial Aircraft Corp of China (COMAC) ile beş C919 uçağından oluşan ilk parti için resmi olarak bir satın alma sözleşmesi imzalandığını açıkladı.

COMAC Yönetim Kurulu Başkanı He Dongfeng de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yapılan teslimat anlaşmasının, ticari başarıya giden yolda yerli büyük uçaklar için önemli bir kilometre taşı olduğunun altını çizdi.

5 uçaktan oluşan ilk parti C919'ların teslimatlarının da uzun sürmeyeceği ifade ediliyor.

BOEING VE AIRBUS ŞİRKETLERİNE RAKİP

C919, Boeing 737 ve Airbus A320 serisi uçaklarınA rakibi olarak gösterilen Çinli şirket Commercial Aircraft Corp of China (COMAC) tarafından geliştirilen büyük bir jet uçağı.

C919 modeli, 2015 yılında üretim hattından çıktı ve 5 Mayıs 2017'de Şangay Pudong Uluslararası Havaalanı'ndan ilk uçuşunu tamamladı.

Regülatör, uçağın resmi olarak sertifikasyon uçuş testlerine başladığını gösteren Kasım 2020'de C919 programı için ilk Tip İnceleme Yetkisini verdi. . 

C919, Ocak ayında da Kuzey Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi olan Hulunbuir'de soğuk hava test uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.

C919'un baş tasarımcısı Wu Guanghui, geçen yıl Mayıs ayında 28 müşteriden 815 uçak siparişi olduğunu söylemişti. 

Çinli havayolu China Express, geçtiğimiz yıl Haziran ayında COMAC ile ARJ21-700'ler ve C919'lar da dahil olmak üzere toplam 100 uçak satın almak ve işletmek için bir çerçeve anlaşması imzaladığını duyurdu. Teslimatlar, 2020'de başlayan 10 yıllık bir süre içinde gerçekleşecek.

China Eastern, C919 uçağının tasarım ve geliştirme sürecine mürettebat eğitimi de dahil olmak üzere derinden katıldığını ve endüstri zincirinde işbirliği ve yeniliği teşvik etmeye devam edeceğini söyledi. .

Şirket, C919 uçağının Şangay'dan Pekin, Guangzhou ve Shenzhen gibi şehirlere giden rotalarda kullanılacağını söyledi.

China Eastern Airlines'ın filosu 2020 sonu itibarıyla 750 uçağı aşarak onu küresel hava taşıyıcıları arasında en gençlerden biri haline getirdi. 170 ülke ve bölgede 1.036 varış noktasına rota ağına sahiptir ve yıllık 130 milyonu aşkın yolcu trafiği ile dünyada ilk 10 arasında yer alıyor.