Babalık davaları aldı başını gidiyor!

Türkiye'de son 15 yılda 108 bin 171 babalık davası açıldığı öğrenildi. Bu rakamın 2022 yılında pandemi sebebiyle evde kalmanın etkisiyle 12 bin 485'e ulaştığı ifade ediliyor.

Babalık davaları aldı başını gidiyor!

Babalık davaları son günlerde artan bir ilgiyle gündeme gelmeye devam ederken, TBMM Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvurularda bu konuda detaylı bilgi talepleri yükselmeye de devam ediyor.

babalik-davalari-aldi-basini-gidiyor.jpg

BAZI DAVALARA RET KARARI VERİLİYOR

Edinilen bilgilere göre, TBMM Dilekçe Komisyonu, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarından konu hakkında bilgi talep etti. Adalet Bakanlığı, mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicil kayıtlarında düzeltme yapılamayacağını, çocukla anne arasındaki soy bağının doğumla, baba ile olan soy bağının ise evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulabileceğini kaydetti. Ayrıca, soy bağının evlat edinme yoluyla da kurulabileceğinin altını çizdi. Bakanlık verilerine göre, 2009 ila 2023 yılları arasında açılan 108 bin 171 babalık davasından 95 bin 647'si hakkında karara varıldı. Mahkemeler, her dava için farklı kararlar alırken, bazı davalara ret kararı verdiğini de ifade etti.

babalik-davalari-aldi-basini-gidiyor-001.jpg
32 BİN 777 DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Babalık davalarında yargıtay kararlarına göre hakimler, maddi olguları araştırabilir ve kanıtları serbestçe değerlendirebilir. Ayrıca, DNA örneği alma gibi araştırma ve incelemelere tarafların veya üçüncü kişilerin rıza göstermek zorunda oldukları da belirtti. İçişleri Bakanlığı ise TBMM'ye gönderdiği yazıda, mahkeme kararlarına dayanarak nüfus kayıtlarında 32 bin 777 değişiklik yapıldığını ifadelerine ekledi. Bu değişiklikler arasında babalığa hüküm, soy bağı düzeltmesi ve soy bağının reddini içeren kararlar yer almaktadır.