Bağış, Çekya eski dışişleri bakanı ile Karabağ sorununu görüştü

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Çekya eski Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg'i ziyaret etti. Ziyaretin sebebini sorduğumuz Bağış, Schwarzenberg'in Dağlık Karabağ, Azerbaycan ve sözde Ermeni soykırımı üzerine yanlış düşüncelerini kendisiyle tartışmak ve düzeltmek için eski bakanı ziyaret ettiğini belirtti.

Bağış, Çekya eski dışişleri bakanı ile Karabağ sorununu görüştü

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış,  Çekya eski Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg'i dün ziyaret etti.

Ziyaretin sebebini sorduğumuz Bağış, Schwarzenberg'in Dağlık Karabağ, Azerbaycan ve sözde Ermeni soykırımı üzerine yanlış düşüncelerini düzeltmek için gittiğini söyledi. 

Bilindiği gibi Karel Schwarzenberg  “Neden Rusya Türklerin Kafkasya'ya girmesine izin verdi?” başlıklı bir yazı yayınlamış, Rusya, Türkiye ve Azerbaycan’ı eleştirmişti.

Bu yazı üzerine Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'ta cevaben Karel Schwarzenberg'in yazısının baştan sona hatalarla dolu olduğunu, Azerbaycan'ın Karabağ'da işgalci olmadığını, kendi topraklarını savunduğunu, Karabağ'da ki ateşkese herkesin bağlı kalması gerektiğini ve 1. Dünya Savaşındaki yaşanılanların ise soykırım olamayacağına dair bir makale kaleme almıştı. Aynı Çek gazetesi tarafında yayınlanan Bağış’ın makalesi ses getirmişti. 

Tüm bunların üzerine Egemen Bağış, Karel Schwarzenberg'e dünde yardımcısı Birinci Müsteşar Behiç Hatipoğlu ile birlikte bir ziyarette bulundu.
 
Bağış sorumuz üzerine aynı dönemlerde Bakanlık yaptığı Karel Schwarzenberg ile eski dost olduklarını, ancak makelesinde ki görüşlerinin kabul edilemeyeceğini söyleyerek şunları ekledi:

"Değerli dostum Çekya eski Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg'e dün bir ziyarette bulunduk. 

Ebette insanların yanlış düşünceleri olabilir, eksik bilgileri olabilir. Fakat bizlerin  görevi de yanlış ve eksik bilgileri düzeltip doğruları anlatmak, aydınlatmaktır. 

Kendisinin Karabağ, Azerbaycan ve 1.Dünya Savaşındaki techir ile  eksik ve yanlış düşünceleri vardı. Bunlar bizim kabul edemeyeceğimiz şeylerdi. Bu sebeplerden dolayı kendisine ziyarette bulunduk.

Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın işgalci olmadığını tam tersine kendi topraklarını savunduğunu, Birinci Dünya Savaşında yaşanılanların ise  ise asla soykırım olamayacağını kendisine anlattık, kendileri sağolsunlar misafirperverlik gösterip bizleri ağırladı ve dikkatle dinleyerek not aldı.

"KAREL SCHWARZENBERG YAŞANILAN SORUNLARI SOVYETLER BİRLİĞİ ZAMANINDA YAPILAN HATALARA BAĞLADI"

Sohbet sırasında Karel Schwrazenberg'in yaşanılan sorunların Sovyetler Birliği zamanında yapılan bilinçli bölme stratejisine bağladığını aktaran Egemen Bağış, bugünkü Karabağ sorunun kökeninde Stalin'in “böl ve yönet” stratejisi olduğunu savunduğunu belirtti.

Bağış, ziyaretlerinin olumlu geçtiğini de aktararak Çekya eski Dışişleri Bakanının şunları söylediğini açıkladı:

"Ziyaretimiz son derece olumlu geçmiştir. Sayın Karel Schwarzenberg'te bizleri dinlemekle kalmamış aynı zamanda Birinci dünya savaşı sırasında Ortadoğu’da Atatürk ile birlikte görev yapan amcası Prens Schwarzenberg’in anılarını paylaştı. 

Kendisi sohbet sırasında bizlere şuan Karabağ'da yaşanılan sorunları Sovyetler Birliği zamanında yapılan yanlışlara bağlamıştır. Özellikle yanlışların Stalin zamanında yapılan, her Sovyetler Birliği ülkesine azınlık gruplar yerleştirilmesinin ederi olduğunu belirtmiştir. Bunun da ülkeler ve azınlıklar arasında anlaşmazlıkların doğumuna sebep olduğunu anlatmıştır. Bugün Karabağ sorunun da Stalin'in o günkü “böl ve yönet” stratejisinin yansıması olduğunu ifade etmiştir.
 
Sonuç olarak sayın Karel Schwarzenberg'in Karabağ sorunundaki düşüncesinin değişmesi elbet  bizler içinde olumludur. 

Haklı mücadelemizi anlatmak hepimizin temel görevidir.  Bunda geri adım atmayacağız."