Özbekistan 'Altın Miras Madalyası' Merdanoğlu'na verildi

Türkiye ile Özbekistan arasında dostluk, kültürel ve ticari ilişkilerin gelişmesi için katkıları nedeniyle Süleyman Merdanoğlu'na Özbekistan tarafından "Altın Miras Madalyası" verildi.

Özbekistan 'Altın Miras Madalyası' Merdanoğlu'na verildi

Özbekistan Cumhuriyeti, ülkeye katkıları nedeniyle bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını "Altın Miras Madalyası" ile ödüllendirdi. Özbekistan Cumhuriyeti kültür mirasını korumak ve desteklemekle görevli Altın Miras Vakfı'ndan yapılan açıklamada ödül ve gerekçesi şu şekilde ifade edildi:

SÜLEYMAN MERDANOĞLU "ALTIN MİRAS” MADALYASI İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

"Süleyman Merdanoğlu, 1993 yılından bu yana bağımsız Özbekistan'ı Dünya kamuoyuna tanıtmak ve Özbekistan-Türkiye ikili ilişkilerine katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyor.

O, 1997 yılından bu yana Uluslararası "Altın Miras" Yardımlaşma Vakfı’nın Türkiye Daire Başkanı (Ankara Bölümü Başkanı) olarak görev yapmaktadır.

1999 yılından beri internet ortamında açmış olduğu www.altinmiras.com adresinde, Özbekistan konusunda Türkiye’de ilk ve tek olan portalında Özbekistan’ın sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini tanıtan makaleler yazıyor.

Yazar, kurucusu olduğu internet sayfasında Özbekistan'ın ekonomik ve kültürel gelişimini teşvik eden bir dizi makaleler yazdı.

Süleyman Merdanoğlu’nun “Özbekistan Kılavuzu” (1997) ve “Özbekistan Turizm Rehberi" (2010) kitapları Türkiye'de Türkçe olarak yayımlandı.

Süleyman Merdanoğlu, “Özbekistan İş Dünyası Platformu” nun kurucusu ve yöneticisi olarak Özbekistan'a yatırım yapmayı düşünen 10.000'i aşkın işadamına ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye de devam ediyor.

Ayrıca, Merdanoğlu'nun Özbekistan Ticari ve Turizm Rehberi, Dünden Bugüne Özbekistan, Semerkant’ta Tarihi ve Turistik Yerler, Açık Hava Müzesi Hiva’da Tarihi Ve Turistik Yerler adında kitapları hazırlanmış olup, basım aşamasındadır.

Şimdiye kadar, Süleyman Merdanoğlu Özbekistan hakkında 100'den fazla makale yazdı. Son üç yıl içerisinde Özbekistan'ın kültürel mirası ve turizmi konusunda 12 bilimsel makale yayımladı.

Tüm bu çalışmalarından dolayı, Uluslararası “Altın Miras” Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyeti, ilk kez yabancı ülke vatandaşlarından Özbekistan – Türkiye'nin kültürel ilişkilerini güçlendirmek amacındaki çabaları için, ayrıca, Özbekistan'ın turizm potansiyelinin tanıtımındaki emeklerinden dolayı değerli meslektaşımız Süleyman Merdanoğlu’nu, “Altın Miras” Madalya’sı ile ödüllendirmeye karar verdi.

Ödül kutlu olsun, Sayın Süleyman Bey!

Uluslararası "Altın Miras" Yardımlaşma Vakfı

Bilgi Servisi"

SÜLEYMAN MERDANOĞLU KİMDİR?

 

1944 yılında Sivas’da doğdu. 1963 yılında Elektronik Astsubay Hazırlama Okulunu bitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevini tamamladıktan sonra; 39 yaşında İstanbul’da kendi isteği ile emekli oldu.

1987-1994 yılları arasında TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) F-16 uçak fabrikasında elektronik haberleşme  bölümünde görev aldı.

Ankara’da 1997-1998 yılları arası DEMSİAD İş Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcılığında bulundu.

2006 yılında kurulan Avrasya Eğitim İşbirliği Derneği’nin kurucu ve genel başkanlığını yaptı.

Uluslararası Türk Ticaret Merkezi Birliği’nin (ITBC) kurucu üyesi olarak Genel Başkan Yardımcılığını yaptı.

Uluslararası Burs Verenler Derneği’nin kurucusu olarak genel başkanlığını yaptı.

Merkezi Özbekistan’da bulunan Uluslararası Altın Miras Hayriya Vakfı (O’zbekiston Respublikasi Xalqaro Oltin Meros Xayriya Jamoat Fondu)’nın 1996 yılından beri Ankara Bölümü başkanlığını yapmaktadır.

Buhara Devlet Üniversitesi, Semerkant Devlet Üniversitesi, Gülistan Devlet Üniversitesini ve Alisher Navoi Özbek Dili ve Edebiyatı Taşkent Devlet Üniversitesi Türkiye Temsilcisidir.

Süleyman Merdanoğlu’nun sadece 100’de fazla Özbekistan konulu makalesi; yurt içi ve yurtdışında dergi, gazete ve internet sitelerinde yayımlanmış olup; “Özbekistan’da Nevruz“,“Özbekistan’da  Devlet ve Toplum da Kadının Yeri”, “Türkiye- Özbekistan Siyasi İlişkileri”, “Özbekistan’da Turizm”, “Özbekistan’da Milli Değerlerin Yeniden Doğuşu, “Celaleddin Harzemşah “Celaleddin Mengüberdi”, “”, ……. makaleleri okuyucuların beğenisini kazanmıştır.

Özbekistan Cumhuriyeti’nin 6.ncı bağımsızlık yıl dönümünde, “Özbekistan Kılavuzu” (1997),

İran İslam Cumhuriyeti, Ankara Büyükelçiliği’nin daveti ile “İRAN Uygarlıklar arası Diyalog Çağrısının Mimarı” (2001),

Özbekistan Cumhuriyeti, Ankara Büyükelçiliği sponsorluğunda, “Özbekistan Turizm Rehberi“(2010) adlı kitapları yayımlanmıştır.

Özbekistan Ticari ve Turizm Rehberi, Dünden Bugüne Özbekistan, Semerkant’ta Tarihi ve Turistik Yerler, Açık Hava Müzesi Hiva’da Tarihi Ve Turistik Yerler adında kitapları hazırlanmış olup basım aşamasındadır.

1993 yıldan beri Türkiye - Özbekistan dostluğuna önemli katkılar sağlamak amacıyla Türkiye’de Türk-Özbek dostluğuna yönelik çalışmalarıyla bir misyon üstlenmiştir.

Bu hizmetleri nedeniyle Özbekistan adına Türkiye’de katıldığı yerin; vali, kaymakam, belediye başkanı, STK’ları ve fuar yöneticilerinden 20’den fazla teşekkür plaketi, teşekkür beratı, katılım belgesi ve benzeri ödüller almıştır.