TTHP Başkanı Albayrak: Fatsa'da altın şirketinin başvurusu reddedilsin!

Türkiye Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı Tuncay Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir açık mektup göndererek, Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın üreten şirketin kapasite artırımı için yaptığı başvurusunu geri çevirmeye çağırdı.

TTHP Başkanı Albayrak: Fatsa'da altın şirketinin başvurusu reddedilsin!

Fatsa'da siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik kapasite artırımı için yaptığı ÇED başvurusu için İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 27 Nisan 2022 tarihinde yapılacak.

Söz konusu başvuruya tepki gösteren Ordu Çevre Derneği kapasite artışıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, "Yeni ÇED alanı 393,54 hektar. Şu an kullanılan alandan büyük. Bu alanda da siyanür kullanıldığında artık önce Fatsa ve Ünye sonra da çevre ilçeler ve deniz kullanılmaz hale gelir. Biliyoruz ki, maden sahaları yalnızca buralar değil. Ünye, Aybastı, Korgan, Kumru, Akkuş, Gürgentepe, Ulubey, Kabadüz, Altınordu, Gölköy, Mesudiye ilçelerindeki alanlar da eklendiğinde Ordu’da orman ve tarım arazisi kalmayacak” ifadelerine yer vermişti.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde işletilen altın madeninde yapılmak istenen kapasite artırımı başvurusu nedeniyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı yapan TTHP Başkanı Tuncay Albayrak'ın açıklaması şöyle:

SAYIN CUMHURBAŞKANIM, RECEP TAYYİP ERDOĞAN BEY’E,

SİYASİ PARTİ LİDERLERİNE VE YEREL YÖNETİMLERE AÇIK MEKTUP

Sayın Cumhurbaşkanım,

Ordu/Fatsa bölgesinde tarım arazilerimizde altın madencilik işletmesi yapan kurum, ÇED raporlarının iki katına çıkarılması için, ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞINA müracaat etmiştir.

Bu kapsamda 27 Aralık 2022 tarihinde ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI, madencilik işletmesinin talebine resmi olarak, RED kararı verilmesini, kamu yararına talep ediyoruz.

Türkiye’nin ciğeri, Karadeniz bölgesinde özellikle Ordu/Fatsa da ekolojik dengenin, gelecek nesiller adına korunması için, TARIMSAL alanların yok edilmemesi için, bölgedeki çiftçilerimizin ekmek kapılarının kapatılmaması için, bölgede TARIM KATLİAMI yaşanmaması için, 27 Aralık 2022 tarihinde RED kararı verilmesi gerekiyor.

ACİL EYLEM PLANI çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türkiye geneli bütün Belediye Başkanlarının üretici çiftçilerimize, gübre, tohum, ilaç, fide, yem, akaryakıt desteğinin ivedilikle verilmesi için harekete geçmelerini tekrarlıyoruz.

Türkiye geneli milyonlarca üretici çiftçilerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız’dan ve yerel yönetimlerden ivedilikle destek bekliyorlar.

Sayın Cumhurbaşkanımız’ın, siyasi parti liderlerinin talimatlarıyla üretici çiftçilerimizin “Tarım girdileri sorunu” çok rahat bir şekilde çözülmüş olacak ve işte o zaman çiftçilerimiz DELİLER gibi ekim yapacaklardır.

Aksi taktirde, çiftçilerimiz tarlaya bir küserse, ülkemizde yaşanacak sorunlardan hiç kimse sıyrılamaz. Ülkemizde TARIM sorunu milli ve stratejik bir sorundur.

Sayın Cumhurbaşkanım, zeytinliklerin yok edilmesi ile ilgili yönetmeliğin iptali için, vermiş olduğunuz destek için ayrıca zatı alinize teşekkür ederiz.

Milleti yaşat ki, Devlet yaşasın!

Paylaşırsak tok oluruz, paylaşmazsak yok oluruz!

Bu Ülke hepimizin, başka TÜRKİYE yok!

Saygılarımla

Tuncay ALBAYRAK

TÜRKİYE TARIM VE HAYVANCILIK PLATFORM BAŞKANI