Ali Develioğlu

Ali Develioğlu

BAHARIN BİR DE NEZLESİ ARTARSA !

“Komşu komşu hu - Oğlun geldi mi - Geldi - Ne getirdi - İncik Boncuk - Kime kime - Sana bana - Başka kime - Kara kediye - Kara kedi nerde - Ağaca çıktı - Ağaç nerde - Balta kesti - Balta nerde - Suya düştü - Su nerde - İnek İçti - İnek nerde - Dağa kaçtı - Dağ nerde - Yandı bitti kül oldu…”

Bu tekerlemeyi çoğumuz bilir. Buna göre pek çok gelişme zincirleme birbirine bağlıdır. Son aylarda artan `bahar allerjisi` vakaları mesela! Ya da diğer ismiyle `saman nezlesi` veya `bahar nezlesi` … Hem de kışın soğunda başlayan artık.. Baharı beklemeden.. Neden?

İklim değişikliği yüzünden! Sera etkisi. Atmosferde artan karbondioksit ( CO2) gazı ve yerkürenin giderek ısınması çoğu coğrafyada havaların daha ılık gitmesine, baharın erkenden gelmesine yol açıyor. Bu da allerjen bazı bitkilerin haddinden fazla çoğalmasına, mutasyona uğrayarak allerjenlik gücünün artmasına yol açıyor.

Örneğin Ambrosia adlı bir çeşit yaban bezelyesi iklim değişikliği nedeniyle en arsızca yayılanlardan. Ve bu bitkinin olağanüstü güçlü allerjik gücü var, hatta hiç allerjisi olmayanlarda bile bahar nezlesi yapabiliyor. Yapınca da havalar artık daha uzun sıcak kaldıgından bu allerji aylarca sürebiliyor!

Kahrolsun iklim degişikliği, kahrolsun Ambrosia polenleri yani! Yüzlerce kilometre yayılabiliyorlar üstelik bu mikroskobik polenler!

Süper kapitalistler para peşine düştü – düşünce daha çok lüzumsuz fabrika kurdu – kurunca gazı petrolü daha çok kullandı – bunlar havayı kirletti ısıttı- otlar bu sıcak havayı yedi – dağa kaçtı – dağ ne oldu –ambosia bezelyesi oldu – bezelye nerde – allerji oldu…

Ceplerini süper şişirenler geleceğimizi güzelleştirmiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar