Ali Develioğlu

Ali Develioğlu

KABİL SAYGON MU? AFGANİSTAN YENİ BİR VIETNAM MI?

Washington, Afganlı yandaşlarını bizim başımıza sarmak istiyor!

Taliban radikal şeriatçı gerici bir güçtür, bu doğru. Peki şimdi bu, Amerikanın Afganistan`daki işgal ve 20 yıldır döktüğü kanı haklı mı göstermeli? Kesinlikle hayır! Taliban her ne olursa olsun o ülkenin kendi gücüdür ve dış müdahaleye karşı haklı konumdadır.

40 yıl önce Washington Sovyetler Birliği`ni yıkma stratejisi izledi. Orta Asya`da şeriatçı güçleri ( Bin Ladin) besledi, örgütledi ve kışkırttı. Sovyetler çöktükten sonra bölgeye bizzat girmeyi kararlaştırdı. Bunun için İkiz Kuleler felaketini bahane etti. 2001 Ekim ayında `Özgürlüğe Katlanma Operasyonu` adı altında batıyı yanına alarak Afganistan`ı işgal etti.

Amerikalı Oskar ödüllü dürüst rejisör Michale Moore ölüm tehdidlerini göze alarak çevirdiği ` Fahrenheit 9/11` adlı filminde, İkiz Kuleler olayının içyüzünü belgelerle anlattı, soruşturmalar hala sürüyor. Neocon Bush yönetimi altında CIA kendi yetiştirdiği şeriatçı Bin Ladin grubunu ve bir takım Suudileri kullanarak İkiz Kuleler komplosunu düzenlemişti. Irak ve Afganistan işgali bahanesi hazırlamıştı. `Yeni dünya düzeni` kuracaktı! Afganistan`ın zerre kadar ilgisi olmasa da İkiz Kuleler`le!

Afganistan niye işgal edildi? Çünkü ABD, Asyanın ortasına bir çıban başı yerleştirerek, tam ortasından Asya`yı kontrol etmek ve bölgesel ittifakları engellemek istiyordu. Ama şimdi şu sıralarda Amerikan Neocon medyası kan ağlıyor! Üzgünler. Başaramadılar. Gerekçeler uydurmakla meşguller. Ve vaziyeti kurtarmak için Afganistan`da, Taliban ve kendi kuklaları olan Gani hükümetini uzlaştırarak bir `geçiş Hükümeti` hayalini kuruyorlar. Ama ümitsizler.

Yeni Orta Asya stratejisi tartışıyor Amerikan neoconları şimdi. Neoconlar Amerikan burjuvazisinin 50 yıldır çeşitli savaşlardan zengin olan kesimidir. Bush`un arkasında bunlar vardı, bugün Biden`ın arkasında da neocon – neoliberal ittifakı vardır! Afganistan`da 40 yıldır tam 2 trilyon dolar kullanmışlar! Bu paranın çoğu kayıp, soruşturuluyor. Ama nereye gittiği tahmin ediliyor: neoconların cebine!

20 yılda Afganistan`da çeyrek milyon insanı katlettiler, bir avuç satılmış Afgan sözde aydınını, batı işbirlikçisini, gazeteciyi, satılmış aşiret reisini toplayıp besleyerek asker destekle iktidar ettiler. Adını da `Demokrasi götürdük` koydular. Kukla Karzai hükümetini şimdi kukla Gani hükümetine kadar getirdiler. Şimdi Taliban ülkenin yüzde 85`in ele geçirmiş durumda, kendi medyaları böyle yazıyor.

Taliban`la arası iyi olan Pakistan`ı araya koyarak `geçiş hükümeti` hayal ediyorlar. Kabil havaalanlarından on binlerce asker ve taraftarlarını çekerlerken korumaya ihtiyaçları var. Bölgede etkili İslam ülkesi Türkiye devreye girerse güvenle çekileceklerini hesaplıyorlar. Hem de orada bırakacakları harabe ve felakete Ankara`yı suç ortağı ederek, bölgedeki ABD karşıtı güçlerle arasını bozarız hayalindeler! Örneğin, Taliban, Çin ve Rusya ile yoğun ilişkilere başladı son aylarda, Pakistan`la zaten dost. Yani Orta Asya bu Amerikan çekilişinin meyvalarını şimdiden toplamaya başladı!

Ülkemizde bazılarının iddialarının tam tersine: Ankara`nın bu oyuna geleceği kanısında değiliz. Çekilen ABD`nin bıraktığı Orta Asya`da Ankara; Rusya, Çin ve Pakistan`la arasını Taliban ve Washington yüzünden açmayacaktır. Böyle bir şey delilik olur.

Afganistan`dan çekilmekte olan ABD şu an sunlarla meşgul:

Batıda, Avrupa`da ve BM üzerinde olan etkisini kullanarak, Taliban`ın bir insanlık felaket ve yıkımı yapacağı propagandasıyla yeniden güç toplamak. Gani hükümetine güçlü bir askeri destek fonu yaratmak.

BM üzerindeki etkilerini kullanarak BM genel sekreterine dün çağrı yaptırttılar, efendim, neymiş: komşu ve bölge ülkeleri Afganistan`dan kaçacak yüzbinlerce ABD işbirlikçisine kucak açmalıymış, yoksa bir insanlık dramı olurmuş!

Yüzsüzlüğe bakın! Siz işgal edin kan dökün, siz çekilince de sizin mültecilerinize biz bakalım! Kendiniz ise almayı reddeddiniz geçtiğimiz haftalarda birer birer. Hollanda geçen hafta bir avuç yandaş Afgan gazeteciyi bile almayacağını açıkladı! ABD`nin bu savaş mirasına ülkemizde yer yoktur, Ankara önlem almaya çalışıyor. Zaten halkımız içinde huzursuzluk arttı.

Kaçan yüzbinlerce Afganlı yandaşlarını bazı bölge ülkelerinde ( mesela Pakistan) toplayıp eğiterek askeri birlikler kurmak ve ileride tekrar kullanmak niyetindeler! Tıpkı Küba devrimi sonrası onbilerce Kübalıya komşu ülkelerde kontra birlikler kurdurdukları gibi 60`lı yıllarda!

Kuşkusuz ki ABD , kendi yanlısı savaş kaçkınlarını ve daha yüzbinlerce Afgan`ı kaçmaya kışkırtarak ülkemizde siyasal istikrarı daha da bozmayı ve kendine uygun bir kukla hükümet iktidara getirmeyi de amaçlıyor. Yani Afgan göçü her yanı kesen bir bıçak!

Washington`un çekilişinde şu planları da rol oynadı: güç ve dikkatimizi Çin Denizi`ne yoğunlaştıralım. Şimdi orada Çin`e karsı NATO benzeri bir Pasifik Paktı kurmaya çalışıyorlar. Hindistan`ı da kattılar!

Ama Orta Asya`da bayağı zayıfladı bu son Afgan çekilişiyle ABD! Sonuçlarını yaşayıp göreceğiz.

`Mülteci ve insanlık tradejisi` yalan kampanyası başlattı son günlerde ABD. Bu kampanyayla küresel cephelerini genişletmeyi amaçlıyorlar Kendileri inanıyorsa, yüzbinlerce Afganlı yandaşlarını kendileri götürsünler Amerika`larına!

Önceki ve Sonraki Yazılar