Ali Develioğlu

Ali Develioğlu

KRALDAN ÖDÜL ALAN UĞUR ŞAHİN ATATÜRK ÖDÜLÜNÜ NİYE REDDETTİ!

BioNTech`in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Türkiye Atatürkçü Düşünce Derneği`nin "YILIN ATATÜRKÇÜSÜ" ödülünü reddettiler!

Geçtiğimiz günlerde Türkiye medyası bu haberle çalkalandı!

Atatürkçü Derneği`nin ödülünü önce kabul etmiş ama üç gün sonra reddetmişler. Yazılı açıklamalarında gerekçeleri şöyleymiş:

“BİLİM İNSANI OLDUĞUMUZ İÇİN SADECE BİLİM KURULUŞLARINDAN ÖDÜL ALABİLİRİZ”!

Acaba gerçekten bu nedenle mi? Daha önce kabul ettikleri ödüller de hep bilim kuruluşları tarafından mı verilmişti acaba?

Örneğin, geçen yıl Almanya`nın en yüksek ödülü diye bilinen `Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı` almışlardı.

Bu ödül Almanya`nın en muhafazakar soylu aileleri, milyarder çevreleri ve devlet liderleri tarafından veriliyor her yıl. Bilimle ilgisi yok. Siyasal bir ödül.

Hitler`in de böyle bir ödülü vardı zamanında, savaştan sonra aynı ödülü bu çevreler değiştirip bu yeni ödüle dönüştürdüler.

70 yıldır kral ve kraliçelere verildi, örneğin; Belcika, Hollanda, Isvec, Danimarka, Ispanya, Ingiltere, Norvec, Tayland, Habesistan Urdun kral ve kraliceleri, 60lı 70li yıllardaki işkenceci eski İran Sahı!

Bahreyn, Ürdün, BAE gibi yerlerden gerici petrol zengini Arap emirleri veya şeyhleri.

Castro liderliğindeki Küba devrimini 60`lı yıllarda Amerikan desteğiyle ezmeye çalışan eski Küba diktatörü Batista`ya bile verilmiş!

Hatta Irak`ı işgal edip 1 milyon genci çöle gömen eski ABD Başkanı George Bush`a dahi aynı ödül verilmiş!

Uğur Şahin ve Özlem Türeci bu ödülü koşarak gidip alırken `SADECE BİLİM KURULUŞLARINDAN ÖDÜL ALABİLİRİZ` hiç dememişlerdi!

Geçen yıl, yine İspanya kraliyet çevreleri bir başka siyasal ödül verdiler: Prenses Asturias Ödülü! İspanya kralı Felip, Oviedo kentinde sundu.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci bu ödülü de koşarak gidip alırken `SADECE BİLİM KURULUŞLARINDAN ÖDÜL ALABİLİRİZ` hiç dememişlerdi!

Ama Atatürk ödülü`ne gelince `SADECE BİLİM KURULUŞLARINDAN ÖDÜL ALABİLİRİZ` diye özellikle reddetmeleri, Türkiye`den sevenlerinin dikkatini çekti!

Ödülün bedelini ucuz mu buldular yoksa, diye soranlar oldu.

Hatta daha önce, `bilim kuruluşu` ve `devlet` olmamasına rağmen, Aydın Doğan Vakfı`nın ödülünü de kabul etmişlerdi!

COVID 19 aşılarından birini bulduklarından dolayı, devletlerin tüm Batı ülkelerine başarıyla pazarlamaları sonucu, Pfizer sadece geçen yıl 55 milyar dolar, bunların BioNTech`i ise 20 milyar dolara yakın servet kazandı, Uğur Şahin dünyanın sayılı milyarderleri arasına girdi.

Uğur Şahin geçen yılki açıklamasında, aşının patent ve üretim hakkını yardım amacıyla ücretsiz olarak Afrika`nın yoksul ülkelerine vermeyi de reddetmişti!

Kendi adını taşıyan ödülü reddedilen Mustafa Kemal Atatürk`ün şu meşhur sözü ise, hala hafızalardadır: HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİD İLİMDİR! (Yaşamda en gerçek yol gösterici bilimdir)

Alman konservatif ve kraliyetçi milyarder soyluları ve İspanyol kraliyet çevrelerinin ödülünden daha mı az bilimseldi Atatürk!

Ve bu ödülü veren Türkiye Atatürkçü Düşünce Derneği?

Önceki ve Sonraki Yazılar