SİYASETTE TAHTEREVALLİNİN SONUNA DOĞRU

Üretim araç ve ilişkilerinde, bunun yansıması sosyal yaşamda ardı ardına devrim yapmadan burjuvazinin ve onun sistemi kapitalizmin yaşayamayacağı 19.yüzyılda saptandı. Adalet, demokrasi, özgürlük sloganları ile işçi sınıfı devrimciliğini barikatlara gömen Avrupa burjuvazisinin gaddarlığı,işçi sınıfı aydınlarının  umudunu ABD ye bağlamasına yol açtı.20. Yüzyılın başında kendi işçi sınıfını katleden Kuzey Amerika burjuvazisi iki dünya savaşının sonundaki galibiyetleriyle, yüzyılın sonunda dünya patronu oldu.

***

ABD emperyalistlerinin vadettiği özgürlük, adalet, refah sahte cennetine,yalnız  demir yumruktan kaçıp onun kollarına sığınan ilk işçi devriminin öncüsü olanlar kanmadı. Kimi devlet adamları kurtuluşu ona uşaklıkta aradı. Aramakla kalmadı ülkelerini ABD emperyalizminin arka bahçesi yaptı. Daha vahimi ise, kendi ülkelerinin rejimlerindeki rahatsızlıklarını ABD deki bir yaşamla düzeltmeye kalkan milyonların ardı ardına gelen turuncu devrimleri oldu.

***

Demir Ökçe altında ezilen işçi kahraman yenilgiyi kabul etti. Ama acımasızca kendilerini ezen ABD kapitalistlerine bu kez yenildik ama temelli değil, davamızı yüz yıl sonra çok daha güçlü biçimde gündeme getireceğiz dedi.Ezilen işçinin söylediği yüzüncü yıl bugün ABD de yaşanıyor.

***

Bu gerçeği örtbas etmek için bütün dünyanın siyasi gündemi ustaca Trump- Bıden tahterevallisine sokulmuştur.  Bu cambaza bak oyununun perde arkasında, bırakın dünyayı kendi ülkesini bile yönetemeyecek durumda olan, devrimlerle yaşamını idame ettirmekten uzaklaşmış ABD  kapitalizminin derinleşen sürekli buhranı,ezilen Amerikan halkının başkaldırısı var.

***

 Demir ökçelerin altında ezilenlerin ahı, Amerikan kapitalizmini, bu kapitalizmi yönetenleri, dünyanın gözünde traji komik bir tiyatro oyuncusu durumuna sokmuştur.Bu sahte ikilemin yalnız ABD de değil, onu taklit eden bütün dünyadaki çok partili demokrasilerde sonu girmiştir. Bu ikilemin oyuncuları kadar destekçilerinin de milyonların gözündeki yerleri artık saygın değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar