Burakhan Başaran

Burakhan Başaran

FUTBOLDA DİP DALGASI

İKİ TAKIM BAZI ŞEYLERİ ÇOK GÜZEL YAPIYOR: ALANYASPOR VE FATİH KARAGÜMRÜK

Puan cetvelinden bağımsız olarak konuşacak olursak 8.haftanın bitişiyle ligde sadece iki takım güzel, göze dokunur futbol oynuyor. Alanyaspor ve Fatih Karagümrük. Bu hafta ikisi de berabere kaldı. Buna rağmen çok güzel oynadılar.

ALANYASPOR

Geçen sezonki saman alevi futbollarının üzerine koyarak ilerliyorlar. Çünkü daha temkinli bir futbol oynuyorlar. Alanyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Atan'da ilk uzun metraj filmini çeken yönetmenlerin sahneye yansıttığı başarıyı ve çocuksu heyecanı görüyoruz. Durmadan, didinerek ve düşünerek güzel futbol için çalışıyor. Futbolcuları sahada terinin son damlasına kadar mücadele ediyor. Her rakibe karşı farklı analizle sahadalar. Takımın başında müthiş bir teknik ekip var. Bütün maçlarını sonunda şampiyonluk varmışcasına oynuyorlar. Çagdaş Atan, Yılmaz Güney ve Nuri Bilge Ceylan gibi yumruğunu havaya kaldırarak ödülünü alabilecek mi, sezon sonunda göreceğiz.

FATİH KARAGÜMRÜK

Deneyimli futbol insanı Süleyman Hurma, iki yıl önce tüm varlığını ortaya koyarak Fatih Karagümrük'ü satın aldı. Turgay Ciner'in Kasımpaşa'sı veya Göksel Gümüşdağ'ın Başakşehir'i gibi bitmez tükenmez bir paraları yok. Arkalarında siyasi bir destek hiç yok. Antrenmanlarını yapacakları bir tesisleri dahi yok. (Tesisi olmayan tek kulüp) 3 iç saha maçını farklı stadyumlarda oynayarak sanırım tarihe geçtiler. Başkan Hurma elini böyle bir taşın altına soktu. Tüm bunlara rağmen iki yıl önce TFF 2.Ligde mücadele eden F.Karagümrük, bugün Süper Lig'in güzel futbol oynayan iki takımından biri. Hedefleri de Avrupa.

Doğru yapılanma ve kurumsal yönetimin neler kazandırdığını hep beraber görüyoruz. Ligde formalarını kendi markasıyla üreten tek takım Karagümrük. Bu, başarılı bir kurumsallık örneğidir. Transfer politikaları ve medya yönetimi de kurumsallıklarının başka birer parçası. Karagümrük'ün eleştirilecek yanları elbette var. Mesela futbolumuzdaki bitmek tükenmek bilmez bir Teknik Direktör değiştirme arzusu Karagümrük'e de sirayet etmiş. 2 yılda çalıştırıcı değiştirme konusunda rekor kırmış olabilirler. Ama Şenol Can çok güzel gidiyor. Umarız ki öyle de devam eder. Bir diğer eleştirilecek yanları ise Mehmet Batdal, Sercan Yıldırım, Aatıf, Mevlüt Erdinç gibi ölü yatırımlarda bulunmaları. Ve halen bu isimlerden ikisine forma şansı vermeleri. Halbuki Aatıf Sivas'ta, Mevlüt de Antalya'da çoktan futbolu bırakmışlardı. Risk almayıp 1 yıllık sözleşme imzalatmaları bu transferlerin tek artı özelliği.

Sözün özü, futboldan gelen insanların yatırımlarını futbola dönük yapmaları federasyon tarafından teşvik edilmeli. Şu devirde kimse parasını sokağa atmayacağından başarı da bir şekilde gelecektir. O yöntemle veya bu yöntemle... Altyapıyla veya transferle... Süleyman Hurma toprağa fideler ekti. O fideler filiz veriyor. Meyve verip vermediğini hep beraber göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar