Burakhan Başaran

Burakhan Başaran

GALATASARAY UMUT VADEDİYOR

İKİ SEZON EVVEL GALATASARAY'IN BERABERE KALDIĞI YİNE BİR B.B. ERZURUMSPOR MAÇI VARDI. MAÇTAN SONRA FUTBOLCULAR YIKILMIŞ BİR HALDE GÖRÜNTÜLENİRKEN, TEKNİK PATRON FATİH TERİM GALATASARAY TARİHİNDE İKON HALİNE GELECEK ŞU CÜMLEYİ SÖYLÜYORDU: 8 DE KAPANIR 18 DE. DEDİĞİ GİBİ OLMUŞTU VE GALATASARAY ŞAMPİYONLUĞA ULAŞMIŞTI. BU GECEYSE GALATASARAY 1 AYLIK GALİBİYET HASRETİNE YİNE BİR ERZURUM DEPLASMANINDA SON VERDİ.

MAÇTAN ENSTANTANELER

Maç 3. dakikada Falcao'nun müthiş çalımı sonrası direkten dönen şutuyla başladı. Devamında ilk 10 dakika boyunca Falcao ve Belhanda'nın ön alan baskısı yaptığını gördük. 20. dakikada Babel'in deyim yerindeyse yoktan var ettiği pozisyonu Taylan ve Belhanda taşıdı, Emre Kılınç'ın sol ayağıyla çıkarttığı topsa önce kaleci Farnolle'le sonra da filelerle buluştu.Erzurumspor'un 38. dakikadaki ilk şutunu genç kaleci Okan kornere çeldi. 45'te ise Erzurumspor'un penaltı golüyle soyunma odasına gidildi. 51. dakikada Radamel Falcao'nun yan ağlarda kalan kafa vuruşu ikinci yarının ilk tehlikeli pozisyonu oldu. 64. dakikada Babel'in müthiş pasını kusursuz bir kontrol ve vuruşla kaleye yollayan Kolombiyalı yıldız Falcao klasını konuşturarak Galatasaray'ın ikinci golüne imzasını attı. Golün sahibi Falcao’nun 73'te tartışmalı bir ikinci sarı kartla oyun dışı kalmasından sonra Galatasaray adına zorlu dakikalar başladı. 21 dakika boyunca eksik oynayan Galatasaray zorlansa da galip gelmesini bildi.

ASLAN NEYİ DOĞRU YAPTI?

Sakatlıktan dönen Emre Akbaba'nın ilk 11'de olmaması yerinde bir karardı. Çünkü maç eksiği var ve formda değil. Feghouli'nin maç kadrosuna alınmaması olumlu. Çünkü takımı yavaşlatıyor. Hatırlayalım; Galatasaray'ın mükemmel oynadığı ilk iki haftada en kötü isim Feghouli'ydi. Bu maçın en kötüsüyse mücadelesine rağmen Ömer Bayram'dı. Oynadığı futbolda yaratıcılık adına kırıntı yok. Ömer'in yerini kart cezalısı Etebo alınca Galatasaray daha kreatif bir oyun oynayacaktır. Saracchi ve Omar kalitelerini konuştururken Babel ve Falcao ise çabalıyor. Tecrübeleriyle oynuyorlar ama bu asla yeterli değil. Devşirme "Regista" Taylan Antalyalı ise birkaç hatası dışında güzel oyununa devam ediyor. Emre Kılınç daha arzulu oynamalı. Stoper tandemiyse Luyindama'nın eski formunu yakalaması ve Marcao'nun daha kontrollü oynamasıyla daha iyi olacaktır.

KALECİ SORUNU

Fatih Öztürk kuşkusuz ki çok tecrübeli bir kaleci. Ancak kafası sahada değil. Galatasaray taraftarı bu kaleci rotasyonuna anlayış göstermeli çünkü Muslera boşluğu doldurulamayacak bir kaleci. (Sadece Galatasaray değil, Türkiye'ye bir daha Muslera gibisi gelmez.) Velhasıl, boşluğu doldurulabilseydi zaten Muslera'ya gerek kalmazdı. Fatih'in formsuz olduğu bu süreçte genç file bekçisi Okan'a şans verilmesi son derece yerinde bir hamleydi. Önümüzdeki haftalarda da bu böyle olacaktır.

KAPTAN BELHANDA

Taraftar nezdinde yıllardır tartışma konusu olan, Fatih Terim cephesinde çok sevilse de geçen hafta kulübeye çekilen Fas'lı yıldız Belhanda bu akşam sahaya kaptan olarak çıktı. Kaptanlık pazubandının Galatasaray'ın 10 numarasına özgüven aşıladığı net olarak gözüküyordu.

UMUTLAR FİLİZLENDİ

Haftalardır kötü gidişata dur diyemeyen Galatasaray'da bu akşam bir umut filizlendi. Taylan-Belhanda-Ömer orta sahasıyla başlayan Galatasaray mücadeleci ve istekli bir grafik çizdi. Hava toplarında, ikili mücadelelerde ve pas oyununda doğru oynayan Cimbom, kötü gidişatını bu maç özelinde değiştirdi. Hırçın Ankaragücü'ne karşı oynanacak maç neler gösterecek göreceğiz.

Düşerseniz maçı kaybedersiniz. Galatasaray bu akşam ayakta kaldı ve oynadı. Oyuncuların motivasyonu geçtiğimiz haftalarda yerlerdeydi. Galatasaray bu hafta motivasyon konusunda bir şeyleri değiştirmiş.

OptaCan istatistiklerine göre Galatasaray, öne geçip puan kaybettiği son yedi Süper Lig maçının altısında 85. dakikalardan sonra gol yemiş. Bu istatistik bize Galatasaray'ın oyundan erken düştüğünü gösteriyor. Bunda önce konsantrasyon, sonra da yaş ortalaması etkili. (Falcao, Babel, Arda) Galatasaray bu maçta 85'ten sonra gol yemedi.

ÇÖZÜM ALTERNATİFLERİ

Diziliş değişiklikleri oyun olarak çökmüş bir futbol takımını ayağa kaldırma konusunda çok etkilidir. Futbol bilimsel bir oyun. Bilimde de bu böyledir. Eğer ki başarısız olduysanız yeni şeyler denersiniz. Üçlü defans dizilişlerinin kurgusu Galatasaray'ı ayağa kalkışına ivme katabilir. Çünkü Süper Lig'de 3-5-2 veya 3-4-3 oyununu oynayabilecek en iyi iki bek Galatasaray'da. (Saracchi, Omar) Bu sistem uygulanamıyorsa geçen yıl müthiş meyveler veren oyuna da dönülebilir. Taylan Antalyalı Lemina gibi iki stoperin arasında oyun kurabilir mi bilinmez. Ancak şu durumda denemeye değer.

BAŞKAN

Eskiden Galatasaray başkanları her gün konuşmazdı. Galatasaray başkanlığı makamı bu kadar medyatik bir konum değildi. Şimdilerdeyse Mustafa Cengiz'in açıklama yapmadığı bir gün olursa şaşıp kalıyoruz. "Acaba başkan iyi mi? Bugün açıklama yapmadı." diye...

ÇÖZÜMÜN YEGANE UNSURU

Galatasaray ve Terim kaosu sever ancak kendi içlerinde olmadığı zamanlarda. İçerdeki bu kaosun Terim'in performansını etkilediği su götürmez bir gerçek. Galatasaray camiası için çözüm çok net: Fatih Terim önderliğindeki bir kenetlenme. Çünkü kavgayı ve çekişmeyi çok seven bu camiayı ancak Terim toparlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar