Haydar Yalçınoğlu

Haydar Yalçınoğlu

DÜŞÜNMEK İMKANSIZDIR

  Boğaziçi Üniversite olayları gösteriyor ki, Türkiye'de artık toplumsal muhalefet siyasal muhalefetin önüne geçmektedir. Bu fevkalede ibret verici.

 Bu ayrı bir değerlendirme konusu. Fakat tüm bu olayları seyredip, yine de kendi yaşam biçimlerine tehdit saydıkları siyasal rejimin değişmesi için hiç bir şey yapmayan , sıfır risk bedava kahramanlık yaparak sadece konuşan sinik, bitkin, bencil, çıkarcı, filisten tekbenci ve aşağılık bir çıkar duygusu içinde kimsenin gözüne günahını dahi üflemekten imtina eden, asla dayanışamayan ve hatta hizmetçilerinin adını bile sormaya korkan, bir vefa duygusu dahi beslemeyen ve sadece kendi ağa olmaya mutad ağızlarının kabaran iştahını gidermek için yaşayan ve diğer herkesi kendi çok bilinmeyenli yaşam denkleminin piyonu haline getirmeye çalışan; ama laik, demokrat, ilerici ve hatta anti- emperyalist dahi geçinen orta sınıf teknotrak- bürokrat ızdırabı için bir parodidir aşağıda okuyacağınız.

OYSA sistem sizi sadece kendi hayatınızı düşünmeye zorlayarak köleleştirilir. Sabahleyin kalkılır, yürekte sevinçli pırıltılar, saat kaç, hava nasıl, diş, duş, traş, geç mi kalındı ? Kahvaltı hazır mı, kızın servisi geldi mi, tören kıyafeti bol mu olmuş, prova günü hasta mıydı? Şoför kapıda hazır mı, randevularım nelerdi? E- mailde ne mesaclar var. İnternetten notlar alındı mı, faks zamanında çekildi mi? Otomatik reseptör devredemi?

Kahvaltı hazır mı, bakıcı kadın geç mi kaldı. Kim bekleyecek on daktilo sayfası.

Elektrik , havagazı, su, telefon, internet faturaları yattı mı. Bir yanlış tuşlama felç eder yaşantımızı.

Bankada yeterli para var mı. Otomatik ödemede aksaklık mı çıkmış. Kredi kartı fişlerinin toplamından fazla ödeme mi. Borsa brokerinin yetkisiz temsilde suistimalinin ispat karinesi var mı. öğrenilecek. Borsa, para, tüyo, at yarışı tahminleri alındı mı.

Ruh üşütmesi mali endeks ibresindeki seans titreşimlerine bağlı. Röntgen cihazında ritmik kültür fizik kireçlenme ağrıları. Bakıcı üstüne kuma ücreti temizlikçi kadı n masrafı.

Balık pazarı, Çiçek pasajı, Aşmalı mescit yürünecek. Trafik şok sıkışık, randevular arp saçı karışık.

Televizyonu açın, sabah haberleri, gazete başlıkları hayat özetlerden ibaret. Yağmur çok mu yağmış, flaş haberler alt yazıda rötarlı. Kurtalan ekspresi hep geç kalır. Bugün laiklik kurtuluyor mu, şeriat tehlikesi kaçıncı dereceden riskli, Arabamın kaskosu yattı mı, full risk mi idi. Mecburi mali mesuliyet şeriata karşı etkili garanti sağlıyor mu.

Araba, ev, kooperatif taksitleri yatacak mıydı. Muhtasar, KDV, sigorta, kira, stopaj, DFİF, net aktif memleketi krizden kurtarır mı. Yeni beş nisan kapıda mı?

Akreditif gayri kabili rücu mu olacaktı, Vekaletnameye ahzu kabz konacaktı. Kahvaltıda soyulmuş badem olacaktı. Geç kaldım herhalde, saat kaç. Hangi kanal en süratli haber verir?

Tahsilata nerelere gidilecekti, iş programı neydi? Peryodik dergiler alınacaktı. Gömleklere yumuşatıcı konulacaktı. Parfümeri bir ihtisas işi. Ne neredeydi, kim neyle ilgilenecekti?

Kravat iğnem kayıp, her şeyin kesin bir yeri olma/fı, yerler ayrıca kataloglanmalı.

İki kere iki kaç eder hesap makinam nerede, döviz kurlarında dalgalanma var, şehir hatları çalışmıyor. Kaldırım taşları laçka, ayakkabım çamurlu ,su sıçramış. Boyacı ya vermeli, dinlenerek düşünmeli, zaman yok, başını kaşımak kombine hareket yetisi gerektiriyor.

Alışveriş de bugünkü programda. Akşam yemeği sonrası gözde filmler. Festivalde caz, en iyi küpler bilinmeli, CD'lerin listesi top ondan izlenmeli. Gazetenin aktüel ekinden mutlu olmanın sırları, diyetsiz zayıflama okunmalı.

Rezervasyonlardan iptal edilecekler var, tatile uçak bileti bir hafta önceye kayıt. Takvime göz atmalı, kırmızı işaretlerin kimin doğum günü olduğu sekreterya vizyonuna dahil. Gerekli siparişler verilmeli.Boş günler prezarvatifsiz sevişme tarihlerine denk getirilmeli.

Sandalyeyi çekmeye vakit yok, ayaküstü kahvaltı.Panik yapma, çabuk ol.Asansör beklemeye gerek yok, sekte-i kalp çıkışta olası. Cep telefonu zaman kaybını ve namus cinayetlerini önler.

Her an her şey olabilir. Tek yanlış tuşla ruhumuza göktaşı düşebilir. Her şey öğrenilmiş, alışkanlıkla otomatik olmalı. Düşünmeye mahal kalmamalı. Düşünmek imkansızdır.

Düşünmek maddenin en üst, en karmışık örgütlenmiş biçimi olan beynin ürünü. Düşünmek olasılıklarla oynamaktır. O yüzden derler düşün bir kerre!

Bu şu demektir: Düşünmen imkansızdır, öyleyse Allah kerim.

Çek kardeşim kahveye, çok iş varsa bana ne. Kahvenin itirazcısı, işte bu sensin. Sen şimdi kahvedesin. Düşündü ki, hiç düşünmeden her şeyi daha hızlı ,daha dakik, daha kesin çözümleme kabiliyeti ile bilgisayarlar da yapmaktadır. Bizim için düşünmek imkansızdır. 0 zaman bilgisayar daha iyi . Fark sadece sinirleri ve kasları olmaması. Bu da iyi. Kimseye eziyet edemez, kendisine terörle mücadele icabı elektrik de kar etmez, fikir suçu işleyemez. Temiz toplum ve demokrasi peşinde koşmaz. Yöneticilerce sevilir bu yüzden. Çok partili siyasal recimi ve üstüne üstlük bir de laikliği korumaz. Duygulanımı ve içtepisi yok. Yani yan ürünü yok. İdari fermanlar imzalamaz, adam kayırmaz, yolsuzluk yapmaz. Sonsuz özgürlüğe sahip. Sanal ve batık bilinçaltı. Uslamlama ve dolayısı ile ukalalık , idi benlik, benliği id yapamaz.

Rüşvete ilgi duymaz.Türkiye'den haberi yok demek. Mayakovski ile tanışmaz. Ne dostu var gelip gider ne düşmanları var birikir.

Hayalleri yok, umudu yok-fakir değil. Tünelin ucundaki ışık üzerine gelen trenin farları olmaz hiçbir zaman. Klonlanamaz. Anti- semitist de değil. Kürt böreğinden hoşlanmaz- risktle değil. Böyle bir milleti tanımaz, ahbaplığı da yok, şanslı sayılır. Cinsi, cibilliyeti, irsiyeti yok. Soykütüğüne yazılmaz ve seçimlerde içeri tıkılıp sayılmaz.

Özelleştirilen hastanelere müptela değil, psikiyatri abukluğuna ve doktor taifesine muhtaç değil, ruh sağlığı yerinde.

Acelesi yok , çok hızlı. Hane halkından değil tasası yok. Diş, duş, traş, kredi kartı .çocuğu, servisi, bakıcısı ...vb yok. Yokluk varlığın öbür adı onda. O varlık ve varlık olmayandır. Tao'nun öğretisine uygundur.

" O kendini göstermez, bu nedenle ışık saçar.

O kendini haklı çıkarmaz; bu nedenle seçkindir.

O böbürlenmez; bu yüzden saygı görür.

O yüksekten atmaz; bu nedenle uzun süre tahammül edilebilir.

Kesinlikle rekabet etmediği için dünya da onunla yarışmaz" ( Tao). Deep Blue Kasparov istisnası genellemeyi bozmaz.

Oysa ne zor iş düşünmek. Beyinin enerjisinin bir biçimidir düşünmek. Enerji ise maddenin bir biçimidir. KAHROLASI BİÇİMİ SİZİCAD ETTİNİZ. / Bu halde, E: mc kare ise, düşünme (T): ec karedir. Düşünmek maddeden bağımsız değildir ama, onun yarı sömürgesi de değildir. Eğer Einstein doğru ise, bir gram maddeyi düşünceye çevirebilir isek elde edilecek enerjinin 90 milyar katı kadar düşünce elde edilir ve kainatın sırrı çözülür.

Eğer bu tez doğru ise düşünebilen bir tek kimse bile yoktur. Düşünmek imkansızdır.

Düşünmek imkansıdır. Ümmetin dinleyerek öğrenmesi şarttır. 07.02.2021   

Önceki ve Sonraki Yazılar