İsmail Aydoğmuş

İsmail Aydoğmuş

OZAN PERDESİZ KAMİL GÜNDÜZ KARARA BAĞLADILAR, DEDİ

Kamil Gündüz, “Sevgi, barış ve güzelliklerin hâkim olduğu güzel bir dünya için Aşk ile…” diyerek bâtıni Hak yolunda yazdığı, “KARARA BAĞLADILAR” adlı güldesteyi okuyucuların beğenisine sunmakla, sizlerin gönül hanesine bir nakış atmak istemektedir.

Ozan Perdesiz Kamil Gündüz;

01.02.1960 yılında Artvin İli, Şavşat İlçesi, Elmalı Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokulu köyünde, orta ve Liseyi Şavşat’ta okudu.

1983 -1990 yılları arasında Şavşat’ta, ardından İstanbul da Kuaför işletmeciliği yaptı. Bu meslekten emekli oldu. Evli üç çocuk babası olan Kamil Gündüz, İstanbul da halk ozanları ve şairlerin önermesiyle şiire yöneldi.

Sütlüce Karaağaç Dergâhında tanıştığı ozan dostları, onun sanata ve tasavvufa yönelmesinde etkin oldu. Halk Ozanı Vaktidolu, Adil Ali Atalay’dan “Perdesiz” mahlasını aldı. 2017 yılında “Perdeli Perdesiz” adlı ilk şiir kitabını yayınladı. Onun ikinci kitabı “Karara Bağladılar” eserine yazdığım Önsöz’0ü sizlerle ede paylaşmak isterim.

Edebiyatımızın önemli dallarından biri olan şiir dalında “Tekke Edebiyatı” önemli bir yere sahiptir. Bu konuda yaşadığımız çağda ürün veren çok az sayıda gönül insanıyla karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de Hak aşığı, halk şairi diyebileceğimiz gönül insanı Kamil Gündüz’dür.

İlk şiirlerinde ”Aşina” “Kul Aşina” gibi mahlaslar kullanırken, İstanbul Sütlüce Karaağaç Dergâhında tanıdığı Halk Ozanı Vaktidolu Adil Ali Atlay bir sohbet sırasında konuştuğu söze bakarak “Oğlum, çok perdesiz adamsın” diyerek “Perdesiz” mahlasını vermiştir. Kamil Gündüz ilk kitabına da “Perdeli Perdesiz” adını koymuştur.

Mana dolu şiirleri, sevgi dolu deyişleriyle yazdığı bu ikinci kitabına “Karara Bağladılar” ismini vermesi manidardır. Batın âleminde manevi mahkeme vardır. O bir vicdani mahkemedir.
Alevilik Bektaşilik’te tekke kültüründe, darda durulur. Aynı zamanda bu bir mahkemedir. Sorgudur, yargıdır, görgüdür. İnsanın kendi kendisiyle özleşmesi ve yüzleşmesidir. Darda durmak özüyle teslimiyeti gerektirir. Darda mürşidin karşısında duran talip, hakkın huzurundadır. Orada her şey ayan beyandır. Saklı gizli olmaz bu nedenle kitaba adını veren söz, kitaplar dolusu anlatılsa yine de eksik kalır.


“Şekilden suretten manaya döndüm
Eski hallerimden bak neyim kaldı
Zulmetten ölüp mürşitten doğdum
Eksi hallerimden bak neyim kaldı

Sol el haram sağla yemek yiyordum
Tespih tanesinde Allah diyordum
Keyfi adetlere sünnet diyordum
Eski hallerimden bak neler kaldı”


“Eski hallerimden bak neler kaldı” diyen Ozan Perdesiz kat ettiği yolun farkındadır. O bir mürşitten doğmuştur. Birinci doğumu herkes gibi bir anadan doğumdur. İkinci doğum ise hayatı tanıma, İnsan kâmil yolunda çiğken pişmek, hamken olmak, olgunlaşmak yoludur.
 

“Mürşit kapısında talip olanlar
Ham tarlaya düşen buğday değil mi?”

“Toprağa su verip tohumu eken
Sevgi tarlasında bir fidan diken
Masumu Pak’lara gözyaşı döken
Nerde bir can varsa niyazım olsun”

Bir küçük kıvılcım bütün ormanı yakar. Ozan Perdesiz’in yüreğini yakan kıvılcım onun aşk ile coşup, dolu dolu şiirler yazmasını sağlamıştır. Şimdiden birçok sanatçı tarafından seslendirilen deyişleriyle adından uzun yıllar söz ettirecek ozanımızın gönül hanesindeki bu şiirlerin içerdiği manaları büyük haz alarak okuyacağınızdan eminim. Ozan Perdesiz Kamil Gündüz arkadaşıma sanat hayatında başarılar diliyorum. Aşk ile…
22.09.2021

Düşler Dünyası Kültür Sanat Topluluğu Bşk.
Halk Şairi- Editör İsmail Aydoğmuş (İRADİ)

Önceki ve Sonraki Yazılar