M. Haluk Yalçınkaya

M. Haluk Yalçınkaya

CEVİZ AĞACI

Ceviz Ağacı denince, benim aklıma ilk önce Cem Karaca'nın seslendirdiği ve sözleri Nazım Hikmet'e ait şiir aklıma geliyor.

Bu şiirin ilginç bir öyküsü vardır.

Onu sonra anlatırım, konumuza gelelim Faysal Soysal'ın merakla beklediğim "Ceviz Ağacı" filmini izleme fırsatı yakaladım.

Faysal Soysal'ın ikinci filmi ustalık işi bir film.

Filmde metaforlar ve göndermeler kullanarak filmin alt metinin güçlendirmiş.

Filmin ana konusu Göynük'te yaşayan ödüllü bir kitab yazarı olan öğretmen Hayri'nin eşi ile arasındaki sorunları ve yazma yeteneğinin körelmesi ve hayrinin içsel açmazları sorunları çözmeye çalışan bir anti kahraman hikayesi.

Film sinematografi olarak eski Türk filmleri, yeşilçam havası var, senaryo ise gayet başarılı işlenmiş bir hikayeye sahip.

Filmi seyrettikçe içindeki diğer açmazları ve kahramanı önceleri sorunlar içinde boğulmuş bir karakter olarak görmemize rağmen filmin ilerleyen sahnelerinde ise aslında film kahramanın geçmiş ile hesaplaşmasını ve kendi problemlerini doğru tespit ettiğini anlıyoruz, Hayri kendini yargılar iken ise gayet acımasız bir terazi kullanıyor.

Filmde cevapsız kalan gölgede kalan sorularda mevcut, bu da hikayeye derinlik katıyor.

Filmi seyrettikten sonra yazımı yazmadan başka yazıları da okudum ve bir yerde filmde hiç cep telefonu kullanılmadığı yazıyordu, evet düşündüm de filmde hiç cep telefonu sahnesi yoktu, bu da filme ayrı bir lezzet katıyor.

Filmde çok detay ve ayrıntı var. Mesela en hoşuma giden sahne; Hayri balık tutmaktan (sözde) gelip evde eşi Yaprak'ın resminin etrafında toplanan öğretmen arkadaşlarının yaptıkları yorumlar ve Hayri'nin yaptığı gerçekçi ve iğneleyici yorum karşısında yarı aydın topluluğu susturma sahnesi iyiydi.

Aslında görünenin altında esas görünenin daha başka gerçeklerin yattığına parmak basan katmanlı bir sahne idi. Hayri'nin babasının arkadaşına yapılan haksızlık karşısında intihar etmesi ama buna rağmen Hayri'nin babasının arkadaşı ile dost olması, sanki babasının hatası karşısında Hayri'nin günah çıkarması gibi idi.

Dediğim gibi çok katmanlı bir film arada ayrıntılarda sorunlar olmasına rağmen anlaşılır ve güzel bir kurgusu ve hikayesi var.

Filmde, Serdar Orçin ve Sezin Akbaşoğulları, Şebnem Dilligil, Rıza Akın ve Ali Mert Yavuzcan'ın

oyunculuğu bence gayet başarılı idi. Faysal Soysal'ın ilk filmini beğenmeme rağmen bu filmi beğendiğimi söyleyebilirim.

Bu filmi seyretmenizi tavsiye ederim. Bu arada filmin "Şiddete maruz kalan bütün kadınlara adanmış" olması günümüzde kadınlara uygulanan şidetlere karşı güzel bir duruş.

İyi Seyirler.

TRT ortak yapımı "Ceviz Ağacı" filmi vizyona girdi. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa, Samsun ve Diyarbakır’da gösterime giren film, nisan ayında ise İran’da sinemaseverlerle buluşacak.

Yönetmen / Senaryo : Faysal Soysal

Görüntü Yönetmeni : Vedat Özdemir

Kurgu : Mostafa Kherghehpoosh

Müzik : Payam Azadi

Oyuncular : Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Ali Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil, Rıza Akın

Türkiye / Dram / 118 Dk.

Önceki ve Sonraki Yazılar