ÜLKEMİZİN SABUN DİYE BİR DEĞERİ VAR-4

Antakya'dan sonra Kırıkhan Akbez üzerinden Kilis'e geldim. Üzüm bağları, fıstık ağaçları ve zeytin ağaçlarıyla dolu bir arazi ve arkasında muhteşem Amanos dağları. Keşke sınırlar olmasa Suriye taraflarına da gidebilsek. Muhteşem bir doğa, muhteşem güzellikler. Bir vakit bulabilirsem bu dağları da gezmek istiyorum. Zeytinin, fıstığın hatta üzümün gerçek memleketi sanki buralar gibi geldi bana. Kilis de çok güzel bir şehir. Bu şehirde daha önce internette bulduğum sabunlarını da tanıdığım Tekün Sabunculuğu ziyaret ettim. Küçücük bir dükkan ve bana göre Türkiye'de ilk üçe koyacağım sabunlar. Bu firmanın da kokulu sabunları var ama çok az, daha çok geleneksel sabunlar ön planda ve en güzel sabunları da bu sabunlar. Hepsi de kurumuş taş gibi olmuş renkleri kahverengine dönmüş sabunlar. Bu firmanın sabunlarını Geleneksel Türk Sabunu olarak tanıtmakta bence hiç bir sakınca yok. Gerçekten de öyleler.

http://www.kiliszeytinyaglisabun.com

Ben içinde koku olan sabunları tercih etmedim onun için kokulu sabunlarından almadım ama diğer hepsi muhteşem. Defne yağlı, sadece zeytin yağlı, ardıç katranlı, çam katranlı ki çam katranlı ve çam terebentin ve çam özlü zeytinyağı sabunları nedense internet sitelerinde yok. Ama hepsi de mükemmel sabunlar. Hatta bir tane de bıttım sabunu aldım ki Mardin'in Siirt'in bıttım sabunlarından çok farklı çünkü kurumuş ve taş gibi bir sabun. Hatta bu firmanın zeytin yağından da aldım. Alın bir deneyin derim. Özellikle Ayvalık taraflarının zeytin yağlarına alışmış insanlara bu yağ çok farklı gelecek. Küçük ama bence muhteşem işler yapmış eski bir aile firması. Şiddetle bu firmayı tavsiye ediyorum.

Kilis'ten sonra Gaziantep'e gittim. Gaziantep'te artık Halep sabuncuları başlıyor. Ama önce Halep sabuncularını anlatmadan Gaziantep'in geleneksel kalmış belki de tek sabuncusunu tanıtacağım. Humanızlı sabun. Zaten iki çeşit sabunu var zeytin yağ ve defne yağlı zeytin yağı sabunu. Bu firmanın başında 70 yaşını geçmiş İTÜ mezunu bir kimya mühendisi var. Ökkeş Nadir Humanızlı. Kendisiyle yaklaşık yarım saat sohbet etme imkanım oldu. Bu iki sabunu da bana göre üst seviye sabunlardan. Çok kuru ve taş gibi sabunlar. Bir özelliği daha var; genelde bu yörede prina yağ çok kullanılıyor ama bu firma sabunlarında zeytinyağı kullanmış. Kuru oldukları için kokusu yok gibi ama defne yağlı olanı kullanınca güzel bir kokusu var.

http://www.humanizli.com

Sabunları bunlar. İnternette bile bu kadar detaylı fotoğrafları yok maalesef. Hatta internette sadece zeytinyağlı olanı var. Fotoğrafta görünen daha koyu olanlar defne yağlı olanlar. Bazen düşünüyorum. Bu kadar güzel ürünler neden tanıtılmaz. Gaziantep'de eskiden daha çok sabuncu varmış, böyle piyasa koşullarına direnenler de var. Yıllardır kendisini bozmamış ve tamamen eski usul kendi sabununu üretmeye devam ediyor. Kendisine uzun ömürler diliyorum.

Antep'de sabuncu dükkanları da var ama maalesef zaman darlığı nedeniyle her yeri dolaşamadım Ama buralara mutlaka bir kaç defa daha geleceğim. Bu sefer sanki bir ön gezi gibi bir şey odu. Yine de önemli sabuncuları buldum onları ziyaret ettim. Bir iki sabunlarından aldım. Seyahatimin sonunda arabam sanki gezici sabuncu dükkanı gibi bir hal almıştı. Şu anda atölyemin bürosu aynen bu durumda. Yazımın sonunda son durumun ( artık buna kolleksiyon demek lazım) fotoğrafını da paylaşacağım. Antep'de bir Halep sabuncusunu da ziyaret ettim. Bu konuyu Halep sabuncularının hepsini birden anlattığımda yazmak daha iyi olur diye sonraya bırakıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar