BİLİM DAMLALARI İKİ

Tarihte bilinen ilk önemli kestirim olan Miletoslu THALES tarafından yapıldığı bilinmektedir. Thales zamanının çok ilerisinde bir kestirimde (bilimsel tahmin) bulunmuş ve uzun süredir sürmekte olan savaşı da sona ermesine vesile olmuştur.

Önce olaya bakalım; Med İmparatorluğu ile Lidya krallığı savaş halindedir M.Ö. 585 yılında yani günümüzden 2.600 yıl önce gündüz vakti bir güneş tutulması olacağını kestirir ve duyurur Kızılırmak kıyısında kıyasıya savaşan güçler ortalık kararınca tanrıları kıldırdıklarını düşünüp derhal savaşı bırakırlar. Bize bu olayı nakleden ise ilk tarihçi kabul edilen HEREDOT turı. Hernekadar bazı tarihçiler bu anlatımı bazı bakımlardan yetersiz bulsalar da artık bu olayın bu şekilde cereyan ettiği kabul edilmektedir. Burada şu soru ise hala kesin cevaptan yoksun olup olay “SAROS “döngüsü ile açıklanmaya çalışılmaktadır. M.Ö.140 yılında Yunanlı astranom olan “Hipporkhos” tarafından ay ve güneş hareketleri kullanılarak ve Saros döngüsü ile birleştirilerek bu tutulmaları öngören bir sistem yarattığı kabul edilmektedir. Hatta buna benzer şekilde bazı büyük anıtlarında mesela “Stonehenge” gibilerinde güneş ve ay ile yıldızları takip etmek için kullanıldığını düşünen çok sayıda bilim insanı vardır.

Netice olarak yazılı tarihimizdeki bu ilginç olay bilinen en tanınırmış ve ses getirmiş bir kestirimde bulunmayı anlatılmaya değer bulup buraya yazdık bu şekilde kısa özlü anlatımlara devam edilecek,bol okumalar…

Önceki ve Sonraki Yazılar